Vuokramökit Sotkamo ja lähialueet

Etelä-Kainuussa Kajaanin kupeessa sijaitseva Sotkamo jakautuu kahteen taajamaan; kirkonkylään sekä Vuokattiin 6 km etäisyydellä. Monet suosituista koko perheen käyntikohteista Sotkamossa ovat ympärivuotisesti palvelevia, kuten Angry Birds Activity Park, Katinkullan kylpylä uimarantoineen ja golf-ratoineen, Vuokatinrinteet sekä hiihto- ja lautailutunnelit. Sotkamon seudulta löytyy lisäksi monipuoliset kiipeily-, boulderointi- ja temppupyöräilypaikat sekä lautailua rinteiden lisäksi tunnelissa, sisähallissa ja Ahvenlammen vesiurheilukeskuksessa. Kirkkaat vedet vaaramaisemissa kutsuvat paitsi melomaan myös kalastamaan esimerkiksi keskellä Vuokattia Särkisen lohikalajärvellä. Seudun harjut, kansallispuistot sekä 20 vaaraa tarjoavat retkeilijöille paitsi hyvää kuntoa myös rauhaa ja pienellä kiipeämisellä avautuu upeat näköalat vaikkapa Vuokatinvaaran tai Iso-Pöllyn päältä.

Lomamökit ja majoitus Sotkamo

Vuokrattavat mökit ja muut majoitusvaihtoehdot Sotkamon seudulla omaavat lähes poikkeuksetta upeat näköalat jollekin vaaralle, vesistöön tai harjumaastoon ja rinteiden lähistöllä sijaitessaan niistä on lisäksi helppo pääsy laskettelemaan. Lomahuippuina ja yleisötapahtumien aikaan sopivin vuokramökki tai muu majoitus voi sijaita myös Sotkamon naapurikunnassa, kuten Kajaanissa, Kuhmossa, Nurmeksessa, Paltamolla, Rautavaaralla, Ristijärvellä, Sonkajärvellä tai Valtimossa. Kätevimmin Sotkamon ja lähiympäristön majoitustarjonta avautuu Mökit.fi-sivustoa joko paikannimellä tai karttahaulla selaamalla.

Lasten ehdoilla Sotkamon seudulle ympäri vuoden

Sotkamon ja Vuokatin hiekkaisilla uimarannoilla voi tehdä paljon muutakin kuin vain uida. Kilometrien mittainen ja matala uimaranta pelikenttineen Sotkamon Hiukalla sopii hyvin lapsiperheille, kuten myös Vuokattihalli, missä on vesiliukumäen lisäksi vauva-allas. Muita monipuolisia uimapaikkoja ovat Vuokatti Beach sekä Särkisen rannalla sijaitseva Vuokatinhovin uimapaikka. Vuokatin vesiurheilukeskuksessa Ahvenlammen rannalla tarjoutuu tilaisuus testata taitoja uimahyppyjen lisäksi vaikkapa vesihiihdossa, wakeboardilla, sup-laudalla tai rullalautailla kelluvalla skeittisaunalautalla. Lisää hauskanpitoa ja hemmottelua löytyy Katinkullan rannan leikki- ja pelipaikoilta, kylpylän sisä-ja uilkoaltailta, vesiliukumäestä sekä muista aktiviteeteista, hoidoista ja kylvyistä. Monipuolinen ja ympärivuotinen aktiviteettipuisto Angry Birds Activity Park tarjoaa tekemistä ja elämyksiä teemoittain sisätiloissa koko perheelle vauvasta vaariin.

Sotkamon seutu kutsuu kalastamaan ja golfaamaan

Kalastaja voi odottaa Sotkamon ja Vuokatin seudulla saaliikseen haukea, kuhaa, kirjolohta ja siikaa kirkkaista vesistöistä kuten Pirttijärveltä ja Sapsojärveltä. Helposti kalaan Nuasjärvelle pääsee Katinkullan satamasta järjestettävien kalaretkien mukana. Helppo kalapaikka on myös Vuokatin keskellä Vuokatinvaaran maisemissa sijaitseva Särkisen lohikalajärvi, jossa voi kalastaa vaikka rannalta. Vuokatin Katinkullan kentillä golfaa niin ammattilaiset kuin tavallinen lomailijakin. Vaativin kentistä on kansainvälisiin peleihinkin sopiva Nuas Championship Course kun taasen Tenetti on klubikenttä. Satunnaiselle golfaajalle sopii helpohko Vuokatti jokamieskenttä, jossa ei tarvita green gardia. Pelikautta odotellessa voi lyöntejä harjoitella vaikkapa Angry Birds Park Golf Arenan simulaattorilla tai pelata perheen kanssa minigolfia. Sotkamon seudun lukuisat frisbeegolf-radat tarjoavat niin helppoutta kuin haastettakin mm. Salmelan lähiliikunta-alueella, Katinkullassa ja Vuokatissa urheiluopiston rinnemaastossa.

