Majoitus Hasamäki - Lomamökit monipuolisen loman viettoon Järvi-Suomessa

Mökkivuokraus Hasamäen alueelta mahdollistaa monipuolisen loman vieton niin kesä- kuin talvikaudellakin.

 
Mikkeli
Etelä-Savo
8+2 Vuodepaikkaa
130 m2
 
Mikkeli
Etelä-Savo
6+0 Vuodepaikkaa
100 m2
 
Mikkeli
Etelä-Savo
4+4 Vuodepaikkaa
110 m2
 
Juva
Etelä-Savo
2+3 Vuodepaikkaa
70 m2

Etelä-Savon maakunnassa sijaitseva Juvan ja Hasan ympäristö tarjoaa hyvät puitteet monipuolisen loman viettoon niin kesä- kuin talvikaudella. Kartalla Hasamäen alue sijaitsee Mikkelistä koiliseen, Juvan ja Sulkavan välimaastossa, reilun 10 kilometrin matkan päässä Juvasta (alue on osa Juvaa). Koska Hasan lähialueet ovat niin sanottua Järvi-Suomea, tarjoavat Hasamäen lomamökit erinomaiset puitteet monipuolisen loman viettoon.

Liikenneyhteydet ja harrastusmahdollisuudet

Laskettelukeskus Hasamäki sijaitsee osoitteessa Sulkavantie 1002 C, Juva. Sinne on helpointa saapua omalla autolla, sillä Hasamäkeä lähimmät rautatieasemat sijaitsevat noin 50 km päässä.

Alue soveltuu hyvin mm. luontomatkailusta, retkeilystä, melonnasta, kalastuksesta pitäville matkailijoille.

Mikkelin seutu laajemmin tarjoaa ideoita ja elämyksiä myös mm. viherpeukaloille, taiteilijoille, viinistä nauttiville, historianjanoisille, golfareille, teatterikärpäsen puremille, ratsastajille, luistelijoille ja ratsastajille sekä uimareille ym.

Hasamäki

Laskettelukeskus Hasassa voi laskettelun tai lumilautailun lisäksi järjestää erilaisia ulkoilu- ja tyky-päiviä, illanistujaisia tai muita ryhmätilaisuuksia. Myös rinteitä voi vuokrata ryhmille yksityiseen käyttöön, sisältäen tarjoilun. Alueen monipuolisesta palvelutarjonnasta johtuen mökkivuokraus Hasamäellä ei ole vain yksityisten matkailijoiden suosiossa, vaan mökkimajoitusta käyttävät myös alueella vierailevat ryhmät.

Viidestä laskettelurinteestä yksi on varattu ainoastaan lumilautailijoille, ja yksi lapsille hisseineen. Hasalla järjestetään myös tarvittaessa hiihtokoulu hiihdonopettajan johdolla. Laskettelu- ja lumilautailun välineet voi hankkia SKI-shopista, ja ne voi jättää huollettavaksi tai kunnostettavaksi suksi- ja lautailuvälinehuoltoon. Hasassa toimii myös välinevuokraamo, missä on tarvikkeita lasketteluun ja lumilautailuun riittävästi niin lapsille kuin aikuisille ja isommallekin ryhmälle. Henkilökunnan opastuksella löydät oikeat välineet.

Hiihtokeskus Hasalla lumetuspalvelu huolehtii riittävästä lumesta siellä, missä on riittävä määrä vettä saatavilla. Seitsemän tykin lumetusjärjestelmä on siirrettävä.

Alueella on myös kahvila, jonne mahtuu tarvittaessa yli 40 asiakasta. Reippaan ulkoilun jälkeen voi kaivata lämmintä kupposta tai kenties pientä välipalaa. Kahvilassa pääsee kesäkautena ulkoterassille, ja talvisaikaan voi lämmitellä sisällä takkatulen ääressä.

Majoitus Hasamäki ja Juva

Hasaan ja Juvalle suuntaava matkailija löytää Hasasta sopivat maastot murtomaahiihtoon sekä ulkoiluun aivan talviasuttavien vuokramökkienkin läheisyydessä. Alueen mökkitarjonnasta löytyy varustetasoiltaan sopiva vaihtoehto jokaiseen makuun ja matkabudjettiin. Juvan seudulla mökkivuokrausta hoitavat niin yksityiset vuokraajat, kuin koko maanlaajuisesti toimivat keskusvaraamot.

