Lapin ruskaretket

Ruska-aikana syys-lokakuussa on vilkasta Lapin suosituimmilla retkeilyalueilla ja luontokohteissa Pallas-Ylläs-tuntureilla, Saariselällä ja Kittilän seudulla. Sykähdyttävimmän värityksen loihtivat pohjoisen Lapin keltaisena hehkuvat tunturikoivut ja punaiset haavat. Sitä kirkkaampi väriloisto on, mitä kovemmat yöpakkaset ja kuivempi sää heti alkusyksyllä eli syksyn kuivuus voi aikaistaa ruskaa. Luonnon väreistä voi lähteä nauttimaan omatoimisesti yksin tai opastetusti päiväretken mitalla taikka pidemmän vaelluksen ajaksi isommankin porukan kanssa. Ruska-aikaan voi kätevästi yhdistää myös marjastuksen, geokätköilyn, melontaretken tai erikoisempien luontonähtävyyksien katsastamisen, mikäli perinteinen retki kaipaa vaihtelua.



Majoitus ruskaretkelle


Ruska-aikaan Lapin vuokrattavat mökit ja muut majoitukset - kuten caravanit, ovat kysyttyjä, joten jos ruska kutsuu, varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Lähdet Lappiin sitten yksin tai isommalla porukalla, sopiva vuokramökki löytyy helpoimmin Mökit.fi -sivustoja selaamalla.



Parhaimmat ruskan hetket Lapissa


Puu- ja maaruska hehkuu kaikilla Lapin alueilla lähes samaan aikaan, vaikkakin meren läheisyydessä väriloisto voi jatkua pidempään. Ensimmäiset ruskan merkit näkyvät Lapissa jo syyskuun alussa soilla ja maassa punaisina riekonmarjan, mustikan sekä juolukan lehtinä noin viikkoa ennen puuruskaa. Kaikkein paras aika pohjoisen Lapin ruskaretkelle on syyskuun 2. viikko. Nuorgamissa luonto hehkuu kauneimmillaan 10.-15.9. tienoilla, jonka jälkeen värit alkavat hiipua. Kuusamon ja Rovaniemen korkeudella 15.–20. päivän jälkeen ruska taantuu lokakuun alkuun saakka, kunnes kaikki lehdet ovat varisseet maahan. Mitä etelämmäksi mennään, sitä myöhemmäksi ruska siirtyy. Oulun ja Kajaanin korkeudella ehtii värityksestä nauttimaan vielä 20.9. alkaenkin, mutta mikäli tätäkään väriloistoa ei ehdi nähdä, eteläisessä Suomessa se jatkuu lähes koko lokakuun.



Mitä ruskaretkelle mukaan?


Lapissa ruska näkyy kauas. Se hehkuu puuttomien tuntureiden ruohontasolla, keltaisissa tunturikoivikoissa, metsiköissä, suurilla suoalueilla tai se kiemurtelee jokien ja purojen reunoilla rantakoivikoissa kuin keltainen helminauha. Lapin maaston ja sään suuriin vaihteluihin onkin vaeltajan hyvä varustautua vähintään kunnollisilla vaelluskengillä sekä riittävän lämpimällä ja veden- sekä tuulenpitävällä vaatetuksella - eväitä unohtamatta. Pidemmälle tunturivaellukselle ovat myös kuivana pysyvä teltta, lämmin makuupussi ja hyvin eristävä makuualusta enemmän kuin tarpeen. Lämpötila voi laskea nimittäin jopa -10 asteeseen aamuyöllä jo syyskuun alussa.



Muita vaihtoehtoja ruskan aikaan


Mikäli Lapin ruska on liian kaukana tai "väärään aikaan", löytyy perinteiselle ruskaretkelle vaihtoehtoja myös etelämpänä. Tampereen seudulla Ruovedellä hehkuu syksyisin värikkäissä järvimaisemissa mm. 150-200 miljoonaa vuotta vanhat rotkolaaksot omine kasvustoineen ja sävyineen. Melonnasta pitäville sopii ruskaretkeksi vaikkapa Koloveden ja Linnansaaren kansallispuistojen läpi kulkeva, Suomen pisimpiin melontareitteihin kuuluva Norppareitti. Enonkosken, Heinäveden ja Savonlinnan alueilla kulkevan reitin varrella sijaitsevat myös mm. Ukonvuoren 5 000 vuotta vanhat kalliomaalaukset. Jos lomasi ei sovi Etelä-Suomenkaan ruskaan, todellista jatkoaikaa tarjoavat Italia sekä Espanjan pohjoisosat, missä ruska liekehtii vielä marraskuun puolivälissä tai jopa tammikuulla saakka.