Sotkamon seudun monipuoliset aktiviteetit sekä extremeä

Sotkamon ja Vuokatin seutu sopii mainosti pyöräilystä, rullahiihdosta, kiipeilystä, boulderoinnista, lautailusta sekä extreme-kokeilusta kiinnostuneille aktiivisille lomailijoille. Alueella on yli 100 km eri mittaisia ja eri tasoisia pyöräily- ja retkipyöräreittejä järvi- sekä vaaramaisemissa. Päiväretkelle esimerkiksi kulttuurikohteisiin sopivat alle 10 km lenkit, mutta 85 km mittainen Nuasen Ympäri ja Paltaniemeen suuntautva reissu vaatii jo yöpymisen. Sotkamon seudulla on mahdollisuus kokeilla lisäksi menoa FatBikella tai extremeä alamäkiajoa Vuokatin rinteiden metsä- tai rinneradoilla, hyppyreissä ja tekniikkapoluilla. Lisää temppuja voi harrastaa BMX- temppupyörillä Vuokatissa esimerkiksi skeittiparkissa tai Vuokatti Freestyle Hallissa. Rullahiihtoon sopivat mm. kevyenliikenteen väylät vaikkapa Vuokatinvaaralta Sotkamoon tai haasteellisemmin nousten Vuokatinvaaran päälle. Lajia voi harrastaa myös Vuokatin rullahiihtoradalla ja hiihtotunnelissa. Boulderoinnista kiinnostuneille löytyy Sotkamon ja Vuokatin luonnosta runsaasti pieniä kalliopaikkoja ilman valjaita sopivaa kiipeilyä varten, joista löytyy listaus mm. Kajaanin Kiipeilijöijen sivustolta. Vuokatti tarjoaa kiipeilemiseen myös mm. sisäseiniä ja muita vaihtoehtoja Vuokatti Action kiipeilykeskuksessa sekä Angry Birds Parkin Vuokatti Freestyle Hallissa. Erikoisempia lajeja ja seikkailua ryhmille tarjoaa esimerkiksi Vuokatti Action.

Vaellusreittejä, retkikohteita ja sauvakävelyä

Sotkamon seudulle matkaavalle näkymät avautuvat parhaiten vaarojen päältä. Vuokatinrinteiden näköalatornin läheisyydestä lähtee myös useita UKK reitistöjä Vuokatinvaaran alueelle. Mikäli haluaa nähdä seudun jopa 13 vaaran päältä, kannattaa lähteä Vuokatin Vaellukselle, joka kulkee UKK-reittiä pitkin Teerivaarasta Vuokatin Urheiluopistolle. Muita retkeilyreittejä löytyy mm. Jauhovaaran retkeilyalueella, jossa voi nousta mm. yli 250 metrisen Jauhovaaran päälle ulkomaisissa havupuumetsiköissä. Eräs Sotkamon nähtävyyksiin kuuluva retkikohde on Iso-Sapson pohjoisrannalla oleva Hiukan rantatörmä. Retkeilyyn on helposti yhdistettävissä myös uinti kansallispuistojen rannoilla kuten Venäjänhiekalla Tillikkajärven puistossa. Sauvakävelyä harrastaville löytyy eri tasoisia alle 10 km reittejä mm. Tiilikkajärven ja Hiidenportin Kansallispuistojen erämaa- ja rotkomaisemissa tai vaativampaa Maajoukkueuraa pitkin Vuokatinvaaran huipulle.

Talviaktiviteetit

Talven tullen Sotkamon seudulla Vuokatissa aukeaa ensilumenlatu jo 10.10. mutta muille laduille harju- ja vaaramaastoon pääsee loppuvuodesta. Vuokatin urheiluopiston pihapiiristä on latuyhteydet lähes 150 km hiihtolatuverkostoon, ja jäälatuja pitkin pääsee sään niin salliessa mm. Vuokatin Katinkultaan ja Vuokatinvaaran latureiteille tai Vuokatista Sotkamoon Hiukan laduille. Ympärivuotinen hiihto ja lumilautailu on mahdolliseta Vuokatin tunneleissa, joissa voi myös laskeä mäkeä renkaalla snowtubing-alueella. Vuokatissa lasketellaan lisäksi Vuokatinrinteillä, jossa on koko perheelle 13 eri tasoista rinnettä. Vaativimmat rinteistä täyttävät olympiakriteerit. Vuokatinrinteillä huolto pelaa suksille kuin laskettelijoillekin ja tarvittavat välineet löytyvät vuokraamoista sekä SportShop-myymälöistä. Rinteillä toimii lisäksi hiihtokoulu, joka on erikoistunut soveltavaan alppihiihtoon.

Sotkamo
Kainuu
4+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 3.0 km
Uimarantaan: 0.05 km

Sotkamo
Kainuu
6+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 1.2 km
Uimarantaan: 0.1 km
Lemmikkieläimet sallittu
Sotkamo
Kainuu
6+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 3.2 km
Lemmikkieläimet sallittu
Sotkamo
Kainuu
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 1.5 km
Uimarantaan: 0.2 km

Sotkamo
Kainuu
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 0.15 km
Uimarantaan: 1.5 km

Sotkamo
Kainuu
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 0.5 km
Uimarantaan: 2.5 km

Sotkamo
Kainuu
9+4 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 3.0 km
Uimarantaan: 1.5 km

Sotkamo
Kainuu
8+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 0.4 km
Uimarantaan: 0.2 km
Lemmikkieläimet sallittu
Sotkamo
Kainuu
8+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 0.4 km
Uimarantaan: 0.2 km

Sotkamo
Kainuu
8+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 0.4 km
Uimarantaan: 0.2 km