Mökkivuokraus Salla

Monipuolinen Sallan kunta sijaitsee itäisen Lapin maakunnan tunturi- ja vaaramaisemissa keskellä Euroopan suurinta, Tuntsan erämaa-aluetta. Kauneimmat näköalat Venäjälle saakka, luontonähtävyydet ja -kohteet sekä satojen kilometrien retkeily-, pyöräily- ja hiihtoreitit löytyvät mm. Oulangan kansallispuiston ja Värriön luonnonpuiston maastosta sekä Sallatunturin vaellusreitin että UKK-retkeilyreitin varsilta. Sallan puhtaissa vesistöissä tarjoutuu puhtaat puitteet niin kalastukseen ja melontaan kuin opastettuun kullankaivuuseenkin. Suosittuja koko perheen lomakohteita ovat Sallatunturin Salla Ski Resortin laskettelurinteet sekä Poropuisto. Venäjän rajan tuntumassa sijaitsevassa Sallassa on kiinnostavia kohteita myös sotahistoriaa harrastaville, kuten Sallan Sota- ja Jälleenrakennusajan museo, taistelupaikat ja muistomerkit.

Vuokramökit ja majoitus Salla

Vuokrattavat mökit ja muut majoitukset sijaitsevat Sallassa usein kauniissa maisemissa tuntureilla, erämaisemissa ja vesistöjen sekä harrastusten äärellä. Lomasesongin aikaan sopivin vuokramökki tai muu majoitusvaihtoehto saattaa löytyä myös naapurikunnista, joita ovat Pelkosenniemi, Posio ja Savukoski. Mikäli matka tehdään lentäen, mökki voi sijaita myös Kuusamossa taikka Kemijärvellä, missä sijaitsee myös lähin rautatieasema. Vapaana olevat vuokrattavat lomamökit sekä muut majoitusvaihtoehdot kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Se käy helposti joko paikannimellä tai karttahaulla Mökit.fi-sivustoa selaamalla.

UKK-reitti

Suosittu valtakunnallinen UKK-retkeilyreitistö kulkee vanhoissa metsissä mm. Sallan sekä Naruskan kylän läpi. Maisemallisesti hyvin vaihtelevan UKK-reitin varrelta Sallan alueella löytyvät mm. noin 20 km pitkä Aatsinginhaudan rotkolaakso sekä mystinen Pirunkirkko. Reitiltä on lisäksi yhteydet Topsakka-aavalla sijaitsevalle Topsakkaharjun lintutornille ja läheiselle Topsakkajärvelle. Aavan laitamilla kohoaa myös Palotunturi näköalapaikkoineen. UKK- ja muilla vaellusreiteillä on lukuisia taukopaikkoja, kotia sekä tupia, kuten Naruskan kylän laidalla sijaitsevan Karhutunturin rinteillä.

Tuntsan erämaa-alue

Naruskan kylän pohjoispuolella sijaitseva karu Tuntsan erämaa-alue muistuttaa edelleen v. 1960 suurimmasta metsäpalosta Suomessa. Tuntsa liittyy Venäjän tundraan, mikä vaikuttanee myös sen luontoon. Muusta maisemasta poiketen puusto on siellä vähäistä, käppyräistä ja kitukasvuista. Vaikka kurujen kuusikot säästyivät palolta, ne ovat silti lyhyitä. Tuntsa on erityisesti marjastan taivas, sillä jängiltä löytyy runsaasti niin hallaa kuin mustikkaakin. Tuntsan läpi Jäämerelle saakka virtaava Tuntsajoki on hyvin kalarikas, joten marjaretkelle kannattaa ottaa ehkä myös kalastusvehkeet mukaan.

