Mökit Olos -keskuksessa ovat käytettävinäsi vuoden ympäri

Mökkivuokraus Olos -keskuksen alueella on aktiivista etenkin hiihtokaudella, mutta alue tarjoaa nähtävää vuoden ympäri

 
Muonio
Lappi
2+2 Vuodepaikkaa
45 m2
 
Muonio
Lappi
4-7 Vuodepaikkaa
- m2
 
Muonio
Lappi
2+2 Vuodepaikkaa
53 m2
 
Muonio
Lappi
2+6 Vuodepaikkaa
60 m2

Lapin maakunnasta löytyvä Olostunturi sijaitsee noin 10 km päässä Muoniosta, Tunturi-Lapissa käsivarren juurella Ruotsin rajan tuntumassa. Vuokramökit Olos -keskuksen, sekä Pallas-Yllästunturin alueella mahdollistavat monipuolisen loman vieton, sillä alueella riittää nähtävää ja koettavaa niin kesä- kuin talvikaudellakin. Vaikka mökit Olos -keskuksen alueella ovat kysyttyjä, ei alueen majoitustarjonta rajoitus pelkästään lomamökkeihin, vaihtoehtoina löytyy myös useita hotelleja ja leirintäalueita jo alle 5 km etäisyydellä Muonion keskustasta. Mikäli Sinua kiinnostaa majoitus Olos –keskuksen lähietäisyydellä, saat hyvän yleiskuvan alueen majoitustarjonnasta Mökit.fi:n karttahaun avulla.

Majoitus Olos -keskuksen lähialueilla

Vain 500 m Muonion keskustasta Valtatie 21 varrelta löytyy Motel SEO. Kalaisalta Muonionjoelta on 3,5 km Holiday Center Loma-Olokseen, ja lähivesistöjen Särkijärven ja Jerisjärven ääressä sijaitsevat mm. Särkijärven Majat ja Jeris Log Cabins -mökit. Monet hotellit järjestävät myös erilaisia safareita matkailijoille, ja vuokrattavissa on lisäksi hiihtovarusteita ym. Kansallispuiston vierestä noin 10 km Muoniosta löytyy särkijärveläiseltä porotilalta Torassieppi Reindeer Farm and Cottages. Enontekiöllä Kyrössä noin 30 km Muoniosta majoittaa lisäksi mm. Vuontispirtin mökit ja Tunturihotelli Vuontispirtti.

Hiihtokeskus Olos

Osoitteessa Olostunturi, Muonio sijaitseva hiihtokeskus Olos tarjoaa pienestä aloittelijasta harrastajalle 10 puurajan yläpuolelle kurkottavaa rinnettä, joista pisin on 1400 m. Korkeuseroa rinteille tulee noin 210 m. Hissejä on 4 kpl. Puolet rinteistä on keskitasoa, mutta sopivat myös kokeneemmille laskijoille. Aurinkorinteitä on 3 kpl - ylhäältä loivia, mutta keskiosaltaan vauhdikkaita, ja hiihtokeskuksesta löytyy myös sompahissillä varustettu lastenrinne. Rinnekausi on joulukuun ensimmäisestä viikonlopusta huhtikuun loppuun asti. Olostunturin rinteessä, Olos-hotellin vieressä sijaitsee Polar -kota, jossa myös voi ruokailla.

Pujotteluratoja Oloksessa on kolme. Ratalaskukoulussa harjoituksiin voi osallistua myös omilla välineillä, kukin oman taitotasonsa tarpeen mukaan. Parkkikoulun suorituspaikkoja muokataan aina ryhmän tarpeiden mukaan.

Olostunturi tarjoaa myös muita laskupaikkoja varsinaisen rinnealueen ulkopuolelta. Esimerkiksi rinteiden itäpuolella on loiva ja yläosastaan puuton metsälasku maisemaladulle asti, josta pääsee takaisin hisseille. Rinteiden oikealta puolelta voi laskea ampumahiihtostadionille asti. Hissille sieltä pääsee helpoimmin latu-uraa pitkin. Skinnailijoille löytyy noin 400 m laskupaikka sekä alkurinnekautena Aurinkorinteitten pehmeässä lumessa, kun rinteet eivät ole vielä laskettelijoiden käytössä.

