Majoitus ja vuokramökit Keski-Suomen maakunnassa

Keski-Suomen maakunta löytyy keskeltä Suomen leveintä osaa metsien, mäkien ja kansallispuistojen ääreltä. Vireän Jyväskylän yliopistokaupungin ja maakuntakeskuksen alueella on lisäksi yli 300 järveä. Kansainvälistä tunnettavuutta Jyväskylän seudulle on tuonut mm. Alvar Aalto, Neste Ralli sekä mäkihyppääjä Matti Nykänen. Suosittuja käyntikohteita ovat niin Nykäsen hyppyrimäki Jyväskylän Laajavuoressa kuin keskustankin korkein kohta, harju. Neron portaiden jälkeen voi kiivetä vielä Vesilinnan näkötorniin, mistä on näkymät mm. Paviljongin messukeskuksen ja sataman suuntaan sekä Jyväsjärven toiselle puolelle Kuokkalan vesitornille ja Viherlandiaan. Suosittuja koko perheen kohteita ovat myös historiallinen Toivolan Vanha piha puoteineen ja Vaajakoskella oleva Pandan tehtaanmyymälä. Keskisuomalaiset Unescon maailmaperintökohteet ovat Petäjäveden kirkko sekä Struven ketjuun kuuluva Oravivuoren vanha kolmiomittaustorni Korpilahdella.

Vuokramökit ja muut majoitusvaihtoehdot

Keski-Suomen luonto tarjoaa erityisesti kalastuksesta, retkeilystä ja laskettelusta pitäville kotimaan matkailijalle rennot lomapuitteet. Vuokramökit ja erämaamökit sijaitsevat usein kalaisan järven tai kosken tuntumassa tai muuten luonnon äärellä. Talvisin suosituimmat mökit ja muut majoitusvaihtoehdot löytyvät Himoksen, Laajavuoren, Riihivuoren, Häkärinteiden sekä muiden laskettelukeskusten kuten Savivuoren, Paavonrinteitten ja Äänemäen lähistöltä ja hiihtomaastoista. Sesonkien aikaan majoitustarjonta kannattaakin tarkistaa Jyväskylän ja Jämsän lisäksi myös ympäristökunnista kuten Laukaa, Muurame, Keuruu, Saarijärvi, Hankasalmi, Viitasaari ja Äänekoski. Helpoin tapa löytää se juuri Sinulle sopivin mökki on selata Mökit.fi -sivustoa joko paikkakunnan nimellä tai karttahaulla.

Keski-Suomen vesillä

Järvi-Suomeen kuuluvan maakunnan alueella pelkästään Jyväskylän seudulla on n. 330 järveä vesillä liikkujien iloksi tai muuten vaan kierrettäväksi sekä yli 30 yleistä uimarantaa. Uimisen lisäksi rannoilla myös suppaillaan ja Lutakon satama-alueella tasapainoillaan Wakeboard-radalla. Jyväskylän seudun opastetut melontareitit kulkevat mm. Löylyjoella, Palokkajärvellä ja Jyväskylän Tourujoessa. Jyväskylän alueella on mahdollisuus lähteä myös useamman päivän melontavaellukselle. Reitti voi viedä esimerkiksi Petäjäveden vanhalta kirkolta Jämsänkosken ja Päijänteen kautta Jyväskylään kulkien Oravinvuoren maailmanperintökohteen sekä Vaarunvuoren luonnonsuojelualueen ohitse. Päijänteen ja Keiteleen ulapille pääsee kesäisin Jyväskylän Lutakon satamasta lähtevien kesäristeilyjen mukana. Laivat kulkevat Keitele-Päijänne –kanavareittiä pitkin kauniin Keurusselän maisemiin.

Järvikalastuksesta kiinnostuneiden kalareissut suuntautuvat Keski-Suomessa usein mm. Jyväskylän Tuomiojärvelle sekä Köhniönjärvelle, mutta kalaisia järviä löytyy muitakin. Koskikalastajat koettelevat onneaan mielellään mm. Kapeenkoskella, Viitasaaren Huopanankoskella, Multialla tai Konneveden koskissa. Laukaassa voi kokeilla myös koskenlaskua.

Maakunnan kohteita retkeilijöille

Keski-Suomi tarjoaa ulkoilijoille ja retkeilijöille luonnon puhtautta ja kauneutta sekä korkeuseroja ympäri vuoden. Lyhyemmälle päiväkävelylle ja ulkoiluun sopivat esimerkiksi Jyväskylän keskustan puistot ja pururadat sekä Tourujoenrantojen polut ympäri vuoden. Suosittuja vapaa-ajanviettopaikkoja ja päiväretkikohteita ovat myös uimarannat ulkoilualueineen ja reitteineen. Talvella sään niin salliessa satamassa ja monilla järvillä voi lisäksi hiihtää ja luistella.