Useimmat Mikkelin koillisalueen, sekä Hasamäen vuokramökit sijaitsevat järvien rannoilla. Joidenkin mökkien varusteluun kuuluu oma sauna, jopa laituri ja soutuvenekin. Hotellit löytyvät keskusta-alueelta, sekä järviseudulta. Osa myös B&B paikoista on järven rannalla, mutta osa niistä toimii maatilalla. Makuupaikka voi olla niin romanttisessa aitassa kuin maatilan päärakennuksessakin. Lähiseudulta löytyy myös muunlaista majoitusta.

Mikkelin, Juvan ja Hasan vuokramökit löydät helposti Mökit.fi:n karttahaulla.

Monipuolista majoitusta tarjoavat Juvalla ja ympäristössä lisäksi mm.:
- Häyrilän maatilamajoitus, luomutila Juvalla Tuusjärven rannalla.
- Camp Suomijärvi, leirintäalue Suomijärven rannalla Suomenniemellä, Mikkelissä.
- Familyhotel Kuittiset, perhehotelli Puumalan keskustassa
- Annilan kartano ja golfkeskus Porrassalmen alueella, Mikkeli
- Fish & Fun Tourist Village, lomakylä Pertunmaalla, Keskisen järven alueella
- Gasthaus Mikkeli, majatalomajoitusta lähellä keskustaa.

Online-varattavia kohteita alueella:
- Hotelli Anttolanhovi / Art & Design Villas, Mikkeli
- Ollinmäki Vineyard (viinitila), Anttola, 18 km Mikkelistä, Saimaan rannalla
- Visulahti, lomamökit Mikkelin vesi- ja huvipuistossa 6 min. Mikkelistä
- Raijan Aitta, itsepalvelumajoitusta Mikkelissä
- Asuntohotelli Huvikumpu, 10,2 km Mikkelistä, 12 min ajomatka Mikkelin golfkentälle
- Löydön Kartano, Ristiina, 14,3 km Mikkelistä
- Hotelli Uusikuu, edullista hotellimajoitusta 1,5km Mikkelin torilta, Järvi-Suomen alueella.

Alueen nähtävyydet ja aktiviteetit

Mökkivuokraus Hasamäen ja Juvan alueelta ei tarkoita pelkkää Järvimaisemien ihailua, vaan alueelta löytyy runsaasti nähtävää ja koettavaa.

Viinitilat

Viineistä kiinnostuneen kannattaa matkustaa Mikkelin seudulle, sillä siellä valmistetaan suomalaisista marjoista ja hedelmistä tilaviinejä, liköörejä ja tisleitä peräti kolmella viinitilalla. Tiloilla voi maistella viinejä ja likööreitä, sekä tietysti tutustua niiden valmistukseen. Sieltä voi myös ostaa mukaan palkittuja tilaviinejä.

Anttolassa, noin 18 km Mikkelin keskustasta sijaitsee ympäri vuoden avoinna oleva Ollinmäen Viinitila. Tilalla on valmistettu kotimaisia marja- ja hedelmäviinejä vuodesta 1995.

Puumalan Niinisaaressa sijaitsee Temolan Viinitila. Tilan viinituvassa ja puutarhaterassilla voi isompikin ryhmä maistella viinien lisäksi liköörejä kotimaisista mansikoista, vadelmista ja mustaherukoista. Viinimyymälästä saa myös musta-, puna- ja valkoherukkaviiniä, vadelma- ja punaherukkakuohuviiniä sekä aitoa omenasiideriä.

Viinitilan Tyryn Viinitila Mäntyharjussa sijaitsee mukavan ajomatkan päässä ruuhka-Suomesta. Viinien lisäksi myymälästä voi hankkia tuliaisiksi mm. pontikkasinappia ja viinihyytelöitä.

Risteilyt

Kesäiselle Saimaa risteilylle aikovan matkailijan kannattaa suunnata Mikkeliin tai Puumalaan. Vaikka kauniit vesistöt ja maisemat olisi jo tietä pitkin nähnytkin, risteily tuo näkymään uuden näkökulman.

Anttolanhovissa on ryhmille tarjolla myös mm. pelastuspukuharjoitus tai kelluntapukukoulutus vedessä ammattilaisten ohjaamina.

Tämä aktiviteetti on saatavilla tilauksesta, sekä kesäisin että talvella, jäätilanteen mukaan. Koulutus kestää noin 1,5-2 h, ryhmän ollessa 8-20 henkilöä.

M/S Kaunis Veera risteilee Puumalan satamasta Saimaalle tilauksesta. Veeralle mahtuu max on 80 henkilöä. Valittavissa on tunnin maisemaristeily tai 4 h risteily Kukonharjuun, Liehtalanniemeen ja Rokansaareen. Kaunis Veera tekee myös 4-5 tunnin kalastusristeilyjä.