Yhteensä 250 km maastolatuverkoston ladut ovat kaikille avoinna, ja ensilumen varmistamiseksi tunturissa on latujen lumetusjärjestelmä. KokoTunturi-Lapin latualue, Muonion, Enontekiön, Kittilän ja Kolarin on yli tuhannen kilometriä. Lapponia -hiihtoviikko järjestetään maalis-huhtikuun vaihteessa, ja Oloksen alueella sijaitsee myös maailman suurin ampumahiihtostadion.

Muita aktiviteetteja

Muonion ja Oloksen alue tarjoaa hyvät mahdollisuudet luontomatkailuun ja retkeilyyn talvella sekä kesällä. Merkittyjä moottorikelkkailureittejä Muonion kunnassa on yhteensä noin 300 km. Reitit liittyvät Kolarin, Kittilän ja Enontekiön kuntien sekä Ruotsin Kirunan ja Pajalan kuntien reitteihin. Moottorikelkkasafareita järjestäviä yrityksiä on alueella useita.

Kesäkaudella

Alue sopii hyvin kalastuksesta, veneilystä ja melonnasta pitäville matkailijoille. Patikoimaan tai vaeltamaan voi lähteä alle 20 km reitille mm. Pallakselle ja Ylimuonioon. Pidemmät vaellusreitit ovat 26-72 km mittaisia mm. Pallakselle, Olokselle, Ylläkselle, Hettaan, ja Rauhalaan. Kalamiehille tiedoksi, että Muonion alueella on yli sata kirkasvetistä erikokoista järveä, tammukkapuroa sekä Muonionjoki ympärivuotiseen kalastukseen. Tornion-Muonionjoen pääväylällä eli Muonionjoessa viihtyy eniten villilohta, meritaimenta, harjusta ja siikaa. Siikaa saa järvistäkin, sekä ahventa, haukea muikkua ja madetta. Pallastunturin takana Pallasjärvessä sekä Muonion Vuontisjärvessä kalamiestä odottaa lisäksi järvilohi ja -taimen. Talviaikaan verkoilla, nuotalla ja pilkillä nousee mm. ahventa, muikkua, siikaa ja madetta. Kaikista lupiin liittyvistä asioista tietää Matkailun infokeskus Kiela. Kalamiehille järjestetään myös oppaan johdolla lohen kalastusta, talviverkkojen kokemista jään alta tai nuotanvetoa. Melontaharrastajille Muoniojoki tarjoaa ison väylän ja sen sivujoet vesitilanteen mukaan jopa usean päivän retkelle. Harrinivan Lomakeskus järjestää myös koskenlaskua kumiveneillä Muonion Äijäkoskella, ja mm. Lomamaja Pekosesta voi vuokrata kanootin tai kajakin.

Muuta rentouttavaa lomaliikuntaa ympäri vuoden

Pallas-Ounastunturin kansallispuiston erämaalueille voi mennä oppaan johdolla kävellen tai hiihtäen, mutta luontoseikkailulle pääsee myös koiravaljakolla, islanninhevosella, maastopyörällä, maastoautolla, lentokoneella tai helikopterilla. Maastossa yövytään rakotulilla vaikkapa revontulia katsellen sään niin salliessa, eräkämpällä tai teltassa, ja eräruoka valmistuu luonnossa nuotiolla. Vuodenaikojen mukaan vaihtelevat Lapin Olympialaisten lajit haastavat luonnossa liikkuvat mm. Tandem-hiihtoon ja suopungin heittoon. Arktisessa Rallissa moottorikelkkaillaan ja ralliautollaillaan kilpaa järven jäällä, ja kesäaikaan voi ajotaitojaan mittailla maastoautoradalla. Liikunnan välipäivänä voi vaikkapa tehdä omat matkamuistot Tiuhta -ohjelmaan osallistuen paikallisten käsityöntaitajien opastaessa.

Liikenneyhteydet Olokselle

Omalla autolla Olostunturille pääsee mm. kantatietä 79 Rovaniemeltä Kittilän kautta Muonioon. Tien pituus on 231 km ja se kulkee Olostunturin ohitse. Lähin rautatieasema sijaitsee Muoniosta vajaan tunnin ajomatkan päässä Kolarissa. Sieltä on bussiyhteys sesonkiaikoina Muonioon. Alle tunnissa ajaa myös lähimmälle lentokentälle Kittilään tai Enontekijölle. Kittilään lennetään päivittäin ympäri vuoden, ja sesonkiaikoina kentältä pääsee Muonioon bussilla tai kutsutaksilla. Enontekiölle lennetään sesonkiaikoina. Lisätietoja saa Enontekiön kunnan sivuilta.