Vuokrattavat mökit ja lomamökit Enontekiö

Enontekiö sekä Suomen korkeimmat tunturit Saana, Halti ja Pyhäkero sijaitsevat käsivarren Lapissa, Ruotsin ja Norjan rajaseutualueella. Ensilumi sataa alueelle usein jo lokakuun lopussa, ja lunta riittää lähes toukokuulle saakka. Enontekiön Hetan kylän eteläpuolelta kohoaa Ounastunturit, joka on Pallas-Ylläs- kansallispuiston pohjoisin ja laajin tunturiryhmä. "Kaikki Suomen yli 1000 m huiput ja 60 % Suomen tuntureista sijaitsevat Enontekiöllä." (Wikipedia). Alueelta löytyy myös hiihtokeskus Hetta, ja latuverkostoa yhteensä n. 120 km. Tunturialue on tunnettu lisäksi puhtaista ja kalaisista järvistä ja joista, ja maisemat sopivat mainiosti myös retkeilyyn ja patikointiin.

Majoitus Enontekiö

Enontekiöllä osa mökeistä on rakennettu Närpistöjoen ja Ounasjärven rannalle järvi- tai tunturinäkymillä. Vuokramökkien lisäksi alueelta löytyy erämaamökkejä, lomahuoneistoja ja muita majoitusvaihtoehtoja. Näihin sekä naapurikuntien Inarin, Kittilän ja Muonion majoitustarjontaan voit tutustua helposti mm. Mökit.fi:n majoitushaun avulla.

Talvisia aktiviteetteja

Enontekiöllä Hetta Hiihtomaasta löytyy 3 valaistua rinnettä, pulkkamäki, välinevuokraamo sekä rinnekahvio. Tunturin päällä on nuotiolaavu ja näköalakota. Alueen lumikenkäreittien varrella sijaitsee Tunturi-Lapin luontokeskus, josta saa vinkkejä mm. alueen latu- ja retkeilyreiteille. Lyhimmät ympäristön laduista ovat alle 10 km ja pisimmät lähes 50 km mittaisia, ja niiden varsilla on autiotupia, laavuja tai kotia taukoja varten. Moottorikelkkailusta pitävä pääsee Enontekiöltä laajoille reitistöille vaikkapa Jäämerelle saakka. Alueella järjestetään myös safareita niin moottorikelkoilla kuin koiravaljakoillakin. Koiravaljakolla voi lähteä tunturiin lisäksi pimeään aikaan vaikkapa revontulia katsomaan. Talvisiin lajeihin kuuluu niinikään frisbeegolf, jonka 6-väyläiselle talviradalle vuokrataan lumikenkiä Hetta Hiihtomaasta, ja frisbeen mm. luontokeskus Skierristä. Pelaaminen on ilmaista ja rata avoinna kaikkina aikoina ympäri vuoden. Kesärata on 9-väyläinen.

Retkikohteita

Ounasjärven takana olevan Pyhäkeron huipulta löytyy pieni kaunis tunturijärvi, Pyhäjärvi. Sinne pääsee mm. Pyhäkeron yli kulkevia vaellusreittejä pitkin. Pyhäkeron juurella on autiotupa lepotauoille. Toinen kaunis retkikohde aivan Hetan kylän tuntumassa on Jyppyrä-vaaralla oleva vanha seitapaikka. Vaaran laella on näköalakota ja laavupaikka. Retkeilemään voi lähteä myös Pöyrisjärven, Kalmankaltion sekä Hetan lähellä oleville hiekkaerämaille. Suoluontoon voi tutustua mm. Pippovuoman suopolulla pitkospuureittiä pitkin, ja reitin varrella on myös yksi Hetan kolmesta lintutornista. Toinen on Hetan kylästä noin 10 km päässä sijaitseva Yrjö Kokko -lintutorni, josta avautuu myös upeat Ounas-Pallas tunturijonon maisemat. Kolmas, Sotkajärven rannalta löytyvä lintutorni on esteetön esimerkiksi pyörätuolilla kulkeville. Matkailijan ja retkeilijän kysymyksissä auttaa mm. Kilpisjärvelllä sijaitseva retkeilykeskus.

Kalastus Enontekiön alueella

Enontekiön alue on kalaisa. Isoja ahvenia ja taimenia saa mm. Ounasjärveltä, ja harrit käyvät pyydykseen Närpistöjoessa, Näkkäläjoessa ja Periläkoskessa. Kala-apajille pääsee helposti autolla, ja tarvittaessa saa myös soutuveneen lainaksi. Parhaimpaan pillkiaikaan maaliskuulta jäiden lähtöön järjestetään alueella myös pilkkiretkiä moottorikelkalla ja reellä jopa 60 km päähän tunturijärvelle. Jos Suomen puolella ei kala syö, Enontekiöltä vain alle tunnin ajomatkan päästä löytyy Kautokeinojoki. Norjan kalastusluvan voi ostaa internetistä ja ostossa opastetaan tarvittaessa. Myös Suomen puolella kalastusluvat tarvitaan.

Nähtävyyksiä Enontekiöllä

Muita nähtävyyksiä Enontekiöllä ovat mm. Järämän linnoitusalue sekä Pihtsusköngäs, joka on 17 m korkea vesiputous. Lisäksi kannattaa tutustua Käsivarren erämaa-alueeseen ja Mallan luonnonpuistoon sekä niiden läpi kulkevaan Kalottireittiin.

Liikenneyhteydet Enontekiölle

Omalla autolla alueelle pääsee mm. valtatie 21 ja kantatie 93 pitkin. Enontekiölle on matkaa Suomen pohjoisimmalta rautatieasemalta Kolarista n. 150 km ja Kittilän lentokentältä 150 km, joista yhteydet Enontekiölle hoidetaan linja-autoilla. Enontekiön Kilpisjärveltä löytyy kuitenkin helikopterikenttä, ja pääosin talvisesongin aikaan toiminnassa oleva Enontekiö-Kautokeinon lentoasema.

Enontekiö
Lappi
8+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur


Enontekiö
Lappi
4+4 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Enontekiö
Lappi
6+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 33.0 km

Enontekiö
Lappi
8+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur


Enontekiö
Lappi
5+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 30.0 km

Enontekiö
Lappi
6+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 33.0 km
Lemmikkieläimet sallittu
Enontekiö
Lappi
8+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Enontekiö
Lappi
4+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 30.0 km

Enontekiö
Lappi
2+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur


Enontekiö
Lappi
5+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu