Mökit Pohjois-Karjala - Majoitus ja vuokramökit Pohjois-Karjalasta

Suomen itäisin maakunta Pohjois-Karjala sijaitsee järvien, koskien ja vaarojen maisemissa. Venäjän Karjalan tasavaltaan rajoittuvan Pohjois-Karjalan maakuntakeskuksena toimii Joensuu. Pohjois-Karjala tunnetaan karjanlanpiirakoista, Bomban karjalaistaloista, kantelemusiikista sekä Valamon luostarista. Maakunnan suurimmat luontokohteet ovat lähes 350-metrinen Kolin vaara sekä kalaisa Pielisen järvi. Pohjois-Karjalan korkeimman rakennuksen titteliä kantaa Keretin Torni. Aktiivilomille sopivia ympärivuotisia käyntikohteita ovat mm. Kolin kansallismaisemissa sijaitseva kansallispuisto ja Ukko-Kolin hiihtokeskus sekä Ruunaan retkeily- ja koskialue. Myös maakunnan eläinpuistot ja Outokummun Aarrekaupunki kuuluvat suosittuihin koko perheen kohteisiin. Näihin ja moniin muihin maakunnan kohteisiin pääsee mm. junalla kuin lentäenkin Joensuun kautta.

Vuokrattavat mökit ja muu majoitus

Pohjois-Karjalan vuokrattavat mökit, erämaamökit sekä muut loma-asunnot ja majoitusvaihtoehdot ovat kysyttyjä niin kesällä kuin talvellakin. Kauniissa vaaramaisemissa sekä kirkasvetisten järvien rannoilla sijaitsevat vuokramökit kannattaakin katsastaa hyvissä ajoin ennen lomaa. Majoitustarjonta mm. Joensuun, Kiteen, Lieksan, Nurmeksen ja Outokummun alueilla avautuu helpoimmin Mökit.fi -sivustoa selaamalla.

Talvisia aktiviteetteja koko perheelle

Melko lumivarma Pohjois-Karjalan maakunta on suosittu hiihtolomakohde. Erämaan luontoon voi lähteä opastetuille retkille lumikenkäilemään tai safareille koiravaljakon kyydissä taikka moottorikelkkaurille. Pohjois-Karjala tarjoaa hiihtäjille laajan hiihtolatuverkoston sekä mm. kiireettömän koko kansan laturetken, Ahman hiihdon Ahmovaaraan ja Kolin kansallismaisemiin. Tunnetuimmat pohjois-karjalalaiset hiihtokilpailut ovat kevättalvisin järjestettävät Ruunaan Koskihiihto Neitikosken partaalla sekä Pogostan Hiihto. Pitkien matkojen Pogosta on järjestetty jo 40 kevättalven hangilla, viimeksi v. 2017. Ampumahiihdon merkeissä on kisailtu kansainvälisesti Kontiolahdella.

Pohjois-Karjalan laskettelurinteet sopivat kaiken ikäisille ja tasoisille laskettelijoille. Mustavaaran hiihtokeskuksen alueelta löytyy lapsille ja aikuisille kaikkiaan 4 rinnettä, Snowpark sekä hiihtolatuja. Mustavaaraan ajaa Joensuusta noin puolessa tunnissa. Tuplasti pitemmällä on Koli, jonne pääsee Joensuusta myös Ski-bussilla. Kolin kansallispuiston alueella sijaitsevalla Ukko-Kolilla on aikuisten ja lasten rinteitten sekä temppupaikkojen lisäksi Suomen haastavimpiin kuuluva musta rinne. Pisimmillään Ukko-Kolin rinteissä lasketellaan 1,5 km matka.

Pohjois-Karjalan mahdollisuudet kalastajille

Pohjois-Karjalan puhtaissa ja kirkkaissa vesissä viihtyvät monet suuret saaliskalat ympäri vuoden. Parhaille kalapaikoille esimerkiksi Puruvedelle tai Pieliselle voi lähteä omatoimisesti taikka kalastusoppaan mukana. Maakunnassa on useita kalastusalueita kuten Koitereen erämaajärvellä, missä talviaikaan voi pilkkimisen lisäksi kokeilla nuotanvetoa. Istutettua lohikalaa voi kalastaa Möhkönkoskien virkistyskalastusalueelta sekä kirkasvetiseltä Lokinlammen Lohikeitaalta. Lohikeidas sopii erityisesti koko perheelle, sillä Ala-Lokinlammelta löytyy myös uimaranta. Venäjän puolellekin yltävälle pitkällä Koitajoen vesireitillä saaliiksi voi tulla luonnonkalaa sekä istutettua saaliskalaa ja rapuja. Helppoja muikkusaaliita on tarjolla Pielisen itärannalla Vuonislahden Muikkumarkkinoilla.

