Majoitus Iso-Syöte -keskuksen läheisyydessä luo puitteet monimuotoiselle lomalle

Mökkivuokraus Iso-Syöte -keskuksen alueelta tarjoaa lomailijalle mahdollisuuden tutustua näyttäviin tunturimaisemiin ja alueen monipuolisiin aktiviteetteihin.

 
Pudasjärvi
Pohjois-Pohjanmaa
4+6 Vuodepaikkaa
70 m2
 
Taivalkoski
Pohjois-Pohjanmaa
2+4 Vuodepaikkaa
106 m2
 
Pudasjärvi
Pohjois-Pohjanmaa
6+4 Vuodepaikkaa
113 m2
 
Taivalkoski
Pohjois-Pohjanmaa
2 Vuodepaikkaa
- m2

Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, Pudasjärven alueella sijaitseva Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi. Kartalta katsottuna Iso-Syötteen kansallispuisto ja alueen laskettelurinteet eivät kuitenkaan sijaitse aivan Pudasjärven tuntumassa, vaan matkaa Pudasjärven keskustasta Iso-Syöte -keskukseen on noin 55-60 km. Etäisyydet kannattaakin huomioida jo matkaa suunnitellessa. Alueelle suuntaava matkailija voi varata tarvitsemansa mökit Iso-Syöte -keskuksen alueelta, tai lyhyen ajomatkan päästä. Iso-Syötteen alueella vuokramökkejä on tarjolla runsaasti, jolloin matkailija voi valita omaan vaatimustasoonsa ja matkabudjettiinsa sopivan lomamökin helposti. Mikäli et halua majoittua aivan Iso-Syötteen hiihtokeskuksen tuntumassa, vaan kaipaa hieman omaa rauhaa, kannattaa lomamökkiä etsiä lähempää Pudasjärven keskustan aluetta ja lähellä sijaitsevan Taivalkosken suunnalta.

Majoitus Iso-Syöte -keskuksen läheisyydessä
Kuten jo edellä mainittiin, mökit Iso-Syöte -keskuksen alueella mahdollistavat majoittumisen aivan hiihtokeskuksen välittömään läheisyyteen. Keskuksen alueen majoitusta hyödyntävä matkailija pääseekin harrasteisiin - - kuten hiihtoladuille, retkeily- ja moottorikelkkareiteille vaivattomasti useimmiten suoraan mökiltään. Vuokramökkien lisäksi Iso-Syötteellä voi majoittua lähelle laskettelurinteitä tunturihotelliin tai jopa paritalohuoneistoon. Hieman Iso-Syötteen keskusalueen ulkopuolella, Kovalammen läheisyydessä, noin 6 km Iso-Syötteeltä sijaitsevat puolestaan Kelosyötteen mökit.

Muita majoitusvaihtoehtoja, 7 km säteellä Iso- ja Pikku-Syötteen laskettelurinteistä ovat mm. Pikku-Syötteen alueen mökit, sekä paritalohuoneistot. Riihikummun mökkialue, sekä Pytkynharju, Naamankajärven eteläpuolella. Pytkynpirtin rannassa on myös uimaranta. Kilometrin päässä Pikku-Syötteeltä on Rovanperän kelomökit.

Naamankajärven läheisyydessä on myös Arolan mökkialue, sekä Karsikkolammen rannalla että Pärjänjoen läheisyydessä Syötekylän mökit. Mökit Iso-Syöte –keskuksen läheisyydestä löydät helposti Mökit.fi:n karttahaulla.

Iso-Syöte Hotellit
Enemmän mukavuuksia löytyy Syötteen alueen kahdesta hotellista, Hotel Iso Syöte ja Hotelli Pikku-Syöte.

Aktiviteetit Iso-Syötteellä

Talvikaudella Iso-Syöte on suosittu matkakohde hiihdosta ja laskettelusta pitävien keskuudessa. Kesäkaudella alue tarjoaa hyvät mahdollisuudet mm. luontomatkailusta, pyöräilystä, kalastuksesta, kalliokiipeilystä ja melonnasta pitäville matkailijoille.

Iso-Syöte hiihtokeskus
Osoitteessa Romekievarintie 126, Syöte on Iso-Syötteen hiihtokeskus. Matkailijan käytössä on yhteensä 15 eritasoista rinnettä, sekä lumilautailijoille tarkoitettu SnowPark. Iso-Syöte on myös lapsille turvallinen keskus, kuten Pikkusyötekin, jossa on yhdeksän rinnettä. Hiihtokeskuksesta löytyy myös hyvät peruspalvelut, välinevuokraamo ja suksihuolto.