M/S Jaarlilla vie opastetulle risteilylle Mikkelin satamasta

Maisemaristeily kestää noin 2 h, ja lounasristeilyt Kyyhkylän Kartanoon sekä hotelli Heimariin kestävät 4,5h.

M/S Kuutilla tilauksesta opastetut retket ja risteilyt Kenkäverosta, joka on Kuutin kotisatama. Sieltä lähtevät risteilyt ja tilausmatkat. Tilausristeilyt voidaan sopia lähtemään myös Mikkelistä, Anttolasta tai muualta.

Kenkäverosta risteillään 4 tunnissa Astuvansalmen kalliomaalauksille ja Saimaa Sightseeing kestää 2 h. Kuutti tekee myös (6 h) päiväretkiä Anttolanhoviin.

Anttolan Anttolanhovista lähtee 3,5 h risteilyt Astuvansalmen kalliomaalauksille, sekä Anttolan satamasta 3 h risteilyjä Neitvuorelle.

S/S Wenno, rautarunkoinen tervahöyrylaiva lähtee Puumalan satamasta. Se on ainoa Saimaan tervahöyrylaivastosta säilynyt rautarunkoinen höyry, joka näyttää edelleen lähes samalta kuin 1930-luvulla. Se on museoviraston perinnelaivarekisterissä, ja siinä on alkuperäinen höyrykone. S/S Wenno tekee mm. tilausristeilyjä, ja sille mahtuu max. 99 matkustajaa.

S/S Wenno tekee höyryristeilyjä (n. 1,5 h) sään mukaan joko Ukkeistenselälle tai Lehmäinselälle, sekä jazz-risteilyjä, musiikkiristeilyjä ja kuutamoristeilyjä.

Höyrylaivaristeily Loviisan lotja lähtee matkalle Anttolan satamasta. Loviisa lotjan lotjasaunasta pääsee pulahtamaan suoraan Saimaaseen. Tiedustelu ja varaukset: Risteily kestää noin 2 h, ja ryhmän maksimikoko on 60 matkustajaa. Lisämaksusta voi saada haitarimuusikon matkalle mukaan.

Nestorinranta B&B - Puumalan Lintusalossa keskellä Saimaata "Nestori Miikkulaisen" kotikylässä tarjoaa aamiaismajoitusta Nestorinranta. Paikka soveltuu myös ryhmille, petipaikkoja on 16-20 hengelle. Nestorinranta vuokraa veneitä, ja tarvittaessa järjestää retkelle kalastusluvat, -välineet, retkieväät ja oppaan. "Nestorin kierrokset" on retki Nestori Miikkulaisen esikuvan Nestori Reposen kotipaikkaan ja hänen elämäänsä. Retki tehdään jalkaisin, noin 3 km päähän.

Tilausristeilyjä järjestävät esimerkiksi:

- Muinaismatkat Oy, joka tarjoaa tilausristeilyjä ja opastuksia kalliomaalauksille ja muihin historiallisiin kohteisiin.

- Järvi-Suomen laivaretket - vuokraa tilauksesta laivaa M/L Voima. Laivassa on keittiö, ruokailuhytti, sauna ja isävarustuksena 2 venettä sekä kalastusvälineitä. Reitin suunnittelussa auttaa kapteeni tai reitin voi valita itse.

- Puula Tours järjestää risteilyt tilauksesta Etelä-Savon maakuntajärvellä, Puulalla, tai venetaksipalvelulla sinne minne haluat. Risteilyt lähtevät Ukonniemestä, jos ei muuta sovita.

Alueen luonnon nähtävyyksiä

Saimaan seudulla luonto on itsessään jo nähtävyys. Matkailija löytää alueelta niin historiaan liittyviä luonnon nähtävyyksiä, kuin uudempaa ja ihmisen rakentamaa, kuten mm. puutarhat, rakennukset ja taide. Yhteinen tekeminen kokoaa perheen yhteen ja jokaiselle löytyy mukavaa ajanviettoa vaikka kalastuksen tai retkeilyn parissa tai puutarhoihin ja näyttelyihin tutustuessa.

Erilaisia polkuja on paljon. Kissakosken luonto- ja kulttuuripolulta Kissakoskella löytyy opastetauluissa tietoa mm. alueen kasveista ja eläimistä. Hirvensalmen punaiset lumpeet kukkivat heinäkuun loppupuolella. Kompan Kierros on 2,5 km luontopolku ikimetsässä. Sinne viitat löytyy 5.-tieltä. Matkalla on laavu, jossa voi tehdä nuotion.