Muita vaellus- ja retkikohteita

Sallan tunturimaisemissa risteilee hiihtoon, retkeilyyn ja patikointiin sopivia reittejä yli 300 km ja pyöräilyreittejä lähes 500 km matkalta. Upeita retkikohteita ovat mm. Karhutunturi ja Iso Pyhätunturi, jotka kohoavat lähes 500 metriin tarjoten hulppeat näkymät kauas muille tuntureille ja Venäjälle saakka. Ison ja Pienen Pyhätunturin lisäksi Sallatunturiin kuuluvat Välitunturi ja Rohmoiva, jotka ovat Venäjän puolella. Sallatunturin vaellusreitti vie mm. aikoinaan jäätiköllä virranneen joen kuluttaman puromaisen Salmijoen kurun luo. Kurulle johtavan retkeilyreitin varressa kalliorotkossa sijaitsee myös erämainen Kalliojärvi, jonka rannalla on päivätupa - syvän erämaan rauhan keskellä. Yöpymiseen sopiva Metsähallituksen kämppä löytyy yli 600 m korkealta Sorsatunturilta, joka on samalla Itä-Lapin korkein tunturi. Tunturin juurelta tulee laelle matkaa n. 15 km, mutta sinne pääsee talviaikaan helposti hiihtäen tai moottorikelkallakin uria pitkin. Sorsatunturin luonnon rinteillä voi myös lasketella. Kultahipuista kiinnostuneille järjestetään opastettua kullankaivuuta mm. Nuoluskurussa.

Kalaisat Naruskajoki ja Tuntsajoki

Pohjois-Sallan Naruskajärvestä alkava 50 km pitkä Naruskajoki on luontaisesti hyvin kalaisa. Joessa viihtyy mm. taimen, siika ja harjus, ja saalista tulee koko joesta. Naruskan kylän liepeillä on n. 10 km matkalta koskikalastukseen sopivaa virtausta sekä mm. Kuutsiköngäs ja Siekaköngäs. Suvantomaisella osuudella kylän pohjoispuolella on leppoisaa uistella tai meloa pidempikin reitti. Maantien varressa virtaavan Naruskajoen rannat ovat helppokulkuisia niin kalastajan kuin melojankin tarpeisiin. Runsaasti kalaonnea on tarjolla myös Jäämereen virtaavalla Tuntsajoella, taikka opastetulle kalastus- ja pilkkiretkelle lähtiessä myös Venäjän lähialueilla. Kansainvälinen rajanylityspaikka sijaitsee Kelloselässä.

Talvisia nautintoja Sallan laskettelurinteillä ja laduilla

Salla Ski Resortissa on kaiken tasoisille laskijoille yhteensä 15 rinnettä, joista pisin on 1300 m ja suurin korkeusero 230 m. Laelle pääsee useammallakin hissillä. Aloittelevien laskijoiden rinnealue sijaitsee eturinteiden alaosassa, ja haasteellisin on nopeuslaskuun sopiva musta FIS-kisarinne. Perheille sopivia nopeuskisoja järjestetään säännöllisesti aidatussa speed check-nopeuslaskupisteessä, missä voi mitata myös oman vauhtinsa. Eri tasoisille lumilautailijoille sopii Snow Parkin lähes 1 km mittainen rinne bokseineen, reileineen sekä presseineen. Vapaalasku onnistuu mm. Sallan takamaastojen puuterilumiset rinteet. Sallan ympäristö tarjoaa hiihdosta nauttiville syvää rauhaa eri tasoisilla ja mittaisilla laduilla, joita kulkee tunturierämaassa yli 150 km matkalta. Erilaisiin tarpeisiin sopivat mm. kuntolatu, vaelluslatu sekä koirille sallittu lähes 20 km latuosuus. Hoidettujen latujen varsilta löytyy laavutulia, kotia, autiotupia ja latukahvila hengähtämiseen sekä upeiden erämaisemien ihailuun. Erämaan puhdas ja pehmeä lumi sopii hyvin myös lumikenkäilyyn ja erikoisempiinkin lumiaktiviteetteihin tuulisilla aavoilla ja rinteillä. Mukaan kannattaa pakata tarkka kartta ja kompassi ellei maastoon lähde oppaan mukana.

Salla
Lappi
3+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 44.0 km
Lemmikkieläimet sallittu
Salla
Lappi
6+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 1.6 km

Salla
Lappi
6+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 1.6 km

Salla
Lappi
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 1.5 km

Salla
Lappi
2+1 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Salla
Lappi
4+1 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 0.6 km
Uimarantaan: 0.4 km
Lemmikkieläimet sallittu
Salla
Lappi
5+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 0.6 km

Salla
Lappi
6+4 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 15.0 km
Uimarantaan: 0.03 km

Salla
Lappi
7+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 32.0 km
Lemmikkieläimet sallittu
Salla
Lappi
3+3 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 0.5 km