Hiihtokeskus Iso-Syötteen Lasten Lumimaa
Päähissien välittömässä läheisyydessä on Lumimaa, jossa voi leikkiä, askarrella tai lasketella. Lumimaassa voi lasketella sekä suksilla että lumilaudoilla, ja tasapainoa voi harjoitella turvallisesti taikamattohissillä ja naruhissillä. Rinteet ovat ylhäältä asti leveät ja hissistä pääsee pois kolmesta kohtaa. Kaksi rinteistä on 400 m vähän kokeneemmalle laskettelijalle. Lastenhoitopaikka Hippulassa toimii ammattitaitoiset lastenhoitajat. Lumimaassa asuu myös kaksi elävää poroa Musti ja Lysti. Mustin ja Lystin Seikkailureitti muuttaa muotoaan, ja mutkittelee metsässä. Reitin varrelta löytyy mm. väriurut sekä Mustin ja Lystin mökit, Tarmon pesä ja jäniksen ruokintapiste. Alueella toimii myös Wernerin hiihtokoulu.

Leikkikenttämäinen RigletPark on 3-6 vuotiaille tarkoitettu lumilautailuun perehtymisen paikka. Riglet-laudan ja monot voi vuokrata Iso-Syötteen vuokraamosta. Hiihtokoulu tarjoaa RigletPark tunteja.

Freestyle-taitoja voi kehittää MiniStreetissä. Katso lisää Iso-Syöte Snowpark

Maastohiihtoladut
Kunnostettuja luisteluhiihtoon sekä perinteiseen hiihtoon soveltuvia latuja kiertelee Syötteen alueella noin 120 km. Laduilta löytyy useita laavuja, päivä- ja autiotupia taukopaikoiksi. Vaativimmista hiihtoladuista mainittakoon Ahmatuvan ladut 16 km/ 17 km, joka lähtee Luontokeskuksesta. Erityisesti kevään jääkeleillä vaativuutta tulee joissakin vauhdikkaissa alamäissä. Romevaaran hiihtoreitit 5 km/ 10 km lähtevät maastoon Romekievarilta. Kauniit mutta melko myös mäkiset reitit kulkevat pääosin Iso-Syötteen retkeilyalueella.

Helpommista lenkeistä mainittakoon Toraslammen latu 18 km/ 25 km, joka lähtee luontokeskuksesta. Hiihtoreitin varrelta löytyy Anninkosken päivätupa ja Välitupa. Sesongin aikaan Ahmatuvan autiotuvassa toimii erämaakahvila. Teerelän latu 21 km lenkille voi lähteä useasta eri kohdasta. Naamankajärven 17 km vaihteleva hiihtoreitti kiertää Naamankajärven. Huuhkasessa on laavu sekä Romevaaran kupeessa Riihitupa. Ladulta on yhteys myös Pytkynpirtin latukahvilaan.

Vain keväthangille ylläpidetään:
Ahmakallion takalenkki 10 km, joka on ehkä koko alueen kaunein, sekä helpommasta päästä. Pikku-Syötteen 6 km hiihtolatua tarjoaa vähän mäkihaastetta. Huipulta lähtee latu myös hotellin parkkipaikalle.

Valaistut ladut:
- SM-ladut SM 3 km ja SM 5 km ovat mäkisyytensä takia vaativia. Ladut lähtevät maastohiihtokeskuksesta. - Iso-Syötteen ja Pikku-Syötteen yhdyslatu 6 km. Pitkässä alamäessä voi erityisesti liukkaalla kelillä vauhti olla kova.
- Huipun kierros 2 km eli Huipunlatu on Iso-Syötteen huipulla kiertävä vaativa latureitti. Huipulla pakkasta on yleensä paljon vähemmän kuin laaksoissa, joten kauniille näköalareitille kannattaa lähteä, kun pakkaset paukkuu kovimmilla lukemilla.

Lapsiperheille sopivat ladut
- Kelosyötteen 3,5 km vaihtelevalle ladulle voi lähteä vaikkapa Kelosyötteen Kotapubin pihasta. Mäet eivät tällä reitillä ole kovin vaativia.
- Myllyn 3 km latu lähtee Kelosyötteen Kovalammelta. Myöskin tämä lenkki on vaihteleva, ja mäet helpohkoja. Ladun varrella on Myllyn laavu.

