Kalastusmökit - Majoitus kalareissulla

Suomen suosituin harrastus todella koukuttaa.
Kalastaminen on suosittu harrastus Suomessa. Kaloja voi narrata melkein joka joesta, järvestä vaikka syvimmät kalavedet ja toisinaan isoimmat saaliitkin ovat ulkomerellä. Kalastajan tarpeisiin sopiva mökki voi äkkilähdöllä löytyä muutamaksi päiväksi Lapista ja muualta Suomesta, mutta syvien vesien kalareissua suunnitellaan jopa vuosia. Innokkaimmat kalamiehet hankkivat isoa saalista varten ehkä vähän paremmat kalavehkeetkin, ja jotkut jopa tuhansia euroja maksavat uusimmat innovaatiot. Pidemmälle kalareissulle tarvitaan sopivien varusteiden lisäksi riittävästi aikaa, joka useimmille tarkoittaa viikkoa ja joillekin koko kesää, kalapaikasta riippuen.
Ulkosaariston maisemaan kuuluu 99 % vettä, eikä saaria ole välttämättä kuin yksi siellä ja toinen täällä. Eräkävijän asenteella ja taidoilla luonnon armoilla oleilu ilman tuttuja mukavuuksia onnistuu helposti, mutta nopeasti muuttuvat keliolosuhteet voivat yllättää asiaan vihkiytymättömän. Vaikka yöpyminen veneen hytissä tai teltassa puuttomalla saarella voi kuulostaa ennen reissuun lähtöä asialliselta, se voi kuitenkin myrskyn yllättäessä olla turvallisempaa ja mukavampaa tukevassa mökissä.

Majoitus kalastusmökissä


Vuokrattavia kalastusmökkejä löytyy järvien ja jokien tuntumasta ympäri Suomen mutta runsaammin rannikolta ja ulkosaaristosta. Saaristossa kalastavalle muistutukseksi, että niin isommat kuin pienemmätkin kalamökit ovat hyvin kysyttyjä, joten varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen kalastuskautta. Jokaiseen makuun ja kalaretkeen sopivat vuokrattavat kalastusmökit, -majat ja muut majoitusvaihtoehdot löytyvät helpoimmin Mökit.fi -sivustoja selaamalla.



Kalastusmökin varauksessa huomioitavia seikkoja


Vuokrattavaa kalastusmökkiä varatessa kannattaa selvittää vuokranantajalta lähistön vesialueiden käyttö ja muita kalastamiseen liittyviä seikkoja kuten tarvittavat kalastusluvat, vuokraan kuuluvat kalastusvälineet sekä mahdollisen veneen käyttömahdollisuus. Saaliin paikantamisen avuksi saattaa mökiltä löytyä joskus kartta alueesta, vinkkejä sopivista saalispaikoista ja jopa vihko saaliskirjanpidosta verrattavaksi ja täydennettäväksi. Mökkiä vuokratessa kannattaa tarkistaa lisäksi mökin varustustaso ja mukavuudet, sillä varsinkaan kaikissa ulkosaariston mökeissä ei ole lämmitystä, sähköä eikä juoksevaa vettä käytännöllisistä syistä. Mitä ulommas merelle menee, sitä askeettisempaa majoittuminen voi olla eli aivan ulkoluodoille majoittuessa kannattaa varautua ottamaan mukaan juomaveden ja kunnollisen makuupussin lisäksi ainakin kala-aterioiden valmistukseen tarvittavat varusteet sekä tulitikut. Mukavuudenhaluisen tai kiireisen kalamiehen kannattaa vuokrata kalastusmökki lähempää manteretta. Kun mökiltä löytyy kaikki tarvittavat mukavuudet ja välttämättömyydet toimivaa keittiötä ja lämmitystä myöten voi kaiken ajan käyttää siihen pääasiaan, kalastukseen. Tasokkaasti majoittuva kalastaja nauttii kalareissun jälkeen rentouttavasta lämmöstä rantasaunan lauteilla merinäköaloin taikka kylvystä tähtitaivaan alla ylellisessä ulkoporealtaassa, mutta vähintäänkin mukavasta oleskelusta takan äärellä yksin tai kavereiden kanssa.

