Vuokramökit ja matkailu Päijänne

Suomen pisin sekä toiseksi suurin järvi, Päijänne sijaitsee Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa. Päijänne tarjoaa kesäaikaan mukavan vaihtoehdon kunnasta toiseen siirtymiseen vaikka Lahdesta Jyväskylään niin veneillen kuin meloenkin. Purjehtien voi kulkea Päijänteen päästä päähän myös Päijännepurjehdus-tapahtuman mukana, johon osallistuu vuosittain satoja köliveneitä. Kauniit Päijänteen kanavat, kuten Vääksyn kanava ovat helpoimmin saavutettavissa risteilylaivojen kyydissä. Kauniin kanavarannan lisäksi Vääksy tarjoaa myös aktiviteetteja mm. Kanava Golf:in 18 -väyläisellä radalla, sekä koko perheen frisbeegolf-radalla Kalmarin rannalle. Suosittuja päiväretkikohteita ovat lisäksi Saraakallion kalliomaalaukset, Pukkilanharjun maisemat sekä yli 190 m korkea Päijätsalon saari näköalatorneineen Päijänteen kansallispuistossa. Luontopolkujen ja retkeilyreittien lisäksi puistosta löytyy uinnista pitäville rauhallisia laguuneita. syvä ja puhdasvetinen Päijänne tarjoaa mielenkiintoa myös laitesukeltajille sekä saalista kalastajille. Talvikaudella Päijänteen seutu tarjoaa laajat hiihtolatu- ja retkihiihtoreitistöt kansallispuiston maisemista sekä huollettuja rinteitä alueen monissa laskettelukeskuksissa.

Majoitus Päijänne

Noin 120 km mittainen Päijänne ulottuu Padasjoen, Asikkalan, Sysmän, Kuhmoisten, Jämsän, Joutsan, Luhangan, Muuramen, Toivakan ja Jyväskylän kuntien alueelle, joten tekemistä ja näkemistä löytyy varmasti jokaiselle alueella matkailevalle. Päijänteellä mökkitarjonta on runsasta, ja kattava valikoima löytyy myös muista majoitusvaihtoehdoista. Majoitukset voivat sijaita vesistön äärellä, luonnon keskellä, lähellä palveluita taikka laskettelukeskuksien lähistöllä. Valitse itsellesi tai perheellesi sopiva vuokrattava mökki tai muu majoitus helposti Mökit.fi -sivuilta paikannimellä tai karttahaulla.

Tunnetuimpia nähtävyyksiä

Päijänteen alueella on lähes 50 saaresta ja luodosta muodostuvan kansallispuiston lisäksi myös eräs Unescon maailmanperintökohteista, Oravivuoren kolmiomittaustorni. Torni sijaitsee Jyväskylän Korpilahdella Vanhanselän tuntumassa Pohjois-Päijänteellä, missä sijaitsee myös muita suojeltuja Natura 2000 -kohteita. Kulttuurihistoriallisesti merkittäviä vierailukohteita löytyy esimerkiksi Sysmästä ja Heinolasta sekä Vääksyn kanavarannasta, joka pienine putiikkeineen ja kahviloineen muodostaa sekä historiallisen että romanttisen miljöön. Eräs suosituimmista luontokohteista kansallispuiston ohella on Pukkilanharju, joka on harjusaarista muodostunut jono. Harjuun voi tutustua luontopoluilla sekä näköalatornissa, mistä näkyy harjumuodostelma isommassa kaavassa ja upeat näkymät kauas Päijänteelle. Muihin mielenkiintoisiin Päijänteen kuntien nähtävyyksiin voi tutustua paikan päällä taikka valita käyntikohteet jo lomareittiä suunnitellessa.

Etelä-Päijänteen kansallispuiston aktiviteetteja

Päijänteen kansallispuiston maisema vaihtelee matalista hiekkarannoista jyrkkiin kalliorantoihin, jotka kohoavat jopa useita kymmeniä metrejä Päijänteen pinnasta. Suurimmat kalliosaaret ovat Iso Lammassaari sekä Haukkasalo, joilla myös kiipeilijät löytävät haasteita. Monimuotoisessa kansallispuistossa on lisäksi paljon löydettävää geokätköilijöille, retkiä ratsastajille sekä marjaisat metsäalueet. Metsä kätkee Padasjoella myös pelipaikan kokeneemmille frisbeegolfareille. Haasteellisella DiscGolfPark:in metsäradalla on 18 väylää, suuret korkeuserot sekä ahtaita puurännejä. Pyöräilyharrastajille Päijänne tarjoaa runsaasti eri mittaista poljettavaa, kuten kauniin Lahden Lehmusreitin taikka 85 km Vesijärven kierroksen Vääksyn kanavan ja Vesivehmaan maisemissa. Patikoitavaksi Päijänteeltä löytyy perinteisten luontopolkujen lisäksi Kelventeen saaren retkeilyreitit, Sysmän Kammiovuoren ympyräreitti sekä yhdysreitti Asikkalasta ja Padasjoelta Evon retkeilyalueelle, missä kulkee yhteensä n. 70 km mittainen poluista koostuva Ilvesvaellus-retkeilyreitti.