Safarit ja retket
Moottorikelkalla pääsee safareille noin 30km päähän Syötteen tunturiin, tai paikallista taidetta katsomaan. Muun muassa. lappilaisia puukkoja valmistavan paikallisen sepän luona voi myös itse kokeilla seppänä olemista. Retket kestävät noin 3h. Poronhoidosta ja poroista kiinnostuneille järjestetään moottorikelkkasafareita tarhoille. Matkaa on noin 35 km ja safari kestää noin 3h. Poroajokortinkin saa, mikäli ajo pororeellä onnistuu. Jos moottorikelkan raikas kyyti ei innosta, autollakin pääsee tutustumaan poroihin. Virkkusen yli 400 vuotta vanha porotila löytyy 18 km päästä. Tunnelmallinen "Tunturin kiekaus" on 4 km pitkä vanhan ajan poroajelu oman poron vetämänä karavaanissa eli porokaidossa. Ajelu kestää 2,5 - 3h.

Mönkijäsafarit
Mönkijäreitti kiertelee noin 16 km mittaisena luonnonhoitometsissä. Toukokuulla reitti on kokonaan suljettu, mutta muuten ajo on sallittu klo 8-21. Luvan safarille voi ostaa SyöteShopista tai Iso-Syötteen Matkailusta, ja mukaan saa myös kartan. Taukopaikka Kettutupa tarjoaa makkaranpaistopaikan ja wc:n. Mönkijöitä ei voi vielä vuokrata hotelli Iso-Syötteeltä, mutta kyytiä pääsee kokeilemaan opastetuilla safareilla vaihtelevissa mutta haasteellisissa maastoissa.

Muut safarit
mainittakoon mm. Husky-koirasafarit, jotka 6 km tai jopa yön yli kestäviä retkiä. Jos haluaa ohjastaa retkellä, 100 koiran husky-tilalla saa tarvittaessa myös ajo-opetusta. Revontulisafareita järjestetään yöllä, noin 3h heräleirillä. Kauniilla säällä lapin eksoottisen värikkäät revontulet loimuttavat taivasta värikylläästi, ja matkailija voi myös kuulla niiden huminan.

Muita retkiä
ovat mm. potkukelkkaretket, joilla potkutellaan 2-3 h aikana metsäpolkua pitkin tunturia alas kodalle. Autolla pääsee takaisin ylös, mutta kelkkaillakin saa. Lumikenkäretki 2h paksussa lumipeitteessä vaatii myös kuntoa. Opas opettaa lumikenkien käytön, antaa vinkkejä hankiliikuntaan ja vie kierrokselle tunturin huipulle. Valokuvaajien kannattaa napata kamera mukaan, sillä kuvattavaa riittää.

Pilkkiretkiä kalamiehille tehdään Pärjänjoelle, joka on noin 6 km yhteen suuntaan, ja retki kestää 3-4 h. Pilkkipaikoille pääsee moottorikelkan reessä, ja kota suo viimalta suojaa. Joelta saa jopa taimenta, mutta useimmin ahvenia ja harjuksia. Runsaskalaiselle erämaalammelle mennään autolla 2-3h ajaksi. Oppaalta saa vinkkejä sekä pilkkitekniikassa että pilkkipaikoista.

Koko perheen päiväretket suuntaavat Ranuan eläinpuistoon ja sieltä Napapiirille joulupukin pajakylään Rovaniemelle. Bussiretket lähtevät hotelli Iso-Syötteeltä.

Iso-Syötteen retkeilyalue
Iso-Syötteen virkistys- ja luonnonsuojelualueet muodostuu Iso-Syötteen laskettelu- ja matkailukeskuksesta, Syötteen kansallispuistosta ja Syötteen virkistysmetsän alueesta. Syötteen luontokeskuksesta pääsee ympäri vuoden merkityille patikka- ja hiihtoreiteille, joita on 75 km. Niitä voi yhdistellä, ja valita joko lyhyen päiväretken tai useamman päivän mittaisen retken. Retkeilyalue kuuluu Suomen Natura 2000 verkostoon. Erä-Ohto järjestää Eräohjelmapalveluina husky-valjakko-safareita, sekä rentoutus- ja hyvinvointipalveluita, kuten perinteisestä hierontaa, kalevalaista jäsenkorjausta ja turvehoitoa. Rentoutus-ja liikuntaryhmän mukana voin myös osallistua opastetulle sauvakävelylle.

