Majoitus Pallaksella: vuokramökit ja lomamökit

Pallas tarjoaa mahdollisuuden monipuolisen loman viettoon Suomen Lapissa

 
Muonio
Lappi
2-6 Vuodepaikkaa
- m2
 
Muonio
Lappi
3+2 Vuodepaikkaa
65 m2
 
Muonio
Lappi
2+5 Vuodepaikkaa
100 m2
 
Muonio
Lappi
4+4 Vuodepaikkaa
95 m2

Luoteis-Lapissa lähellä Ruotsin rajan ja Muonion kupeessa sijaitseva laskettelukeskus Pallas on Pallas-Ylläs-luonnonsuojelualueella. Alue on lähes kokonanaan Suomen Natura 2000 -verkostoon kuuluva. Suurelta osin puurajan yläpuolella oleva nostalginen Pallas on erityisesti telemark-laskijoiden ja murtomaahiihtäjien suosima, mutta Pallas tarjoaa mahdollisuuden kokeilla myös uudempia lajeja, kuten liitovarjoilua ja leijahiihtoa. Rinteitä ei ole raivattu koneellisesti, minkä tähden Pallas onkin moniin muihin laskettelukeskuksiin verrattuna luonnollisen oloinen, ja moni siellä käynyt palaakin sinne yhä uudelleen. Pallastunturit ovat osa Suomen kansallismaisemaa.

Majoitus Pallas

Pallaksen vuokramökit on tarkoitettu ympärivuotiseen majoitukseen. Mökit ovat yleensä hyvien kulkuyhteyksien päässä, mutta varustetasoltaan erilaisia. Varmistaaksesi sesonkiaikaan vuokramökin saamisen, se on syytä varata hyvissä ajoin. Mikäli lomamökki sijaitsee luonnonsuojelualueella, on mökinkäyttäjän huomioitava alueella toimimiseen liittyvät säännöt ja määräykset. Matkailijan käytössä ovat myös majoituspalvelut Muonion sekä naapurikuntien alueella Enontekiöllä, Kittilässä ja Kolarissa.

Laskettelukeskus Pallas

Ylläs-Pallas kansallispuiston alueella osoitteessa Pallastunturintie 560, 99330 Pallastunturi sijaitsee laskettelukeskus Pallas. Laskettelukeskuksen luonnostaan runsaslumiset rinteet ovat avoinna helmikuun puolivälistä vappuun saakka. Laskettelijoille Pallas tarjoaa yhteensä 9 rinnettä ja 2 ankkurihissiä. Korkein Pallastunturin huippu, Taivaskero on yli 800 m korkeudessa, ja hiihtohissillä saavutettava korkeusero on Suomen toiseksi suurin, 340 metriä. Kiipeämällä pääsee vielä ylemmäskin, mutta lähimmille off-pisteille on pääsy suoraan yläasemalta ilman kiipeämistä. Rinnekeskuspalvelut tarjoavat hiihtokoulun, välinevuokraamon, majoitus- ja ravintopalvelut sekä turisti-infon.

Pallaksen Pöllöt -hiihtokoulu

Hiihto-opetuksen lisäksi Suomen toiseksi vanhin hiihtokoulu Pöllöt järjestää myös erilaisia vaellusretkiä ja tutkimusmatkoja paikkoihin, jonne lomailija ei muutoin löytäisi. Pallastunturin hyvin hoidetussa latuverkostossa kelpaa hiihtää murtsikkaa vaikka pidemmänkin lenkin, ja kansallispuistossa voi lähteä myös lumikenkä- tai hiihtovaellukselle.

Lumettoman ajan ktiviteetit

Syksyllä Pallastuntureille kannattaa lähteä vaikka vain kameran kanssa värikylläisyyttä ikuistamaan. Pallas–Yllästuntureiden alueen monissa vesissä nousee myös kalaa, tosin kalastussääntöihin kannattaa tutustua ennen kalareissulle lähtöä. Virallisen uimarannen puuttuminen ei haittaa, sillä tunturijärvissä voi uida niin kesällä kuin talvellakin. Lonnonsuojelualueella on maastopyöräily sallittua merkityillä reiteillä sekä Jokamiehenoikeuksien rajoissa myös marjastus ja sienestys. Pallastuntureilla on lisäksi useita geokätköjä. Luontopoluille, suositulle Hetta-Pallas -vaellusreitille tai melomaan voi lähteä omatoimisesti taikka esimerkiksi ohjelmapalvelujärjestäjien mukana. Retkiä järjestää mm. Hiihtokoulu Pöllöt.

Liikenneyhteydet Pallakselle

Laskettelukeskusta lähin lentokenttä sijaitsee Kittilässä, josta kutsutaksi hoitaa jatkoyhteydet Pallastunturiin. Lähin rautatieasema löytyy Kolarista, josta on jatkoyhteydet Muonion kautta Pallastunturille linja-autolla tai kutsutaksilla. Bussilla pääsee myös esimerkiksi Helsingistä Rovaniemelle ja edelleen Pallastuntureille.

Omalla autolla esim. Helsingistä Pallastunturille ajettaessa matkaa tulee lähes 900 km, joten ajoaikaa kannattaa varata reippaat 13 h. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto jää Tornio-Kilpisjärvi -tien E8 ja Rovaniemi-Kittilä-Enontekiö -teiden 79 ja 956 väliin.