Myös valaistu 5 km:n pururata, Äiteen lenkki Pertunmaan kirkonkylässä on suosittu.

Gottlundin kierros (7 km) on luonto- ja kulttuuripolku. Juvan vaakunan apilatunnuksin merkitty kierros lähtee Partalan kuninkaankartanosta, Juvalta. Kierroksen varrella on 25 rastia.

Vähän pidempiä polkuja ja reittejä ovat mm. Hiidenmaan retkireitit Mikkelin ja Juvan rajalla, joille pääsee Anttolasta ja Siikakoskelta. Poluilla sijaitsee Etelä-Savon korkein vuori, Neitvuori, jolta näkee Luonterin saaristoon saakka. Neitvuorelta alkaa myös retkireitti. Reitit ovat eri pituisia, 5 km- 55 km.

Elsa Heporaudan polku on Hylkeenlahdessa kantatie 62:n levähdyspaikalta alkava 22 km pitkä patikointi- ja maastopyöräreitti (entinen Torikonpolku).

Astuvansalmen kalliomaalaukset
Ristiinassa sijaitsevat Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Pohjoismaiden laajimmat noin 5 000 vuoden takaa. Maalauksille järjestetään myös opastettuja retkiä. Kesäaikaan voi maalauksilla käydä patikoimalla noin 3 km polkua pitkin, tai risteillä M/S Kuutilla Mikkelistä.

Himalansaaren kirkossa on järjestetty myös Kaikuvat kalliot -konserttisarja suomalaisista kalliomaalauksista.

Mikkelin seudulla on muitakin nähtävyydeksi luokiteltuja kiviä, kallioita sekä luolia. Enkelinpesäkivi on jääkauden aikainen siirtolohkare. Luolasta löytyy myös kalliomaalaus. Hiidenkirnu, joka on Suomen 4. suurin hiidenkirnu Mikkelissä on 8m syvä ja 9000 vuotta vanha maamerkki jääkauden ajalta. Kirkkokivet ovat suuria jääkauden aikaisia siirtolohkareita, joita pääsee katsomaan Juvan Koikkalanmyllyllä Ruokojärven rannalla. Tämä kohde on rauhoitettu.

Kommelin luolat sijaitsevat jylhän kallioseinämän juurella Kommelin luolille löytyy viitat Rantakylän Pyhälammentieltä. Karihiekka Luonterin rannalla on korkean kallion juurella lapinraunio, kivikautinen asuinpaikka ja pyyntikuoppia. Rannalla voi myös uida.

Koskilammen ja Ruotusotamiehen torpat
Matka historiaan Koskilammen torpalla ja Ruotusotamiehen torpalla Kuosmalan Siikakoskella.

Galleriat ja museot

Kulttuurista pitävät löytävät Mikkelin alueelta runsaasti mielenkiintoisia näyttelyitä, konsertteja ja tapahtumia. Historian nälkäisille on museo jos toinenkin.

- Iso-Pappilan museoalue on Mäntyharjun keskustassa.
- Hirvensalmen kotiseutumuseo kirkonkylän keskustassa.
- Haukivuoren kotiseutumuseo kirkonkylällä vanhassa keskustassa.
- Gottlundin Tupa on 1800-luvun alun Juvan vanhan pappilan rakennus.
- Hilduri on jugend-tyylinen juvalaista kulttuurihistoriaa oleva puutalo Valtatie 14 ja Juvantien risteyksessä.
- Härkösen talo on vanhimpia rakennuksia Puumalan kirkonkylässä. Kesällä talossa järjestetään Puumalan Taideyhdistyksen taidenäyttely.

Muita taidenäyttelyitä järjestäviä keskuksia ja tiloja ovat mm. Taidekeskus Salmela Mäntyharjulla, jossa on kesäisin mm. Merikanto-laulukilpailu, Nuorten kuvataidekilpailu, kuvataidenäyttelyitä ,konsertteja ja runotapahtumia. Kahvila-ravintola Kesäheinä on taidekeskus /näyttelytila Salmelan alueella.

GalleriAri lähellä Mikkelin keskustaa pitää taidenäyttelyitä kuukausi kerrallaan. Art Café:ssa voit kesällä kahvikupposen äärellä katsella kauniita maalauksia, huovutettuja tauluja ja keramiikka-taidetta. Mikkelin Valokuvakeskus on alueellinen taidekeskus Mikkelin yliopistokampuksella.