Pyöräretket Syötteen pyöräilyreiteillä
Pyöräilyreittejä löytyy niin haasteita hakeville harrastajille kuin päiväretkelle kaipaavalle retkipyöräilijälle. Ne soveltuvat kuitenkin parhaiten jo hieman pyöräilyyn perehtyneille. Reittejä kulkee Syötteen autoteillä, mutta maastopyörille pääasiassa polkuja pitkin vaihtelevissa harju- ja metsämaisemissa. Kansallispuistossa pyöräily on sallittua vain merkityillä maastopyöräilyreiteillä.

Syötteen maasto- ja retkipyöräilyreitit ovat vaikeusasteeltaan helposta vaikeaan. Korkeuseroja on runsaasti ja maastot hiekkakankaista aapasoihin. Märät pitkokset ja muut puurakenteet ovat usein liukkaita ja paikoin huonokuntoisia reiteillä, joten on suositeltavaa tarkastaa pyörän hallintalaitteet ja renkaat ennen retkelle lähtöä. Kaikkien reittien varrella on myös useita taukopaikkoja.

Nähtävyyksiä maastopyöräreiteillä:
Helpolla Syötteen kierroksella 17 km nähtävyyksiä ovat Pärjänjoki, Pytkynharju ja Riihisuo. Keskivaativalla Pitämävaaran lenkillä 25 km löytyy kuvattavaksi Pitämävaara, Säkkisenlammit ja Mylly. Reitillä on myös Kovalammen uimapaikka, joten uimavarusteet kannattaa varata mukaan. Pidemmältä ja vaativalta Toraslammen taipaleelta 36 km löytyy nähtävyyksiksi Pärjänjoki, Ahmasuo, (Toraslampi,) sekä Kärryvaara. Haasteita muodostaa pitkokset, suuret korkeuserot, useat tekniset osuudet ja köysikahlaamo. Tätäkin reittiä pitkin pääsee Kovalammen uimarannalle. Reitin kesto on noin 5h.

Helppokulkuiset koko perheen retkipyöräilyreitit Syötteellä kulkevat pääasiassa yleisiä teitä ja metsäautoteitä pitkin mäkisissä maisemissa. Reiteillä on lukuisia taukopaikkoja, ja reittien risteyksistä löytyy viitat reiteistä.

Nähtävyyksiä retkipyöräreiteillä:
Helpolla Pärjän kierroksella, 22 km pääsee matkailija tutustumaan Pärjänjokeen (Harriranta), Pytkynharjuun (Lauttalampi ja Kellarilampi) ja Naamankajärveen. Reitti kestää vähintään 3 h. Keskivaativalla Maisemareitillä 24 km on nähtäviä kohteita Näköalatien harjumaisemat sekä Naamankajärvi. Pikku-Syötteen polkaisun keskivaativalla 20 km reitillä ovat Näköalatien harjumaisemat sekä Naamankajärvi. Reittiin kannattaa varata vähintään 2 h. Naamangan lenkki, on vaativa 15 km reitti, joka vie kohteille Mustarinta, Naamankajoki (Taimenmutka). Pyöräilijän kunnosta riippuren retki kestää vähintään 2h.

Kalastus
Jokamiehen oikeudella saa onkia ja pilkkiä Iso-Syötteen alueella maksutta, mutta viehekalastukseen tarvitaan viehelupa. Verkkokalastus ei ole sallittua Kansallispuiston vesissä. Pudasjärven isoimat joet ovat Pärjänjoki, Livojoki, Iijoki sekä Korpijoki. Ahven, hauki ja lahna nappaa syöttiin varsinkin Pudasjärvessä sekä Puhosjärvessä, Aittojärvessä ja Rytinkijärvessä ja muissa pienemmissä lammissa ja järvissä. Mikäli haluaa kuhaa, kannattaa kalamiehen mennä Jaurakka-järvelle, Iinattijärvelle tai Pintamojärvelle. Syötteen Luontokeskuksesta saa lupia Metsähallituksen vesille, sekä karttoja kalastajille ja luontomatkailijoille.