Näköalapaikkoja ja lintorneja

Maisemallinen Päijänteen alue on kiinnostava lomakohde myös linnuista pitäville. Suosituimpia lintu- ja näköalatorneja löytyy Padasjoen Tuomasvuorelta, Nyystölästä sekä Kullasvuorelta, mistä näkyy kauas Päijänteelle ja kansallispuistoon. Eteläisen Päijänteen linnusto esittäytyy runsaana varsinkin Asikkalassa Pulkkilanharjulla sekä Vääksyn kanava-alueen lintutornista katseleville. Sysmän parhaat lintujen tarkkailupaikat sijaitsevat Päijätsalossa, Suopellolla ja Natura 2000 -alueella.

Menovinkkejä vesillä viihtyville

Kirkasvetinen Päijänne on houkutteleva paikka vesillä liikkumiseen ja harrastamiseen. Oman veneen puuttuminenkaan ei ole este Päijänneretkelle lähtijälle, sillä monilta paikkakunnilta on mahdollista vuokrata soutu- ja polku- ja moottoriveneitä, SUP-lautoja, kajakkeja sekä kanootteja. Päijänteellä voi vuokrata myös asuntoveneen pidempää oleilua varten taikka saunaveneen retkikäyttöön. Helpoimmin Päijänneretkelle pääsee venetakseilla, risteilyillä taikka valinnaiselle retkelle tilausristeilyn mukana. Melojille Päijänne tarjoaa haastavuudeltaan vaihtelevia ja eri mittaisia melontareittejä mm. kansallispuistossa Kelventeen saarelle, Vesijärvellä tai pienemmillä vesialueilla. Haastetta kokeneemmille melojille tarjoaa mm. n. 40 km reitti Hartolasta Sysmään Tainionvirtaa pitkin sekä n. 80 km Bifurkaatiomelonta. Päijänteen puhtaat vesialueet ovat myös monen kalastajan kesälomaetappi. Kalaisia vesiä löytyy Etelä-Päijänteen Vesijärven lisäksi myös sadoista pienemmistä järvistä, lammista ja joista, jonne voi lähteä kalastamaan omatoimisesti tai ammattioppaan mukana.

Talviaktiviteetit

Jäätyneellä Päijänteellä reitti on vapaa lumitilanteesta riippuen luistelijoille, hiihtäjille, lumikenkäilijöille ja moottorikelkkailijoille. Mikäli pilkkivehkeet on pakattu reppuun, voi vain valita mihin kohtaan Päijännettä kairaa avannon, sillä kala liikkuu koko järven alueella. Laskettelusta nauttiville löytyy Päijänteen kuntien alueelta lukuisia laskettelukeskuksia kuten Hollolan Messilä, Hartolan Purnu, Jämsässä Himos, Pälkäneellä Sappeen ja Turengissa Kalpalinnan laskettelukeskukset, joiden läheisyydessä on lumitilanteesta riippuen myös hiihtolatureitistö

Padasjoki
Päijät-Häme
4+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur


Sysmä
Päijät-Häme
3+3 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.02 km

Heinola
Päijät-Häme
10+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 55.0 km
Uimarantaan: 0.025 km
Lemmikkieläimet sallittu
Kuhmoinen
Keski-Suomi
3+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.5 km
Lemmikkieläimet sallittu
Sysmä
Päijät-Häme
6+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 0.0 km
Uimarantaan: 0.045 km

Kuhmoinen
Keski-Suomi
3+11 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Hollola
Päijät-Häme
6+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 6.0 km

Sysmä
Päijät-Häme
2+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 90.0 km
Uimarantaan: 0.3 km

Sysmä
Päijät-Häme
2+4 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.01 km

Kuhmoinen
Keski-Suomi
4+1 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.03 km
Lemmikkieläimet sallittu