Hieman erilaista taidetta on näytteillä Kyyhkylän kartanon Navettagalleria. Suomalaisen kierrätystaiteen näyttely muodostuu hylätyistä, löydetyistä, lahjoitetuista ja käytöstä poistuneita tavaroista. Myös Anttolan Viljamakasiini, joka on entinen pitäjän lainajyvästö, järjestää myös kesäisin taidenäyttelyitä.

Galleria Kuninkaankartano on kulttuurihistoriallinen museo Partalan kuninkaankartanon pihapiirissä. Klassistishenkinen museorakennus Juvan museo ja Karjalaisten museo sijaitsee Kustaa Vaasan 1550-luvulla perustaman Partalan kuninkaankartanon pihapiirissä.

Muita museoita ovat mm. Jalkaväkimuseo, joka on valtakunnallinen 1700-luvulta alkaen erityisesti jalkaväen sotahistoriaa esittelevä erikoismuseo. Harjukosken vesimyllyn alueella on myös myllytupa, kaksi aittaa, läävä ja myllysauna, jossa jauhatusta odottavat usein yöpyivät. Mylly löytyy Mikkelin Ihastjärven kylältä.

Hirvensalmen mopoperinnekeskus sijaitsee Hirvensalmella NEXT Hotel Satulinnan pihapiirissä. Kissakosken voimalaitos ja sähkönäyttely pääsee katsomaan mm. sähköyhtiön toimistolle sekä esineistöä sähkölinjojen rakentamiseen ja huoltoon liittyen. Alueella myös Kissakosken kanava, kalaporras ja luontopolku.

Mikkelin seudun kirkot

Vanhin kirkkopaikka on ilmeisesti Ristiinan kirkko, sillä samalla paikalla on ollut kirkko vuodesta 1649, seurakunnan perustamisesta lähtien. Ristiinan ristikirkko valmistui v. 1775 ja sitä laajennettiin v. 1844.

1700-luvulla rakennettuja kirkkoja on Anttolan kirkko, joka on rakennettu Juvalle 1729.

Myöhemmin 1800-luvulla valmistuneita kirkkoja ovat Juvan kirkko ja kirkkopuisto, harmaakivikirkko vuodelta 1863. Kirkon suunnittelivat Ernst Lohrmann ja Carl Albert Edelfelt. Kangasniemen kirkko ja kellotapuli vihittiin käyttöön v. 1815. Kirkko on Matti Salosen rakentama ja tyypiltään kaksoisristikirkko.

Pitäjänkirkko (ent. Maaseurakunnan kirkko), joka on vuosina 1816-1817 rakennettu itäsuomalainen kekomainen kirkko. Sen suunnitteli arkkitehti Charles Bassi. Edelleen 1800-luvulla ovat valmistunut Suomenniemen ristikirkko ja kellotapuli. Paanukattoisen puisen ristikirkon suunnitteli A. H. Dahlström, ja sen rakennutti v.1866 Gustaf Kollinen, sekä uusgoottilainen v. 1897 rakennettu punatiilikirkko Tuomiokirkko, jossa on Pekka Halosen maalaama alttarimaalaus.

Mäntyharjun kirkko on Suomen toiseksi suurimman puukirkon, Mäntyharjun kirkon suunnitteli valtionarkkitehti Charles Bassi ja se valmistui v. 1822. Kirkossa on Istumapaikkoja noin 2000 hengelle. Toinen suuri kirkko on Puumalan kirkko, joka on sisältä melko koruton, mutta siellä on istumapaikat 1200 ihmiselle. Kirkko on valmistunut vuonna 1832.

Seudun uudempia kirkkoja ovat mm. Hirvensalmen kirkko, joka on 1915 valmistunut kirkkoarkkitehdin Josef Stenbäcin (1854-1929) suunnittelema kansallisromanttinen, osin jugendvaikutteinen harmaakivikirkko, sekä Ortodoksinen kirkko eli Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkko, joka rakennettiin vuonna 1957. Apulaispiispa Paavali vihki kirkon v. 1958. Taiteilija Veikko Marttinen on maalannut alkuperäisen ikonostaasin.

Pertunmaan kirkko on Hartolasta vuosina 1927-28 siiretty kirkko, ja Haukivuoren tiilikirkko vuodelta 1951.

Puutarhakohteet

Jos olet viherpeukalo ja kaipaat vaikkapa uusia virikkeitä puutarhaasi, löydät Mikkelin seudulta paljon hyödyllistä sekä kaunista nähtävää. Kasveja vuosikymmenten takaa on varmimmin löydettävissä kartanoiden ja perinnepuistojen puutarhoissa. Ja uusimmista vinkeistä kotipuutarhaan vastaa Mikkelipuisto, aivan Kenkäveron lähellä. Tämän uudenlaisen puutarhamatkailukohteen mallipuutarhoissa voi tutustua myös alan tuotteisiin.

