Karhunkierros

Suomen suosituin vaellusreitti Kuusamon Karhunkierros löytyy Pohjois-Pohjanmaalta ja Itä-Lapista Oulangan kansallispuistosta 50 km Kuusamosta pohjoiseen ja Sallasta 40 km etelään. Täysi lähes 100 km kierros päättyy Rukatunturin hiihtokeskukseen, ja sille kannattaa varata 3–7 pv vaeltajan kunnosta ja säästäkin riippuen. Reitiltä löytyy luontokeskus ja kansallispuiston leirintäalue sekä taukopaikoiksi mm. kymmenkunta autio/päivätupaa. Päiväretkeilyyn sopii esimerkiksi runsaan 10 km mittainen pieni Karhunkierros tai joku muu lyhyehkö reitti. Karhunkierroksella on myös melottava osuus, ja osa reitistä on käytössä talvisin. Rauhallisinta reiteillä on ennen kesäkuuta ja elokuun jälkeen.

Majoitus

Karhunkierrokselle vaellukseen lähtevä voi majoittua osaksi myös esimerkiksi kierroksen läheisissä kylissä Juumassa, Käylässä tai Hautajärvellä. Ennen matkaa kannattaa poiketa myös Mökit.fi sivuilla katsomassa alueen vapaat vuokramökit ja muut majoitusvaihtoehdot.


Karhunkierroksen vaativuus ja muuta huomioitavaa

Riittävä kunto ja perusretkeilytaidot on hyvä omata korkeuserojen ja porrastusten tähden myös lyhyemmillä reiteillä, mutta erityisiä erä- tai suunnistustaitoja ei vaadita. Ennen matkaan lähtöä on kuitenkin hyvä tutustua reittikuvaukseen ja hankkia esimerkiksi kartta Rukatunturi-Oulanka-alueelle 1:50 000. Vaeltajan kannattaa huomioida myös, että keväisin lumien ja roudan sulaessa sekä sateella voi jokien ja purojen ylittäminen olla paikoin hankalaa, ja että kostuneet pitkokset ja riippusillat sekä kivikkoiset kohdat voivat olla liukkaita.


Karhunkierros talvella

Oulangan luontokeskukselta pääsee talvella Juumaan kätevästi hiihtäen, lumikenkäillen tai moottorikelkalla. Lumitilanteen mukaan ylläpidetty vaativa kelkoille tarkoitettu erämaareitti on 26 km pituinen. Kelkkailijalla on hyvä olla kelkkailukokemusta kapeiden ja jyrkkien laskujen takia.


Pitkä Karhunkierros

Kansallispuiston vaihtelevissa metsämaastoissa, jokivarsilla sekä tuntureilla kiertelevälle reitille voi lähteä mm. Kuusamon pohjoisosasta Ristikalliolta ja Sallan kunnan puolelta Karhunkierroksen luontokeskuksesta. Reitti poikkeaa välillä kulkemaan Savinajoen, Oulankajoen ja Kitkajoen varsilla, ja reitin varrella on myös upea Kiutaköngäs.


Pieni Karhunkierros

Maisemareitiksi kutsuttu 12 km Pieni Karhunkierros Oulangan kansallispuiston etelä-osassa on päiväretkelle sopiva reitti. Puiston monipuolinen eläimistö ja kasvisto sekä upeat Jyrävä, Kitkajoki, Kallioportti, Myllykoski ja Harrisuvanto kuohuvine koskineen, jyrkkine kallioineen ja riippusiltoineen palkitsevat vaivannäön, vaikka reitti saattaakin haastaa kanttia ja kuntoa. Matkaansa vaeltaja voi tauottaa mukavasti vaikkapa Juuman kylässä, mistä löytyy leirintäalue, kahvila, päivätupa, laavu, tulentekopaikkoja sekä kuivakäymälöitä.


Liikenneyhteydet

Karhunkierrokselle pääsee autolla mm. teitä E63, 5 sekä 950, ja Juuman kylä löytyy tieltä 18897. Auton voi myös jättää Rukalle ja jatkaa siitä vaellusreitin lähtöpisteeseen Karhunkierrosbussilla. Kuusamoon saapuvilta reittilennoilta on lentokenttäbussiyhteys Rukan, Käylän, Ristikallion ja Hautajärven kautta Sallaan, ja kyytiin pääsee, vaikkei olisikaan lennolta tulossa. Kansallispuistoa lähin rautatieasema on Kemijärvellä, josta on puistoon matkaa n. 130 km. Kesäisin Kuusamosta ja Rukalta kulkee myös Karhunkierrostaksi.