Miten ulkosaaristoon pääsee?


Joillekin kalastusmökeille voi päästä autolla tai säännöllisesti liikennöivällä lautalla, mutta usein kalastusmökille siirtymiseen tarvitaan vene. Oman veneen puuttuessa, saaristossa kuljetus voi järjestyä paikallisen venetaksin tai ammattikalastajan kyydissä taikka mökin omistajan veneellä. Opastettu kalareissu kyyteineen ja majoituksineen kalavedet tuntevan kalastajan järjestämänä voi olla kalastuksesta innostuneelle mutta vielä kokemattomalle sopiva ratkaisu. Ulkomerelle pääsee kalastamaan myös niin, että kuljetukseen tilattu vene vie mökkisaarelle ja hakee vaikkapa viikon päästä takaisin mantereelle. Jos mukaan on otettu pienempi soutuvene, onnistuu myös saaren lähivesien kalakannan katsastaminen. Tosin, sileiltä ja toisinaan jyrkiltäkin rantakallioilta on mukava koetella kalaonnea ihan vaan vavallakin. Rannalta saaliiksi tulee useimmiten ahventa, haukea tai joskus jopa siikaa.

Suosituimmat kala-apajat Suomessa


Turun saaristossa on kymmeniä tuhansia saaria ja luotoja lähellä hyviä saalispaikkoja. Alueella on runsaasti kalastusmökkejä sekä Kemiöllä, Kustavissa ja Nauvossa myös ympärivuotista asutusta. Peruskalat Turun alueen vesissä ovat hauki, kuha ja ahven, mutta pyydykseen voi jäädä myös siikaa, madetta, meritaimenta, merilohta, silakkaa ja erilaisia särkikaloja. Kalaisia paikkoja sekä runsaasti mökkejä löytyy myös Tammisaaren ja Porvoon saaristoista. Suosittelemme valitsemaan kalastuskohteeksi Kökar josta on saaliiksi saatu Maailman isoin ahven. Vesillä on myös isoja haukia. Alueen kirkaat vedet ja karun kaunis luonto. Houkuttelevat ihmisiä yhä uudelleen saarelle.

Isommalla kalastusmökillä viihtyy koko perhe


Kalastusmökille lähtee useimmiten miehet, yksin tai porukassa, mutta voi sinne lähteä perheenkin kanssa, vaikka koko kesäksi. Kalastusmökki voi olla myös isompi talo saaressa, josta on helppo lähteä kalastamaan omalla aikataululla omasta laiturista tai venevajan suojista. Arki voi sujua kesäsaarella omalla painollaan kuten mantereellakin, varsinkin niissä saarissa missä on ympärivuotista asutusta ja sähköt vedettynä. Jos kauppareissut järjestyvät helposti ja työt joustavat, saareen muutto kesäksi voi olla hyvää vaihtelua koko perheelle. Omasta pihasta ja laiturista on etunsa ja ilonsa, mutta isommassa saaressa on usein muiden asukkaiden kanssa yhteiskäytössä vene- tai muita laitureita kuten mattolaituri ja mahdollisesti jopa polttoainejakelupiste. Ja juhannuksen tullen, saaristossa on tapana tanssia sopivasti koristellulla rantalaiturilla.

Rennosti ilman somea


Veden äärellä oleilu rentouttaa, pienesti puuhaten tai ihan vaan laiturilla istuen ja onkien. Aaltojen liplattaessa taustalla ja lintujen lentelyä katsellessa pääsee rentoon tilaan nopeasti. Joillakin perinteisillä ja ainakin kauimmaisilla kalastusmökeillä ei toimi TV, radio eikä some, vaan siellä on pääasiassa luonto ja luonnon rytmi. Siellä kellokin laitetaan pois näkyvistä ja aamulla herätään kun siltä tuntuu. Auringon noustessa kun kala syö parhaiten tai sitten myöhemmin.