Vuoden 2019 hiihtoloma mökki kannattaa varata hyvissä ajoin

Hiihtoloma mökkejä laskettelukeskuksessa
Laskettelukeskusten mökit ovat ahkerassa käytössä hiihtolomalla.
Laskettelu- ja hiihtokeskusten mökkien kysyntä kasvaa selvästi hiihtoloma-aikaan, joten varaajan on hyvä olla ajoissa liikkeellä.
Koulujen hiihtoloma jakaantuu jälleen vanhan tavan mukaisesti kolmen viikon ajalle. Vuonna 2019 hiihtoloma on jaettu viikoille 8, 9 ja 10. Kuten aiempinakin vuosina ensimmäisenä hiihtolomaa viettävät Etelä-Suomen koululaiset, seuraavana vuorossa on ns. Väli-Suomi ja lopuksi hiihtolomalle suuntaavat Itä- ja Pohjois-Suomalaiset.

Hiihtoloma 2019 - viikoittain jaoteltuna


Viikko 8 (maanantai 18.2.- sunnuntai 24.2.2019)
Hiihtolomalle suuntaa Etelä-Suomi: Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Satakunta

Viikko 9 (maanantai 56.2. - sunnuntai 3.3.2019)
Hiihtolomalla ovat Häme, Pirkanmaa, Pohjanmaa, Keski-Suomi, Kymenlaakso, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala

Viikko 10 (maanantai 4.3. - sunnuntai 10.3.2019)
Hiihtolomaa viettävät: Lappi, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Suomi

Joillain alueilla tai yksittäisillä kouluilla saattaa olla käytössään yllä olevasta jaottelusta poikkeava ajoitus hiihtolomalle, joten varmimman tiedon kuntasi (tai koulusi) hiihtolomasta saat omasta koulustasi.


Hiihtoloma vietetään usein lasketellen

Moni perhe suuntaa koululaisten hiihtoloman ajaksi johonkin maamme lukuisista laskettelu- ja hiihtokeskuksista. Vuodesta toiseen pintansa pitäviä kestosuosikkeja ovat Levi, Ylläs ja muut ns. Tunturi-Lapin kohteet, sekä Ruka, Saariselkä ja Vuokatti. Pohjoisen kohteiden suosiota selittää usein varma lumitilanne ja kattavat majoitusmahdollisuudet. Pohjoisen kohteiden lisäksi myös Himos ja Tahko ovat vuosi vuodelta kasvattaneet suosiotaan hiihtolomalaisten keskuudessa.

Varaa hiihtoloma mökit riittävän aikaisin

Koska maamme hiihtolomat ajoittuvat kolmen viikon jaksolle, täyttyvät hiihtokeskusten ja lähialueiden majoituskapasiteetit jonain vuosina hyvinkin nopeasti. Tästä syystä oma hiihtoloma mökki kannattaa varata hyvissä ajoin, jolloin omiin tarpeisiin ja omaan matkabudjettiin sopiva majoitus on vielä saatavilla.

Ajoissa varaava saa valita parhaat päältä

Yhden hiihtokeskuksen (lähialueet mukaan lukien) majoituskapasiteetti on aina rajallinen, joten ajoissa liikkeellä oleva varaaja pääsee luonnollisesti valitsemaan parhaat päältä. Ajoissa varaaminen kannattaa etenkin silloin jos olet liikkeellä ryhmän kanssa, ja tarvitsette käyttöönne useamman mökin (tai yhden tavallista suuremman mökin), sillä ryhmille suunnattuja majoitusvaihtoehtoja on aina tarjolla vähemmän, verrattuna tavallisiin 2-4 hengen mökkeihin.

Viimehetken varaajaakin voi onnistaa

Vaikka hiihtolomien aikaan ei mökkien hinnoissa ole odotettavissa roimia alennuksia, saattaa viimehetken varaaja onnistua saamaan peruutuspaikan. Hiihtolomaviikkojen alla majoitusta kannattaa myös etsiä hiihtokeskusten lähialueilta ja ympäristökunnista - - sillä vaikka hiihtokeskuksen alueella sijaitsevat mökit olisivatkin kaikki varattuja, saattaa lyhyen ajomatkan päässä keskuksesta löytyä vielä hyviä mökkejä.

Muista varata aikaa matkantekoon

Hiihtolomaviikoilla kannattaa muistaa varata aikaa myös matkantekoon. Viime vuosien aikana sääolosuhteet ovat muuttuneet varsin talvisiksi juuri hiihtolomien aikaan, jolloin sekä juna, lento että maantieliikenteessä on esiintynyt ruuhkia. Leppoisan matkanteon varmistamiseksi hiihtokeskukseen matkustamiseen kannattaakin muistaa varata riittävästi aikaa.