Pohjois-Karjalan maakunnassa Pielisen rannalla sijaitseva Lieksa on yksi luontokävijöiden ja kalamiesten kestosuosikeista. Kaupunki on tunnettu erityisesti kansallismaisemaksi luetun Kolin vaaramaisemista sekä Ruunaan koskista itärajalla. Kauniista luontokohteista mainittakoon vielä Suomen pisin yleinen jäätie Kolin ja Lieksan Vuonislahden välillä. Kesäisin Kolin jäätien reitillä kulkee autolautta. Muita suosittuja lomakohteita Lieksan alueella ovat Eläinpuisto Pikkukili sekä Lieksan Vaskiviikot ja Pielinen Soi -tapahtuma.
Majoitus Lieksa
Lieksan seudulla majoitus voi järjestyä vuokramökissä luonnossa joko vesistöjen äärellä, vaaramaisemissa, erämaamökissä, luontotuvassa tai leirintäalueella. Kolilla ja kansallispuistossa voi majoittua mökkien lisäksi hotellissa sekä laskettelukeskuksessa. Vuokrattavia mökkejä sekä muita majoituksia löytyy mm. Lieksan naapurikunnista Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kontiolahti, Kuhmo ja Nurmes.
Kolin hiihto- ja laskettelukeskus
Lieksa tarjoaa alueelle tuleville talvisten lajien harrastajille tasokkaita lumi-aktiviteetteja, sillä Kolin rinteet valittiin v. 2013 Vuoden Hiihtokeskukseksi. Kansallispuistossa sijaitsevalla Ukko-Kolilla on 6 laskettelurinnettä, joista yksi on Suomen jyrkimpiä. Rinteet ovat 8001500 m pitkiä, ja suurin korkeusero on 230 m. Hissejä on 2 kpl. Perheille suunnatulla Loma-Kolilla on suurin korkeusero 145 m. Laskettelijoita palvelee Loma-Kolilla 6 rinnettä pituudeltaan 5301050 m sekä 4 hissiä. Lapsille on hauska tuubirenkaille tarkoitettu mäki mattohisseineen sekä lumilinnoja ja napakelkka. Lautailuun sopivia Streettejä on 2 kpl.
Kolin kansallispuiston luonto ja luolat
Pohjois-Karjalan korkeimman vaaran huippu löytyy 347 m korkeudesta Pielisen rannalta Ukko-Kolilta. Vaaran alueella olevassa Kolin kansallispuistossa on yli 100 km kesäretkeilyreittejä sekä tiheä polkuverkosto Kolin kylän, Luontokeskus Ukon ja Hotelli Kolin tuntumassa. Luontopolut ovat 1-60 km pitkiä, ja monet niistä ovat rengasreittejä. Kolin alueelta löytyy lisäksi 127-metrinen Repouuron lohkareluola. joka on Suomen pisin ihmisen kulkuun sopiva luola sekä 34 m pitkä noitaperinteistä tunnettu Pirunkirkon luola.
Ruunaan retkeilyalue ja Ruunaankosket
Lieksanjoen varrella matkailijan tutkittavaksi levittäytyy 3 000 ha Ruunaan retkeilyalue. Alueella voi harrastaa hyvin monipuolisesti patikointia, kalastusta, melontaa tai koskenlaskua. Telttailu- ja tulentekopaikkoja sekä laavuja löytyy Neitikosken retkeilykeskuksesta. Ruunaanjärven ja Siikajärven välissä virtaava Ruunaankosket on n. 30 km pitkä koskireitti, jossa on 6 isompaa koskea ja 3 suvantojärveä. Koskireitti houluttelee sekä melontaa ja koskenlaskua harrastavat että urheilukalastajia. Joessa ja koskissa elää luontaisesti ja istutettuina mm. lohikaloja, mutta kalastussäännöt kannattaa selvittää etukäteen.
Patvinsuon kansallispuisto
Lieksan ja Ilomantsin rajalla on Lieksaan matkaavalle luontokävijälle vielä kolmaskin retkeilyalue koettavana, Patviansuon kansallispuisto. Unescon biosfäärialuetta olevalla Patvinsuolla on vanhoja metsiä, 3 luontopolkua sekä 80 km merkittyjä polkuja, joista 20 km on pitkospuilla. Koska puiston eläimistö on erämainen, alueella elää suurpetoja kuten karhuja, susia ja ahmoja. Alueen runsasta linnustoa voi tarkkailla lintutornista ja lintulavoilta. Puistossa on myös keittokatoksia, tulentekopaikkoja sekä telttailupaikkoja. Surkanpurolla on lisäksi asuntovaunualue, jonne pääsee puistoa kiertäviä autoteitä pitkin. Puiston opastuskeskus sijaitsee muikuistaan tunnetun puhdasvetisen Suomunjärven rannalla. Suomunjärvelle lähtiessä kannattaa ehkä pakata myös uimapuku reppuun, sillä järvellä on yhteensä 24 km hiekkarantaa.
Liikenneyhteydet
Lieksan lähin lentoasema on Joensuussa, josta on jatkoyhteys Lieksaan junalla tai bussilla. Junamatka esimerkiksi Helsigistä Lieksaan kestää 6-7 h, ja saman verran omalla autolla Lahdenväylää E75/4 sekä teitä 5 ja 73 pitkin Joensuun suuntaan. Matkaa kertyy runsaat 500 km.