Kirkkopuiston hyvin hoidetut kukkaistutukset ihastuttavat, mutta puistossa toimii myös väliaikaisesti tori, josta löytyy viherpeukaloille kotiin vietävää.

Naisvuoren näkötornin viheralueet ovat 1970-luvun tyyliin suunniteltuja. Mikkelin keskustassa Tertin kartanomiljöön 1800-luvun pihapiiristä löytyy ruutupuutarha ja muuripuutarha. Pihapiirissä on myös arboretum, jossa kasvaa lähes 100 erilaista puulajia, sekä Tertin ruusua, jonka hento tuoksu on leijunut miljöössä jo vuodesta 1894.

Tertin sukukartanon hotellin keittiössä käytetyt viljat, vihannekset, mausteyrtit, marjat ja sienet ovat itse kasvatettua lähiruokaa. Myös Heikkilän Yrttitilalla viljellään ja pakataan kotimaisia yrttejä.

Pirtin Perinnepuistoon Kangasniemen keskustassa Puulan rannalla on koottu lähes 200 vanhaa suomalaista kasvia. Perinnekasvitietouden vuoksi se on valtakunnallisesti merkittävä kohde. Puistossa on mm. lääke-, koriste- ja maustekasveja.

Heinä-elokuussa Tuomiojan Tarhan näytepuutarhassa ovat kauneimmillaan perennat, kesäkukat ja pensasruusut. Lasipesässä asuvien mehiläisten kiireiseen elämään voi tutustua Hunajaviikkojen aikaan. Tuomiojalla on lisäksi taimimyymälä sekä hunaja- ja kynttiläpuoti. Sen sijaan Juvalla oleva Vanha Kilkkilä on vanha maalaistalo, jonka pihapiirissä kukkivat perennaistutukset ja ruusupensaat. Myyntipöydältä voit ostaa kesällä myös muuta pihan satoa ja Tupakahvilasta löytyy kesänäyttely.

Vihreän kullan kulttuuritiellä

Voit ajella hiljaisia kyläteistä, käydä kulttuuritapahtumissa ja tutustua nähtävyyksiin, unohtamatta kauniita maisemia Saimaan rannoilla. Tie mutkittelee Mäntyharjun Vihantasalmelta Punkaharjulle saakka.

Vihreän Kullan Kultturitien kartta on saatavilla Mikkelin seudun matkailuneuvonnoista.

Vihreän Kullan Kultturitien varrella on opastekylttejä, joissa on Kulttuuritien reittikartta, sekä tietoa nähtävyyksistä ja kulttuurihistoriallisista kohteista sekä metsien ja puun käytöstä.

Golfista kiinnostuneille

Kolopalloa pelataan monilla 9 -ja 18 -reiän radoilla, ja aina upeissa maisemissa. Minigolf Minigolfia pääsee pelaamaan Kyyhkylän kartanolla, jonka 18-reikäinen minigolf-rata sijaitsee Saimaan rannalla noin 7 km Mikkelin keskustasta. Mikkelin alueelta löytyy myös sisärata Areena.

Annilan Golfkeskus - sijaitsee aivan Saimaan rannalla vain 5 km Mikkelin keskustasta ja tarjoaa haasteita kaiken tasoisille pelaajille. Annila vaalii perinteitä ja on nimennyt 18-reikäisen kentän väylät lähiseudun talojen ja mm. Porrassalmen taistelun merkkihenkilöiden mukaan. Harjoittelualueelta löytyy range, puttialue ja harjoittelubunkkeri.

PuulaGolf - järjestää 9-reikäisellä kentällä Puulan rannalla Kangasniemellä mm. golfin perus- ja täydennyskursseja, erilaisia yritystapahtumia ja kilpailuja. Kentältä löytyy uutuutena lähdöt pallorännillä.

Vola-Golf - sijaitsee aivan 5.-tien tuntumassa lähellä Mäntymotellia. Täällä voit tutustua lajiin ilman omiin välineisiin tai osakkuuteen sijoittamista, eikä tarvita myöskään green cardia. Vola-Golf on suunniteltu kaikille golfista kiinnostuneille, ja siellä on myös matalan kynnyksen range eli lajin harjoittelualue.

