Lapin vuokramökit ja muut majoitusvaihtoehdot ovat käytettävissäsi myös talvikauden ulkopuolella.
Lappi yhdessä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kanssa ovat tuttuja talvimatkailukohteita monelle Suomalaiselle. Lappi ei nykyään ole enää pelkkä talvikohde, sillä alueella riittää nähtävää ja koettavaa vuodenajasta riippumatta. Tästä syystä myös monet Lapin lomamökit ovat käytössäsi vuoden ympäri.
Lapin vuokramökit ovat käytössäsi myös kesä- ja syyskaudella
Lappi ei ole pelkkä talvikohde - laajan maapinta-alansa johdosta lapista löytyy paljon nähtävää ja koettavaa myös kesä- ja syyskausilla. Kesäkauden aikana Lapin suosituimmissa matkailukohteissa on useita tapahtumia, joka näkyy Lapin vuokramökkien aluekohtaisen kysynnän kasvuna. Tämän lisäksi myös Kolari, Kittilä, Pelkosenniemi ja Rovaniemi tarjoavat matkailijalle paljon nähtävää. Myös syyskausi vilkastuttaa Lapin matkailua, jolloin ruska-aikaa ihailemaan saapuvat matkailijat täyttävät Lapin vuokramökit.
Lappi majoitus ja matkailu talvella
Suomen Lappi tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa vuoden ympäri, mutta erityisen suosittuja Lapin mökit ovat juuri talvikaudella. Niin sanottu Tunturi-Lappi onkin säilyttänyt asemansa talvimatkailukohteena etenkin hiihdosta ja laskettelusta pitävien matkailijoiden keskuudessa, sillä talvikauden aikana Lapin lumitilanne on usein melko vakaa; lisäksi Lapissa sijaitsevat myös maamme pohjoisimmat laskettelukeskukset: Hetta, Pallas, Olos ja Saariselkä. Lisäksi Lapissa sijaitsevat myös Levi (Sirkka) ja Ylläs, jotka ovat varsin tunnettuja keskuksia. Lappiin suuntaavan matkailijan onkin suositeltavaa varata tarvitsemansa vuokramökit ajoissa, jolloin omiin tarpeisiin sopiva mökki löytyy helposti.
Ainakin 5 hyvää syytä mennä Lappiin talvella
Lumi. Mikä ihana tekosyy lähteä Lappiin! Hiihdä, laskettele, lautaile, kiipeile jäärinteissä, tai lähde safarille luontoon koirien tai porojen vetämänä taikka moottorikelkalla. Yövy mökissä tai vaikka iglussa ja katsele revontulia, kuuta ja tähtiä. Aurinkoa ei taivaalla kaamosaikaan näy, ja pakkasta on, mutta sekin voi olla elämys. Mukavaa vaihtelua lomaan tuo koko perheen poroajelut tai lumilinna- tai jääveistoskisat ja pulkkamäet tai Joulupukin ja tonttujen tapaaminen Korvatunturilla. Lapissa on myös sellaista rauhaa, mitä ei ole missään muualla ja joka ei vaadi kokijaltaan muuta kuin läsnäoloa. Luonnossa, puhtaan lumen ympäröimänä, syvimmillään tunturissa se vaikuttaa jokaiseen, joka sinne lähtee. Jotkut menevät järven jäälle pilkille, ja kaikki mitä tarvitaan on siinä.
Napapiirin pohjoispuolella
Todellinen Lappi löytyy napapiirin pohjoispuolelta, jossa talvi alkaa jo lokakuussa. Silloin pohjoisimmissa osissa sataa ensilumi, ja pysyvä lumikin parin viikon sisällä siitä. Lunta tulee runsaasti koko talven ja pitkälle kevääseen, niinpä monissa laskettelurinteissä viiletetään vielä huhtikuullakin. Pohjoisimmassa Lapissa talven myös tuntee, sillä pakkanen voi keskitalvella kiriä paikoitellen jopa -50 asteeseen.