Erilainen polkukokemus, n. 20 km mittainen Laulavan Mörön polku löytyy Sumiaisten järvimaisemista. Keiteleen rannalta Laulumäen näköalapaikalta lähtevä viitoitettu polkureitistö Mörköpolku päättyy Mörkökoskelle. Vaarunvuorella sijaitsevien luontoreittien lisäksi pidemmät vaellus- ja patikointireitit löytyvät mm. maakunnan kansallispuistoista Leivonmäellä, Isojärvellä, Salamajärvellä, Etelä-Konnevedellä sekä Pyhä-Häkin puistosta Saarijärvellä. Muinaisiin retkikohteisiin kuuluvat esimerkiksi Pyhä-Häkin lähistöllä sijaitsevat Saraakallioon jopa yli 6500 vuotta vanhat kalliomaalaukset sekä Summasjärven rannalla sijaitseva (myöhäisen) Kivikauden kylä.

Kansainvälisestikin tunnettu retkikohde Keski-Suomessa on Päijänteen rannalta lähes 200 m korkeuteen kohoava Unescon maailmanperintökohde, Oravivuoren alue. Jyväskylän tunnetuimpiin mäkiin kuuluva Nykäsen hyppyriksi v. 1988 nimetty mäki löytyy Laajavuoren laskettelukeskuksesta. Laajavuoren rinteet lähtevät yli 200 m korkeudelta merenpinnasta katsoen. Maakunnassa on myös useita 250 metriin ja sen yli kohoavia lakia kuten Saarijärven Kulhanvuori, Uuraisten Kukkamäki, Jyväskylän Uutelanmäki ja Pirttimäki sekä Petäjäveden Kintauden Kaistinmäki. Maakunnan korkein kohta on lähes 270 m korkea Kiiskilänmäki Multialla.

Tekemistä ja näkemistä Jyväskylän keskustassa

Jyväskylästä löytyy kaiken ikäisille matkailijoille runsaasti tutustumiskohteita ja nähtävää sekä musiikkia ja kulttuuria. Erityisesti kesällä ja Neste Rallin aikaan mm. Matkakeskuksen lähellä olevalla Lutakonaukiolla järjestetään erilaisia konsertteja, festivaaleja ja muita yleisötapahtumia. Suuremmat tapahtumat löytyvät samalta alueelta Paviljongin messukeskuksesta. Jyväskylän ydinkeskustassa liikkuminen on helppoa, sillä se on lähes kokonaan autoilta rauhoitettu. Kävelykadut, torit ja monet ostoskeskukset ovatkin suosittuja ajanviettopaikkoja kuin myös kirkkopuisto sekä harju, joissa kesäinen lomapäivä kuluu leppoisasti vaikkapa piknikillä. Kaupunki on kaunis myös iltaisin, jolloin valaistuna on yli 100 keskustan kohdetta ja nähtävyyttä kuten Kuokkalan silta ja monet kauniit rakennukset.

Leppoisaan lomailuun sopivat hyvin lisäksi Jyväsjärven rannalla sijaitsevat Lutakon satama-alueen kahvilat ja ravintolalaivat. Sataman läheltä lähtevää Kuokkalan siltaa pitkin pääsee mm. Kuokkalan vesitornille ja kukkien ystävän paratiisiin Viherlandiaan. Reippaammat voivat valita pidemmän lenkin, joka kiertää koko Jyväsjärven ympäri. Kaunis Rantaraitti on kokonaisuudessaan runsaan 10 km mittainen.

Keski-Suomeen koko perheen kanssa

Suosittuihin Jyväskylän seudulla oleviin koko perheen kohteisiin kuuluu mm. Laajavuoren ulkoilualue, joka tarjoaa kesäaikaan kauniit puitteet myös frisbee-golfiin sekä alamäkipotkulautailuun. Kiipeilijät voivat testata taitojaan Laajavuoren Seikkailupuiston yli 10 kiipeilyradalla sekä liikuntakeskus Hutungin sisähallin kiipeilyseinällä Vaajakoskella. Hutungissa voi myös keilata, pelata pallopelejä ja harrastaa monella muullakin tavalla. Parkour-alue löytyy mm. Jyväskylän Kangaslammelta.