Savon Golftiimi - tarjoaa golfpalvelut ympäri vuoden. Sisäharjoittelukeskus Areena on Mikkelin keskustan lähellä, ja siellä on lähipeligriini, viisi lyöntipaikkaa, simulaattori, opetuspalvelut ja golfshop. Areenalla on myös mailahuolto.

Kalastus Hasamäen ja Mikkelin lähialueilla

Mökkivuokraus Hasamäeltä tarjoaa erinomaiset puitteet myös kalastukseen. Ohessa arvioidut kalastussesongit Saimaan seudulla ovat:

Made: tammikuun alku - helmikuun loppu
Kuha: kesäkuun puoliväli - syyskuun puoliväli
Hauki: toukokuun puoliväli - marraskuu
Ahven: kesäkuu - marraskuu
Lohi: toukokuun puoliväli - kesäkuun puoliväli sekä syyskuu - marraskuu

Saimaan vesissä voi kalastaa vaikkapa ihan mökin laiturilta uistellen. Ahven, hauki ja särki käy koukkuun helposti. Nieriä, järvitaimen, harjus ja härkäsimppu käyvät pyydykseen syvemmällä ja varsinkin suuret lohet viihtyvät Puulassa, jota kehuvat yhdeksi Suomen parhaista uistelujärvistä. Taimenta on istutettu 80-luvun alusta alkaen. Myös muikkua on vesissä runsaasti. altaisiin.

Miekankoski Mäntyharjulla soveltuu lapsiperheille ja liikuntarajoitteisille, koska sinne on helppo mennä. Koskikalastuspaikan lähellä on myös savukalan myyntipiste, kahvila, uittomuseo, sepän paja ja puoti.

Mikkelissä pääsee kalastamaan Kaihun kalapuistossa, Kaihunlahdessa. Alueella on istutettuja kirjolohia. Täällä voit seurata kalastuskilpailuja, ongintaa, kalastusopastusta, tai lähteä opastetulle luonto- tai melontaretkelle. Talvisin on mahdollista pilkkiä. Luvat kalastukseen saa luontopajalta ja Mikkelin kaupungin yhteispalvelupisteestä. Nykälänkosket on urheilukalastuskohde, joka sijaitsee Haukivuoren Nykälässä Mikkelin luoteisosassa. Kalastusalue on 4km pitkä jokialue. Runsasta kalakantaa ylläpitävät taimen, harjus, säynävä, hauki, ahven ja lahna. Myös Camp Suomijärvellä, Suomijärven rannalla Suomenniemellä sijaitsevalla perinteisellä leirintäalueella on kalastuspalveluja.

Juvalla kalamiehelle tarjoaa PK-Kalamatkat ympäri vuoden kalastus- ja veneilyelämyksiä Saimaan vesistöalueella. Talvisin tarjolla pilkkikalastusta. Rävykoskella, Kuosmalassa sallitut pyyntivälineet ovat perho ja heittouistin. Koskessa on sekä järvitaimenta että luonnonvaraista taimenta.

Kangasniemellä Feel Lakes järjestää ammattioppaan kanssa kalamatkoja vaikkapa Kyyvedelle tai Saimaalle. Läsäkosken Kartano on noin 3 km pituinen alue Kangasniemen kirkonkylältä 19 km ja Mikkelistä 32 km päässä. Täällä saa kalastaa ainoastaan perhokalastus catch & release -tapaan eli kalasaaliin tappaminen on kiellettyä. Kalastukseen tarvitaan lisäksi Läsäkosken oma kalastuslupa.

Läsäkoski on ensimmäinen Villi Taimen Pro -kohde Suomessa. Alueella on runsas linnusto, joten kiikarit mukaan.

Ristiinassa Saimaan Kalamatkat järjestää opastettuja kalastusmatkoja 1-7 hengen ryhmille. Hytillisellä veneellä voi kokeilla vetouistelukalastusta tai heittokalastusta 2-3 hengen ryhmille erikoisvarusteisella avoveneellä.

Ratsastamaan haluaville

Ratsastusretkeslle Saimaan maisemissa? Ratsastusvaellukselle on vaihtoehtoja aloittelijoille sekä jo pitkään ratsastaneille. Voit kokeilla myös hevosenuittoa kuutamolla tai voit lähteä makkaranpaistoretkelle islanninhevosilla.

Mikkelissä Luonto-Taipaleesta saa rauhalliset monitoimi-suomenhevoset maastoon, tai vankkuri- ja rekiajeluille. Niemenpellon talli sijaitsee n. 7km päässä Mikkelistä. Ratsastuskoulutoiminnan lisäksi tarjolla on ratsastusvaelluksia, lännenratsastustunteja sekä centered riding -istuntatunteja. Maatilallalla Mikkelin Haukivuorella on Ratsutila Toivonharju, jossa järjestetään erilaisia issikkavaelluksia.

