Erämökit - vietä lomasi lähellä luontoa

Lapin erämökit ovat vaeltajien suosiossa
Nykyaikainenkaan erämökki ei tarjoa luksusta, vaan puitteet luonnossa liikkumiseen ja harrastamiseen.
Vuokrattava erämökki tarjoaa mahdollisuuden rauhoittumiseen ja monipuoliseen luonnossa liikkumiseen.
Erämökit ovat hyvä valinta lomailijalle, joka haluaa viettää lomansa lähellä luontoa ja kaukana arjen kiireistä. Tyypillisesti erämökki yhdistetään Tunturi-Lappiin ja vaellusreittien varrella sijaitseviin ns. erätupiin, mutta käytännössä erämökkejä löytyy myös Lapin vaellusreittien ulkopuolelta. Erämökit sijaitsevat aina rauhaisassa ja usein myös luonnonkauniissa paikassa, ja sopivat usein ns. ”tukikohdaksi” monenlaiseen luonnossa liikkumiseen ja harrastustoimintaan. Erämökillä voit usein harrastaa kalastusta, marjastusta ja metsästystä, tai harrastaa monimuotoista liikuntaa aina maastopyöräilystä eräretkeilyyn.

Erämökkeihin liittyviä huomioita

Monelle erämökki -sana tuo mieleen pienen, harmaan ja mukavuudettoman mökin vaikea pääsyisen reitin takana, eikä aivan suotta sillä monet Lapin erämökeistä vastaavat jokseenkin edellä mainittua kuvausta. Nykyaikaiset erämökit saattavat kuitenkin poiketa hieman edellä mainitusta, sillä ulkoisesti kyseessä saattaa olla aivan nykystandardit täyttävä kohde. Etäisen sijaintinsa vuoksi erämökit ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta kunnallistekniikan ja sähköverkon ulkopuolella, jolloin erämökeiltä puuttuu usein monet nykyajan mukavuudet; kuten sähkö ja vesi. Vaikka kaasukäyttöisillä laitteilla ja agrikaateilla saadaankin monesti helpotettua mukavuuksiin tottuneen matkailijan elämää, monikaan lähde erämökille mukavuuksien perässä.

Tyypillinen erämökin vuokraaja on hieman kokeneempi luonnossa liikkuja, kuten vaeltaja tai kalastaja, jonka matkan tarkoituksena ei ole mökin tarjoamat mukavuudet vaan nimenomaan omaan harrastukseen/lajiin keskittyminen. Näissä tilanteissa erämökki tarjoaa erinomaiset puitteet syrjäisienkin seutujen tutkimiseen ja uusien kokemusten hankkimiseen, sekä hieman tuntemattomien Suomen matkakohteiden kartoittamiseen.

Eritapoja erämökkien käyttöön

Siinä missä toiset majoittuvat erämökkiin parista päivästä viikkoon, käyttävät toiset erämökkejä matkansa välietappeina. Esimerkiksi monet kalastajat ja vaeltajat voivat parin viikon matkan aikana liikkua erämökiltä toiselle. Tämä on monesti mahdollista erämökkien suhteellisen edullisen hintatason vuoksi.

Mökit.fi sivuston valikoimista löydät sekä yksityisten vuokraajien että keskusvaraamojen tarjoamia erämökkejä. Tarjolla oleviin erämökkeihin tutustut helpoiten Mökit.fi:n majoitushaun avulla.