Lapsiperheitä viihdyttävät lisäksi Mäki-Matin monipuolinen perhepuisto ja kesän muut suosikit kuten Nokkakiven huvipuisto sekä keskustan ja satama-alueen ympäri kiertävä Lillijuna. Viitaniemellä voi opetella uusia taitoja liikennepuistossa, ja Lievestuoreella tutustutaan erilaisiin eläimiin Tarhalehdon eläinpihalla. Talven tullen pääsee pulkkamäkeen niin Laajavuoressa kuin muissakin maakunnan laskettelukeskuksissa sekä Jyväskylän Halssilan Hiihtomaassa, sään niin salliessa. Kun lunta tulee, pulkkailuun sopii myös monet muut maakunnan mäet.

Maakunnan monet uimahallit sekä kylpylähotellit teemoineen ja vesiliukumäkineen sopivat kelillä kuin kelillä niin uimiseen kuin hauskanpitoonkin. Sateisten päivien ohjelmaan voi sisällyttää myös käynnin suomalaisten puisten Jukka-lelujen tehtaanmyymälässä taikka arvoitusseikkailun. Pienemmille ja suuremmille arvoitusseikkailijoille on v. 2015 avattu Jyväskylässä Prison Island ja sen yhteyteen laserseikkailupeli Megazone. Muita Jyväskylän ja Keski-Suomen alueen lapsiperheille suunnattuja kohteita löytyy esimerkiksi Lasten Löytöretket -sivustolta.

Maakunnan tunnetuimpia rakennuksia

Keski-Suomi on oiva matkakohde myös kauniista ja erikoisista rakennuksista sekä kirkoista kiinnostuneille matkailijoille. Alunperin jyväskyläläisen Alvar Aallon kädenjälkeä voi ihalla Jyväsjärven rannalla Aallon itsensä suunnittelemassa Alvar Aalto-museossa. Jyväskylän keskusta-alueella on lisäksi 1800-luvulta säilynyt kaunis Toivolan piha käsityöläispuoteineen, kahviloineen ja näyttelyineen. Jyväskylän monumentaaliklassisesta Taulumäen kirkosta löytyy Eero Järnefeltin maalaama alttaritaulu ja Toivakan vanhasta kirkosta erikoiset seinä- ja kattomaalaukset. Kansainvälisestikin tunnettu suomalainen kirkko on Petäjäveden puukirkko, joka on päässyt yhdeksi seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta uskonnollisten rakennusten sarjassa. Keuruun seudulla matkailevien kirkollisiksi kohteiksi sopivat kaunis vanha puukirkko sekä mystinen Pihlajaveden erämaakirkko keskellä luontoa.

Muita Keski-Suomen menovinkkejä

Jyväskylässä ja muissa Keski-Suomen kunnissa järjestetään vuosittain satoja erilaisia tapahtumia kuten messuja, festivaaleja, urheilu- sekä kulttuuritapahtumia. Omalla autolla tai matkailuautolla liikkuvien käyntikohteiksi sopivat myös maakunnan lukuisat vanhat kartanot ja erilaiset tilat. Monet maatilamatkailu-, perinne-, luomu- ja muut matkailutilat sekä leirintäalueet palvelevat lisäksi majoitusta tarvitsevia kävijöitä. Keski-Suomen maakunta sopii vaihtelevilla maastoillaan myös golffaajille. Peliväylät sijaitsevat mm. Jämsän, Muuramen, Laukaan ja Hankasalmen alueilla, ja Sippulanniemen kenttä sopii Jyväskylään matkaavien lähikentäksi. Eräs taiteesta pitävien pysyvistä kohteista on Gösta Serlachiuksen taidemuseo Mäntässä, missä voi ihailla näyttelyn lisäksi yksityiskokoelman kauneutta. Mänttään pääsee myös vesiteitse esimerkiksi Keuruun laivoilla. Näihin ja moniin muihin ympäristökuntien kohteisiin matkaavia palvelevat Jyväskylän matkakeskus ja Tikkakosken lentokenttä. Kesäisin Jyväskylään pääsee myös Päijänteen, Keiteleen ja Keurusselän vesireittejä pitkin.


Kinnula
Keski-Suomi
1+4 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.1 km
Lemmikkieläimet sallittu
Jyväskylä
Keski-Suomi
4+4 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.25 km
Lemmikkieläimet sallittu
Jyväskylä
Keski-Suomi
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 36.0 km
Lemmikkieläimet sallittu
Keuruu
Keski-Suomi
11+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.04 km

Konnevesi
Keski-Suomi
20+6 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.03 km

Jyväskylä
Keski-Suomi
4+1 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.025 km

Saarijärvi
Keski-Suomi
4+3 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 6.0 km
Uimarantaan: 0.03 km

Kannonkoski
Keski-Suomi
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 28.0 km
Uimarantaan: 0.05 km

Keuruu
Keski-Suomi
6+1 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.03 km
Lemmikkieläimet sallittu
Muurame
Keski-Suomi
8+8 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 2.5 km
Uimarantaan: 1.9 km