WHD Gård /Oy Woikoski Ab, Mäntyharjulla on uusi maatilamatkailukokonaisuus, jossa mm. hevospalvelukeskus, jossa ratsastus-, valmennus-, kuntoutus ja koulutustoimintaa.

Vesipedoille ja muille uimareille

Mikkelin seudulla pääsee pulahtamaan järviveteen viidellä yleisellä uimarannalla, sekä neljässä sisäuimahallissa. Visulahden Dinosaurian vesipuistoon voi tehdä vikkapa päiväretken.

Alueen yleisetrannat:
- Mikkelin uimarannat
- Juvan uimarannat
- Mäntyharjun uimarannat
- Pertunmaan uimarannat
- Hirvensalmi: Roosin ranta, Hirvensalmentie 10, Hirvensalmi

Mikkelissä sisäratoja on neljässä sisäuimahallissa. Viihdeuimala Rantakeidas tarjoaa on 41 m pitkän liukumäen ja erikokoisia altaita, vesihierontaa, tavallisia saunoja ja höyrysaunan. Rantakeitaassa on myös solarium, kuntosali ja kahvio. Naisvuoren uimahalli on Naisvuoren kallioon louhittu halli, jossa 25 metrin altaassa on 5 rataa. Hallissa on lisäksi poreallas, lastenallas, kuntosali ja solarium.

Monitoimihalli Sampolassa, Juvalla pääsee isoon altaaseen, jossa neljä 25 metrin rataa sekä lastenallas ja poreallas. Lisäksi Sampolassa on kuntosali ja ampumarata.

Luisteluharrastajille

Heti kun jää tulee järvelle, pääsee Mikkelin sataman luistelureitille Kenkäverolle ja takaisin (n. 1km) sekä Mäntyharjun retkiluisteluväylälle, joka avataan Kurkiniemestä. Mäntyharjun radalla sopii myös potkukelkkailemaan. Jääladun pituus edestakaisin kirkonkylä - Sahanlahti -välillä on 10 km.

- ESLi (Etelä-Savon liikunta) välinevuokraus, Mikkeli
- Hänninkenttä (luistelu), Mikkeli
- Kangasniemen urheilukeskus, Kangasniemi
- Kirkonkylän valaistu hiihtolatu (6 km), Puumala

Melonnasta pitäville

Melojan parhaat ja kauniimmat paikat löytyvät Saimaalta Luonterin ja Yöveden vesiltä. Seudulla järjestetään esim. Melontapäivä Härkäjärvellä.

Puulan ja Kyyveden järvialue -retki sekä reitillä Naarajoki - Kyyvesi - Puula.

Oravareitti, Juva
Juvan ja Sulkavan väliselle reitille tulee pituutta yhteensä 57 kilometriä. Oravareitti on myös Suomen ensimmäinen biologisesti tutkittu maastoon merkitty vesiluontopolku. Reitti sopii koko perheelle.

Melontaa järjestävät:
- Camp Suomijärvi, Mikkeli
- Juva Camping, Juva
- Kuolimon kierros, Mikkeli
- Opas-Guide Tiina, Mikkeli
- Toivolan Mökki- ja Luontopalvelut, opastetut retket ja välinevuokraus, Kangasniemi

Lintubongaus Hasan ja Juvan maisemissa

Jukajärven lintutorni - Juvalta Jukajärven rannalta löytyy lintutorni kaikille lintubongareille.

Mikkelin seudun yleisin on viirupöllö, mutta hyvänä myyrävuonna näkee tai kuulee Hiirolan-Vehmaskylän pöllöreitillä muitakin pöllölajeja kuten helmi-, sarvi- ja varpuspöllöjä. Huuhkaja, lehto- ja lapinpöllö on silloin tällöin tavattu. Hiiripöllöjä on kuultu joskus runsaastikin.

Myös Hujasten suon (Hujaksen) lintutornilla kannattaa käydä. Huhti-toukokuussa Hujassuo on parhaimmillaan, kun alueelle muuttaa vesilintuja, kurkia, hanhia ja petolintuja. Myös kahlaajia pysähtyy joskus suolle lepäilemään isojakin parvia.

Alueella pesii laulujoutsen, kurki, liro ja kuovi. Muista lajeista myös keltavästäräkki, niittykirvinen, pajusirkku, pensastasku sekä tiaiset ja muut pikkulinnut viihtyvät alueella.