Varaa mökit Ukkahalla ja Paljakka –keskuksien läheisyydestä

Majoitus Paljakka ja Ukkohalla -keskuksien läheisyydestä mahdollistaa monipuolisen loman viettämisen.

 
Hyrynsalmi
Kainuu
2+2 Vuodepaikkaa
47 m2
 
Hyrynsalmi
Kainuu
7+3 Vuodepaikkaa
101 m2
 
Hyrynsalmi
Kainuu
6+0 Vuodepaikkaa
113 m2
 
Hyrynsalmi
Kainuu
5+1 Vuodepaikkaa
45 m2

Kainuun maakunnassa, Hyrynsalmen ja Puolangan läheisyydestä sijaitsevat Ukkohallan ja Paljakan laskettelukeskukset tarjoavat etenkin hiihdosta ja laskettelusta pitävälle matkailijalle erinomaiset puitteet. Mökkivuokraus Ukkohalla ja Paljakka -keskusten alueella onnistuu helposti, sillä alueella sijaitsee useita satoja mökkejä sekä huoneistoja; runsas majoitustarjonta puolestaan varmistaa, että jokainen matkailija löytää omiin tarpeisiinsa ja matkabudjettiinsa sopivan mökin helposti ja nopeasti. Alueelle suuntaava matkailija voi varata vuokramökit Paljakka ja Ukkohalla keskusten välittömästä läheisyydestä, tai omaa rauhaa kaipaava matkailija voi varata lomamökit Ukkohalla ja Paljakka keskusten lähialueita. Omiin tarpeisiin sopiva majoitus löytyy helposti Mökit.fi:n karttahaun avulla.

Kesä- ja syyskaudella mökit Paljakka -keskuksen lähialueilla houkuttelevat niin kalastuksesta, melonnasta ja Cable Wakeboard –vesilautailusta kiinnostuneita matkailijoita. Ohessa tarkempaa tietoa alueen majoitus ja aktiviteettitarjonnasta.

Majoitus Ukkohalla ja Paljakka

Talvikaudelle hyvin sopivia majoittajia Ukkohallassa, ovat mm. alle 20 km päässä Hyrynsalmen keskustasta sijaitsevat Hotel Gasthalla, josta on vain lyhyt kävelymatka Ukkohalla Resortin hiihtohisseille, sekä Ukkohalla Ski Chalets Apartments ja MukaHalla Apartments, joka on Paljakan luonnonpuistosta vain 10,5 km päässä. Kotilassa, 200 m laskettelurinteiltä, voi majoittua esim. Safari Hotel Paljakassa. Oulun keskustaan hotellilta on runsaan 2 h ajomatka ja Kajaanin lentoasemalle 70 km.

Myös kesämajoitukseen sopivat hyvin Hyrynsalmen keskustasta 30 km päästä löytyvä Ristijärven Pirtti Camping, josta ajaa Kajaaniin vain n. 35 min. Oman saunan lisäksi vuokrattavissa on myös järvenrantasauna. Ristijärvellä ovat myös mm. Apartementos Saukkohaka, sekä itsepalveluperiaatteella toimiva Saukkovaara Cottages. Sotkamoon ja Vuokattiin ajaa näistä 45 minuutissa. Erityisesti uimisesta ja kalastuksesta pitäville sopivan Syväjärven läheisyydestä löytyy Hallantähti Cottages, sekä itsepalvelumajoitus Hallan Akka Apartments, josta on Kajaanin lentoasemalle 94 km. Toinen leirintäalue, Kangasjoki Camping löytyy n. 10 km Suomussalmelta, Kangasjoen varresta. Kajaaniin on sieltä ajomatkaa 75 min.

Majoitus Paljakan läheisyydessä

Majoitus Paljakan alueella löytyy mm. golffareillekin sopivat Viinijärven rannalla olevat Tuomarniemi Cottages ja Holiday Home Tuomarniemi, josta on 14 km Outokummun golfkentälle ja n. 5 km Paljakkaan. Joensuuhun sekä Kolin kansallispuistoon ajaa vajaassa tunnissa. Paljakasta 13 km päässä, lähellä Huhmarisvaaran murtomaahiihtoreittejä sijaitsee Holiday Centre Huhmari, jonka henkilökunta voi järjestää hiihtoretkiä ja opastettuja vaellusretkiä. Huhmarista voi vuokrata sauvakävelysauvoja, sekä soutuveneitä ja kanootteja.

Kainuun hiihtokeskukset Ukkohalla ja Paljakka korkeimpien vaarojen kupeessa Pohjois-Karjalassa

Vaarakainuun alueella Hyrynsalmella sijaitsevan Ukkohallan hiihtokeskuksen tarkempi osoite on Ukkohallantie 20. Keskuksen pisin rinne on 1400 m. Hiihtokeskus Paljakka sijaitsee Kotilassa lähes keskellä Suomen kapeimpaa kohtaa. Molemmista keskuksista löytyy suksihuollon hallitseva välinevuokraamo sekä muut yleisimmät hiihtokeskuspalvelut. Paljakassa on myös hiihtokoulu ja rinneravintola.

