Manamansalon leirintäalue

Kainuussa sijaitseva Manamansalo Camping tarjoaa hyvät puitteet viihtyisään lomaan
Keskellä Suomea, Kainuun meren Onnellisten saarella hyvien kulku(tie)yhteyksien päässä osoitteessa Teeriniementie, 88340 Manamansalo sijaitsee 5 tähden leirintäalue Manamansalo. Vaalan kunnassa oleva Manamansalo sopii kaikille matkailijoille, jotka haluavat rentoutua mukavasti mutta monimuotoisesti luonnon rauhassa maalla tai vesistöissä taikka erilaisissa aktiviteeteissa, kuten minigolfin ja erilaisten pallo- ym. pelien parissa. Majoittujien käytössä on 50 telttapaikkaa sekä 19 vuokramökkiä, ja joittenkin mökkien ikkunasta on näkymä sekä Oulujärven jylhiin maisemiin että lammille. Vuoden Caravan-alueeksikin valittu Manamansalo tarjoaa lisäksi 140 sähköistettyä matkailuajoneuvopaikkaa. Venepaikkoja löytyy Manamansalon Teeriniemen vierasvenesatamasta 12 venekunnalle, ja rantautumislaitureita on myös retkeilyalueen saarissa.

Leirintäalue palvelee touko-syyskuun välisenä aikana. Alueelta löytyy tulentekopaikkoja valmiine polttopuineen, laavuja, kotia ja keittokatoksia omatoimiseen ruoanlaittoon, mutta isompaan ja vaativampaan nälkään löytyy leirintälueelta myös ravintola A-oikeuksin. Saaressa on myös kauppa ja polttoainemyyntiä.

Aktiviteetteja

Manamansalo tarjoaa tennis-, sulka- ja lentopallokentät rennolle pelailulle leirintäalueen sisällä. Leirintäalueelta voi vuokrata varusteet mm. tennikseen ja minigolfiin sekä polkupyöriä, polkuveneitä, kajakkeja ja soutuveneitä. Lähistön mäntymetsien polkuverkosto sen sijaan takaa helppoa rentoutusta sauvakävelijoille ja retkeilijoille, ja metsässä viihtyy syksymmällä myös puolukoista, mustikoista ja erityisesti herkkutateista pitäviä poimijoita. Manamansalo on saanut Metsähallituksen ympäristöpalkinnon, eikä syyttä. Kainuun jäkälinkkökankaat, jääkauden muokkaamat maisemat, aarnialueet ja harjulammet houkuttavat luontokävijöitä lisäksi erityisen kasviston ja linnuston tähden. Manamansalon leirintäalueen ympäristössä on patikoijille merkittyjä retkeilypolkuja kaikkiaan 17 km ja 4 km retkeilypolku kiertää myös Kuoston saaressa. Järven rauhaa pääsee kokemaan lähietäisyydeltä Manamansalon Makkaraniemeen kulkevalla 3,3 km reitillä. Mukavan lenkin päässä sijaitsee lisäksi mm. Manamansalon kirkko ja Kassu Halosen taidetalo.

Manamansalo retkeilyalueineen maailman luontokartalla

Manamansalon leirintäalue on Suomen ainoa sisävesillä, Oulujärvellä sijaitseva valtion retkeilyalue ja samalla sen opastuskeskus. Oulujärvi on Suomen neljänneksi suurin järvi. Manamansalon ympärillä sijaitsee osa retkeilyalueesta, ja sen lukuisille saarille pääsee helposti vuokraveneellä. Kuhmossa sijaitseva luontokeskus Petola neuvoo lisää retkeilyaluetta koskevissa asioissa. Virkistyskalastusalue kuuluu Oulujärven retkeilyalueeseen sekä Unescon suojeluksessa olevaan Geopark-verkostoon. Rokua Geopark on Suomen ensimmäinen kohde kansainvälisessä ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostossa.

Oulujärven retkeilyalue

Vesi- ja melontareitit kulkevat osin Oulujoen tervareittiä itärajalta Ouluun. Oulujärven aavalla monet kareista ovat vain jään kasaamia kiviröykkiöitä, mutta suurimmalla osalla saarista on hiekkarantaa mukavaan lomapäivän viettoon uimareille sekä auringon palvojille. Matalat hiekkapohjaiset rannat soveltuvat lastenkin leikkeihin myös leirintäalueella. Linnuista kiinnostuneen kannattaa ottaa myös kiikarit mukaan, sillä Oulujärvellä voi kiikarin linssillä kohdata sekä sisävesien pesijän kuten lapintiiran, mutta myös merilintuja; kalasääskiä, meriharakoita, karikukkoja, merimetsoja, lokkilintuja sekä kahlaajia.

Virkistyskalastajien paratiisi

Kalamies voi suunnistaa vuokraveneellä aavalle järvelle tai jollekin kalastusalueeseen kuuluvalle kirkaspohjaiselle harjulammelle, joita on alueella kaikkiaan 10 kpl. Lammissa viihtyvät luonnostaan siiat, suuret hauet, komeat kuhat ja ahvenet, ja niiden lisäksi lampiin istutetaan kesäkaudella lohikalojen poikasia. Lampien kalakantaa täydennetään säännöllisesti ongittavilla kirjolohilla, nieriöillä, järvilohilla ja taimenilla. Leirintäalueen vastaanotosta voi kysyä pientä kalastuskirjasta samalla kun hankkii kalastusluvat. Kirjasesta löytyy mm. parhaat Oulujärven kalapaikat, mutta lähimmille kalapaikoille on vain lyhyt kävelymatka leirintäalueelta.

Liikenneyhteydet

Manamansalon saareen pääsee autolla joko Oulu-Kajaani -tietä 22, josta erkanee Petäjälahden tie 8822, tai Oulujärven etelärannalta Alassalmen lossin kautta. Lossi liikennöi kesällä saarelle useita kertoja päivässä. Lisäksi Manamansalossa on koko retkeilyaluetta palveleva venesatama. Manamansaloon ja Oulujärven retkeilyalueelle on matkaa Kajaanista 90 km, Vaalasta 50 km ja 450 km Helsingistä. Bussilla pääsee paikan päälle mm. Kajaanista ja Vaalasta.