Lappiin safarille
Moottorikelkkailijaa odottaa Lapissa pehmeän lumen reitit taikka tuhansien kilometrien kelkkailureitit. Pohjoisimmassa Lapissa voi lähteä halutessaan kelkkaretkelle vaikka Jäämeren rannalle asti, sillä uraverkosto ulottuu myös rajojen yli Ruotsin ja Norjan puolelle. Ohjattujen kelkkasafareiden lisäksi järjestetään myös huskykoira- tai porovaljakkosafareita mm. pilkkijöille, revontulista innostuneille tai muuten vaan ulkoilusta ja luonnosta nauttiville jopa yön yli -reissuina, jolloin yövytään esimerkiksi erämaakämpässä.
Revontulet
Lapin taivaalla n. 100 km korkeudessa loimottavat revontulet näkyvät alkusyksystä pitkälle kevääseen peräti 200 päivänä/ vuosi, mutta paras aika on maaliskuun tietämillä hieman ennen ja jälkeen puolenyön - kunhan on pimeää eikä sada lunta. Joskus vain hetken, toisinaan useamman tunnin loimottavat tulet näkyvät Kilpisjärvellä ja Utsjoella kolmena yönä neljästä, mutta Rovaniemen korkeudellakin noin joka 3. ilta. Yksi maailman parhaista paikoista nähdä revontulia on Suomen Lapissa Saariselällä sijaitseva iglukylä Kakslauttanen.
Matkailukeskusten tarjonta
Lapissa lumi tarjoaa laskettelijalle liikunnan iloa ja luonnonläheisyyttä yli 20 hiihtokeskuksessa eli yhteensä sadoissa rinteissä. Osa keskuksista sopii ehkä pienemmän koon ja perinteisemmän luonteensa tähden paremmin lapsiperheille, ja osa on taasen isoja ja kansainvälisiä monipuolisin palveluin, runsaalla ravintolatarjonnalla ja tapahtumin varustettuja. Matkailukeskuksista voi vuokrata kaikkia lumiurheilun välineitä, joten voit vaihtaa lajia vaikka jokainen päivä lomallasi. Matkailijan valittavana on myös erilaisia hiihtoretkiä ja -vaelluksia, joista lyhimmät vievät pienimmätkin hiihtäjät esimerkiksi jollekin laavulle makkaran paistoon tai latukahvilaan kuumalle juomalle. Tuntureissa ja tuntureiden välillä voi lähteä oppaan johdolla esimerkiksi lumikenkäretkelle puhtaaseen ja syvään lumeen tai luoda ihan omat reitit karttaa seuraten. Pehmeän lumen off-rinteissä hiihtokeskusten liepeillä viilettää myös monet lumilautailijat ja aavojen tuntureiden tai erämaa-alueiden hangilla tuulivoimalla purjelautailevat.
Lapin parhaat perhekohteet hiihdosta ja laskettelusta kiinnostuneille
Suosituimmat lomakohteet Lapissa kuten Ylläs, Levi, Saariselkä, Ruka ja Pyhä-Luosto tarjoavat laskettelun lisäksi myös kaiken tasoisille maastohiihtäjille satojen kilometrien mittaisen latuverkoston. Näillä tuntureilla voi hiihtää lokakuusta huhti-toukokuulle saakka, mutta Kilpisjärvellä järjestetään vielä Juhannushiihdot, jos ei sitä ennen ladulle ehdi.
Lapsiperheiden suosikkeja ovat perinteinen Saariselkä, jossa monet ladut kulkevat metsäalueilla suojassa tunturin kylmältä viimalta, ja ne sopivat enimmäkseen perinteiseen hiihtoon. Pyhän ja Luoston välillä osaksi kansallispuiston alueella hiihdettävää löytyy molemmillekin hiihtotyyleille, mutta mikäli matka takaisin on liian pitkä, myös Ski-bussi kulkee. Suositun Rukan hiihtokeskuksen ja Kuusamon alueella vaihtelevassa maastossa pääsee perheen koirakin ladulle, kuten myös Ylläksellä, missä löytyy lisäksi haastetta pidemmistäkin hiihtolenkeistä pitävälle. Ylläksen ja Levin tunturialueella huollettuja hiihtolatuja riittää kummassakin jopa yli 300 km. Ylläkseltä voi hiihtää myös Leville päiväretkenä, ja sieltä avautuukin sitten koko Pallas-Yllästunturin latuverkosto. Levi on tunnettu lisäksi Alppihiihdon maailmancupin aloituspaikkana, joten alueelta löytyy haastaviakin rinteitä lasketteluun.