Yhteisen omistajan ansiosta yhteislippu tuo kaikenikäisten ja -tasoisten matkailijoiden käyttöön Ukkohalla-Paljakassa peräti 31 rinnettä, 4 parkkia, lastenmaan sekä lastenrinteet. Hisseillä luvataan olevan kapasiteettia yli 12 000 henkilölle tunnissa. Yhteislippu mahdollistaa myös sen, että laskettelija voi vaihtaa hiihtokeskuksesta toiseen vaikka kesken päivän esim. Skibussilla, jolla matka kestää n. 20 min.

Hiihtoa maastossa sekä Hallan akan tapaan

Helposta vaikeaan luokiteltuja hiihtolatuja on hiihtokeskusten vaaroilla yhteensä yli 200 km. Osa niistä kiertää Paljakan luonnonpuiston lähimaaston ikimetsien hiljaisuudessa. Paljakan rinteiden päällä Metlan toimitilojen läheisyydessä kulkee valaistu 3,4 km ensilumenlatu.

Hallan Akan hiihto maaliskuulla on naisille tarkoitettu 9 km pitkä Akankierros -hiihtoreitti, joka kulkee Ukkohallan maastossa. Hiihtoretki on leikkimielinen vapaan tyylin ja vapaan asunkin salliva hiihtotapahtuma, ilman ajanottoa. Parhaiten pukeutunut hiihtäjä tai joukkue palkitaan.

Muita talvisia aktiviteetteja

Umpihankifutiksen MM-kisat Ukkohallalla

MM-kisat järjestetään helmikuun alussa syvissä kinoksissa Syväjärven tuntumassa. Vauhdikkaissa mittelöissä sekä umpihankifutaajat että kannattajat kahlaavat lumessa, ja välierien sekä finaalin myötä kruunataan pelaajien Mestarit. Hyrynsalmella pelataan vuosittan myös suopotkupallon MM-kisat. Suopotkupallossa pelialusta on pehmeä, ja säännöt koostuvat useiden eri pelilajien säännöistä. Joukkueeseen kuuluu maalivahti sekä 5 kenttäpelaajaa.

Moottorikelkkailua, mönkijöitä ja husky-safareita Kainuun vaaramaisemissa


Kelkkailulle, kelkkasafareille ja omatoimiselle retkeilylle löytyy hyviä vaihtoehtoja Paljakan lähialueella 500 km moottorikelkkareitistöstä, joka yhdistyy koko Kainuun 2000 km reitistöön. Koneellisesti hoidetut moottorikelkkareitit ovat n. 3-4 metriä leveitä, ja reittivalinnoissa saa tarvittaessa opastusta henkilökunnalta. Matkailuyhdistys Puolanka-Paljakka ry:ltä voi kysyä moottorikelkka-kyläluvasta.

Suomen pisin mönkijäreitistö löytyy Paljakasta, ja reitit soveltuvat ohjatulle safarille tai kokeneemmille alan harrastajille. Joka haastavuutta hakee, sitä löytyy esim. 26 km maastouralta, tai erityisesti taitavuutta mittaavalta 4,5 km taitoajoradalta, jolla kiperiä paikkoja riittää. Paljakan mönkijäreitti on myös facebookissa.

Husky-safarit kulkevat Paljakan Vaaran tykkylumimaastossa paikallisten luontomatkailuyritysten osaavien oppaiden johdolla.


Kesäaktiviteetteja


Cable Wakeboard -vesilautailua ja frisbee-golfia

Suomen ainoa Cable Wakeboard -kaapelirata sijaitsee Kainuun Ukkohallassa. Wakeboarding eli vesilautailu on laji, jossa moottorivene vetää lautailijaa radalla veden yläpuolella olevaan vetolaitteeseen kytketyllä vetoköydellä, yleisesti n. 30 km/h. Wakeboard on lumilautaa lyhyempi, litteämpi ja kevyempi, mutta laji on kehitetty juuri vesihiihdon, laine- ja lumilautailun pohjalta Yhdysvalloissa 1980-luvulla. Vesilautailu sopii kaikenikäisille ja -tasoisille lautailijoille ja vaatii samoja taitoja kuin esimerkiksi laine-, rulla- sekä lumilautailussa tarvitaan. Hyrynsalmella järjestettiin lajin EM-kisat v. 2009. Henkilökunta opastaa tarvittaessa lajin perusteisiin sekä hyppyreillä.

Paljakan 2 km pitkä ja 9 -väyläinen frisbee-golf-rata on tehty v. 2013. Rata on vapaasti kaikkien käytössä ilman ratamaksuja. Pelivälineitä voi vuokrata Paljakkatalosta.


Kalastuspuiston kala-aktiviteetit, melontaa sekä kroketti-golfia

Kolmen järven välittömässä läheisyydessä Hyrynsalmella sijaitsevalla Ukkohallalla sekä Paljakan alueella joet ja järvet tarjoavat upeat harrastusmahdollisuudet esimerkiksi kalastuksesta ja melonnasta kiinnostuneille matkaajille. Kalastuspuistossa voi saada saaliksi sinne säännöllisesti istutettua kirjolohta sekä harjusta, taimenta ja ahventa. Pilkkikalastajia ajatellen, talvi-istutuksiakin tehdään ja saalista tulee, mutta sääntöihin kannattaa tutustua.

Puistossa on myös opastettuja kalastusohjelmia, sekä muuta mukavaa kuten kroketti- ja frisbeegolfia. Lapsivieraita viihdyttää Kalastuspuiston alueella leikkipuisto sekä mönkijäradat, ja puisto soveltuu myös pyörätuolilla liikkuville vierailijoille.

Melontaharrastuksesta pitäville tarjoaa Kalastuspuistosta lähtevä Louhenjoki verkkaisen reitin. Joki mutkittelee Paljakasta Latvajärvien kautta Uvajärvelle. Joessa riittäisi melottavaa vaikka koko päiväksi, mutta retken voi tehdä myös lyhyenä tai puolikkaan päivän mittaisena. Oppaat ja 2-paikkaiset kanootit ovat vuokrattavissa palveluna, kuten myös kuljetukset haluttuun lähtöpaikkaan ja takaisin.

Paljakkatalon liikunta-aktiviteetteja, elokuvia sekä keilailua

Matkailijan käyttöön löytyy Paljakkatalosta kuntosali, sekä liikuntasali, jossa voi harrastaa vaikka turnauksiin saakka sählyä, lento-, sulka- ja sisäjalkapalloa sekä pöytätennistä. Paljakkatalossa palvelee myös elokuvateatteri, jonka auditoriossa on tilat yli sadalle ja isoon saliin mahtuu jopa 600 henkeä. Kahviosta löytyy laajennettu valikoima mm. elintarvikkeista kalastustarvikkeisiin saakka. Ukkohallan keilahallissa Ski-In kylässä Ravintola Saagan yhteydessä on 6 rataa keilaajille.

Nähtävyyksille patikoiden ja luontopolkuja pitkin

Lähellä Ukkohallaa, Hyrynsalmen Syväjoessa sijaitsee kaksihaarainen ja 12 metrin korkuinen Komulanköngäs. Aivan könkään vierestä kulkee suosittu UKK -patikointireitti. Köngäs on jyrkkäputouksinen koski, jota pitkin ei voi laskea veneellä.

Vorlokin rotkolaakso eli kalliorepeämä on myöskin UKK-reitillä, Hyrynsalmen ja Komulankönkään välillä. Hakokylässä sijaitsee lisäksi 350 m pitkä ja 5-35 metriä leveä Hiidenkirkon rotko.

Kallioisen erämaalammen, Vuorilammen ympäri kiertää runsaat 2 km pitkä luontopolku, jonka varrella on laavupaikka. Polku sijaitsee Hyrynsalmen kirkonkylältä noin 10 km Kuhmoon päin. Toinen noin 3 km mittainen luontopolku kulkee Paljakanvaaran laen aarniometsässä suurelta osin luonnontilaisessa metsäekosysteemissä. Eräs luontopolun 700 m reitti johtaa Paljakanvaaran näkötornille, jolta näkyy selkeällä säällä yhtä aikaa 12 Kainuun korkeinta vaaraa. Talvella tornille voi tehdä lumikenkäretken.

Ravintoa Ukkohallan Saagasta

Ravintolamaailma Saaga tarjoaa syötävää moneen makuun Bistrossa ja á la carte ravintola Kirnussa, jonka kabinettia voi varata myös yksityisesti. Pubin puolella voi katsoa SM-liigaa tai pelata biljardia seurustelun lomassa. Sesonkiaikaan palvelee myös Ukkohallan huipun kotakahvila.

Liikenneyhteydet Ukkohallalle ja Paljakkaan

Hyrynsalmelle ja Ukkohallaan matkailija pääsee helpoiten omalla autolla valtatie 5:ttä pitkin. Paljakkaan bussilla tuleville lähimmät linja-autopysäkit löytyvät Puolangasta (Väyrylän Koulu), josta jatkoyhteydet hoituvat etenkin talvikautena Paljakkabussilla. Lähin Ukkohallan rautatieasema on Kajaanissa ja Paljakkaa lähin Paltamossa 35 km Paljakan hiihtokeskuksesta. Sekä Ukkohallan että Paljakan lähin lentokenttä on Kajaanissa, mutta Oulun kenttää suositaan. Ukkohallaan voi tulla lentäen myös Kuusamon kautta.