Melonta
Rauhallisella Pärjänjoella kahden hengen intiaanikanootteilla tehtävä 7 km kanoottiretki vie läpi Syötteen Kansallispuiston Romesuvantoon asti. Reitti alkaa Teerelän porotilan tuntumasta Toraskoskelta ja kestään noin 4 h. Safari ei vaadi aikaisempaa kokemusta, sillä eräoppaalta saa opastusta. Retkeen on yhdistettävissä illallinen eräleirissä ja savusauna.

Koskenlasku
Perhereitti 3h
Perhereitillä on seitsemän 1-3 -luokan koskea ja järviosuuksia, jotka mennään perämoottorilla. Kitkanjoen 14 km retkelle Kuusamossa voi silti osallistua koko perhe, alaikäraja 5v.

Villireitti 6h
Edellistä vaativammalla reitillä lasketaan mm. Myllykoski ja melkein 1 km pituinen Aallokkokoski. Reitin varrella oleva Kuusamon hurjin VI-luokan Jyrävä-koski kierretään maitse. Melontaretki päättyy lähelle Venäjän rajaa.

voi harrastaa ikä- tai taitotasosta riippumatta. Skeittiparkki Luppo Parkissa voi temppuilla 10 erilaisella välineellä esim. scootilla tai skeittilaudalla. Frisbeegolf-rata Syöte DiscGolfPark sopii tasosta riippumatta kaikille pelaajille. Frisbeekiekkoja voi vuokrata alueen vuokraamoista. Leikkipuistossa on mm. leikkimökki, keinuja ja köysirata. Lisäksi siellä on mahdollisuus majojen rakentamiseenleikille ja alueella on suuria kiviä vaikkapa piilotteluleikeille. Kaikki leikkivälineet on rakennettu luonnonmukaisista materiaaleista.

Pikku-Syötteen tapahtumia vuoden ympäri
Pikku-Syötteellä voi kokeilla myös jousiammuntaa, painaa T-paidan itselleen tai huovuttaa villaa Taidepajaohjaukset-ryhmässä. Tiimitehtävärasteilla ratkotaan ryhmässä leikkimielisesti ajattelua ja kevyttä liikuntaa vaativia tehtäviä. Liikunnallisempaa harrastetta löytyy sisäseinäkiipeilyn parista, ja erätaitojaan voi parannella Luonnossa liikkujan selviytymistaidot-ryhmässä. Luonnossa on kiva liikkua, mutta siellä pitää selviytyä odottamattomastakin tilanteesta. Ryhmässä opitaan mm. retkeilijän turvallisuusasioita, hätämajoituksen valmistus, kylmältä suojautuminen, tulen teko, lautan rakentaminen, vesistön ylitys jne. Lumettomaan aikaan voi Pikku-Syötteellä osallistua opastetuille retkille maastopyöräillen, sauvakävellen ja patikoiden. Noin 30 km Syötekeskuksesta on Hampusvaaran luonnonkalliot kalliokiipeilijöille. Kallioiden korkein kohta noin 13 metriä.

Caravaanareille löytyy SyöteResort Caravan - alueelta yli 350 asuntovaunupaikkaa aivan tunturin juurella Kansallispuiston patikka- ja hiihtoreittien läheltä. Sähköistettyjä vaunu-/ autopaikkoja on myös viikonlopun vierailijoille. Rinneravintola SyöteResort Pärjänkievarin tiloissa pääsee myös tilauksesta saunomaan ja siellä on mm. nuorisotila. Alueella on myös avattu uusi majoitus-, virkistys- ja kokoustila SyöteResort Villa Stadion, josta löytyy tilat myös hieman isompien ryhmien majoitukseen. 

Myös Pikku-Syötteen rinteessä on vaunupaikkoja, Caravan Pikku-Syöte. Alueella on huoltorakennus, mutta matkailijan käytössä on myös hotellin kuntosali.

Liikenneyhteydet Iso-Syötteelle
Monien mielestä Iso-Syötteelle on helpointa matkustaa omalla autolla, sillä lähin lentokenttä ja juna-asema löytyvät Oulusta n. 150 km päästä. Oulusta on kuitenkin mahdollista saapua Iso-Syötteelle erillisellä bussivuorolla (SkiBus), joka kulkee Oulusta Iso-Syötteelle hiihtokaudella. Matkailijan kannattaa tarkistaa bussin aikataulut matkaansa suunnitellessa.