Lumettoman ajan aktiviteetteja luonnossa ja vesillä

Kolin kansallismaisemiin kuuluvat valkoiset kalliot, kaskiperinne sekä n. 80 km matkalta merkittyjen polkujen ja latujen reitistö mm. Ukko-, Akka-, ja Paha-Kolien huipuille. Kolilla on järjestetty myös vaativa yli 100 km reittejä sisältävä Vaarojen Maraton. Koko perheen ulkoilualueeksi sopivan kansallispuiston alueella sijaitsee kylpylä-hotelli, luontokeskus Ukko, satama sekä ja leirintäalue Pielisen rannan hiekoilla. Retkeilyreittien varrelta löytyvän leirintäalueen lähellä kulkee yhdyspolku, jota pitkin pääsee koko kansallispuiston läpi kulkevalle Herajärven Kierrokselle. Kauniita näkymiä etsivän kannattaa suunnata myös mm. Ruunaan koskien suuntaan Huuhkajanvaaran riippusilloille sekä näköalapaikalle. Pohjois-Karjalan joet ja järvet sopivat kalastuksen lisäksi veneilyyn, melontaan, koskenlaskuun ja muuhun vesillä harrastamiseen. Ympärivuotisissa retkeilykohteissa kuten Suursaaressa on yhteyksiä luontopoluilta sekä latu- ja pyöräilyreiteiltä myös vesiretkeilyreiteille ja radoille. Eri mittaisia ja tarvittaessa opastettuja melontareittejä kulkee lisäksi aivan itärajan tuntumassa Lieksanjoella sekä haastavammalla erämaisella Jongunjoella koski- ja virtapaikkoineen. Opastettuja kanoottiretkiä tehdään myös Tohmajärvelle, Ilomantsin Koitajoelle sekä pidemmille reiteille Saimaan saaristoon.

Saaristo- sekä maisema- ja matkaristeilyille pääsee Kolin, Vuonislahden ja Lieksan satamien välillä liikennöivillä laivoilla. Lieksan satamasta Monolan suuntaan on kulkenut myös Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkareitti.

Joensuu

Maakuntakeskus Joensuu tarjoaa monipuolista tekemistä ja käyntikohteita koko perheelle. Suosittuja ovat esimerkiksi keskustan alueelta löytyvä seikkailupuisto ja vesiurheilukeskus. PikkuKilin Eläinpuistossa voi tutustua erilaisiin koti- ja villieläimiin, ja puiston näkötornista näkee kauas kauniiseen luontoon ja satamaan. Joensuusta löytyy myös useita hevostalleja sekä ravirata. Kulttuurin ystävien kohteita ovat esimerkiksi Pakkahuone, jossa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia ympäri vuoden, ja kesällä Joensuussa soi tunnettu Ilosaarirock.

Muita koko perheen menovinkkejä ympäri maakuntaa

Itärajan tuntumasta löytyvä Kitee on ympärivuotinen ja monipuolinen lomakohde. Kiteeltä löytyy mm. Suomen suurimpiin kuuluva eläinpuisto, pururatoja, 9-väyläinen frisbeegolf-rata, uimahalli liukumäkineen, urheilukeskus sekä karting- ja rallisprint-radat. Talviaikaan Kitee sopii myös hiihdosta ja mäkihypystä kiinnostuneille kävijöille.

Kesäaikaan maakunnassa vierailevat golfaajat pelaavat lyhyemmillä Pilkonpuiston ja Pielis-Golfin kentillä taikka täyspitkällä Karelia Golfin kentällä. Erikoisempia ulkoilma-aktiviteetteja ovat pohjois-karjalalainen tankofutis tai Bomban Karjalaiskylässä järjestettävä Amazing Race-kilpailu. Pohjois-Karjalan kesään kuuluvat lisäksi mm. tanssimusiikki Liperin tanssilavan luona sekä kansainvälinen Lieksan Vaskiviikko ja perinteinen Pielinen Soi -festivaali ja taidetapahtuma.

Maakunnan viiniviljelmät löytyvät mm. Parppeinvaaran historiallisessa ympäristöstä. Historiasta kiinnostuneiden käyntikohteiksi sopivat lisäksi Ilomantsissa sijaitseva Möhkön rautaruukin alue ja kartano näyttelyineen, sotahistorialliset Paloaukean museo panssarivaunuineen sekä Lieksassa sijaitseva Änäkäisen alue.


Lieksa
Pohjois-Karjala
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.018 km
Lemmikkieläimet sallittu
Lieksa
Pohjois-Karjala
4+4 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 4.0 km
Lemmikkieläimet sallittu
Lieksa
Pohjois-Karjala
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Nurmes
Pohjois-Karjala
2+4 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.02 km
Lemmikkieläimet sallittu
Nurmes
Pohjois-Karjala
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.02 km
Lemmikkieläimet sallittu
Nurmes
Pohjois-Karjala
4+1 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur


Nurmes
Pohjois-Karjala
2+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Nurmes
Pohjois-Karjala
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.025 km
Lemmikkieläimet sallittu
Lieksa
Pohjois-Karjala
2+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 108.0 km
Uimarantaan: 0.015 km

Ilomantsi
Pohjois-Karjala
2+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu