Merellinen alle tuhannen asukkaan Kustavi sijaitsee Varsinais-Suomessa, Saariston Rengastien varrella, ja sillä on rantaviivaa lähes 1000 km. Kesäaikaan lossien, lauttojen ja yhteysalusten reiteillä matkailijalle avautuu myös kaunis Airisto saarineen ja luotoineen, niin halutessa Ahvenanmaalle saakka. Kustavi tunnetaan kalastamisen ja kalatuotteiden lisäksi mm. sisustusliikkeistään sekä Käsityökylästä savi-, kynttilä- ym. pajoineen ja taidenäyttelyineen. Kustavi on myös kirjailija Volter Kilven kesämaisemaa.
Majoitus Kustavissa ja lähiympäristössä
Kustavista tulee kesäisin Suomen suurin mökkikunta ja hyvin kysytty kesälomanviettopaikka. Mikäli kunnan yli 3000 kesämökkiä ja Lootholman leirintäalue ovat jo täynnä, matkailija voi löytää mökin tai muun majoituksen naapurikunnista, jotka sijaitsevat niin ikään meren rannalla, osin saaristossakin. Brändö, Parainen, Naantali, Taivassalo ja Uusikaupunki, kuin myös Turun majoituspaikat palvelevat Kustaviin matkaavia mm. hostelli-, hotelli-, itsepalvelu- ym. majoituksilla.
Kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä ja Saaristolaismuseo
Historiallisesti arvokkaita kulttuurirakennuksia Kustavissa on mm. 1700-luvun saaristokirkko, jossa tyypillisiä votiivilaivoja on kolme. Kirkon katolla olevat ristit ovat kelttiläisiä aurinkoristejä. Muita pyhiä rakennuksia ovat alueen erilaiset kappelit.
Kustavin Saaristolaismuseosta Etelä-Vartsalassa löytyy mm. postitienäyttely, joka kertoo Suomen postilaitoksen alkuvaiheista 1600-luvulla eli ajasta, jolloin Kuningatar Kristiina perusti Suuren Postitien. Reitti Tukholmasta Turkuun oli silloin Euroopan vaarallisin postireitti. Muita näyttelytiloja ovat ns. maitohuone, talvinuottakalastuksesta kertova tila sekä elinkeinoihin kuten kalastukseen, merenkulkuun ja salakuljetukseen liittyvä tila.
Luolia, linnakkeita ja majakan valoa
Jääkaudenaikainen kivimuodostelma nimeltään Jeremiaan luolat kohoaa jylhänä Kustavin Pännäisten vuoren juurella. Luolien alueella on lähes pystysuoria kalliojyrkänteitä sekä syviä railoja ja halkeamia, joita ei ole merkitty, joten kulku alueella on kulkijan vastuulla.
Katanpää on tsaarinvallan aikainen Ströömin salmen suulle rakennettu linnake, jossa on vuosina 1931-40 toiminut myös vankila. Katanpään karujen kallioiden ja rehevien lehtoalueiden merkityille luontoreiteille pääsee mm. paikallisten yrittäjien retkillä.
Suomen toiseksi korkein ja edelleen toiminnassa oleva Isokarin majakka on 1800 -luvulta, ja se on venäläisten rakentama. Majakkasaarelle pääsee mm. veneyrittäjien matkassa tai risteilemällä Uudestakaupungista. Saarella on opastauluja ja kesäisin myös opastettuja kierroksia.
Hyviä kohteita lapsiperheille
Itätalon talonpoikaiskartanon pihapiirissä elävät kotieläimet kuten seuralliset vuohet, lampaat sekä kissat ja kesäkahvila kiinnostavat myös pienempää kävijää.
Kustavin Lootholman täyden palvelun leirintäalueella on lasten leikkipaikka, hiljattain uusittu uimaranta sekä ravintola. Muita aktiviteetteja palvelee polkupyörävuokraus, frisbeegolf-rata sekä rantalentopallokenttä. Myös Vuosnaisten meriasema palvelee lapsiperheitä leikkimökkeineen, liukumäkineen ja vieterikeinuineen. Muissa leikeissä insprioi leluilla varustettu hiekkalaatikko.
Uimareita hemmottelevat lisäksi yleiset uimarannat, kuten hiekkapohjainen Klipunkari, missä on hyppytorni ja saunatilat, sekä Laukkarin kalliopohjainen ranta pukuhuoneineen.
Merellisiä ja muita aktiviteetteja
Veneilyn, purjehduksen, kalastuksen, retkeilyn ja venesafareiden lisäksi Kustavissa voi myös esim. pyöräillä ja harrastaa kiipeilyä. Metsissä, peltojen reunoilla ja meren rannalla olevat kallioseinämät tarjoavat haasteita niin pidempään harrastaneelle kuin aloittelijallekin. Kohteista mm. Hooperinvuori, Hopiavuori, Isoniittu ja Kräkiniemi löytyy reittejä ym. tietoa kiipeilyaktivistien nettisivuilla.
Liikenneyhteydet Kustaviin
Kustaviin pääsee omalla autolla Turusta Porin suuntaan valtatie 8 pitkin Mynämäen ja Taivassalon ohi ja Kustavin liittymästä tielle 192. Vaasan ja Porin suunnasta tultaessa käännytään Laitilassa oikealle ja ajetaan Uudenkaupungin kautta kohti Taivassaloa. Kustaviin Helsingin tai Tampereen suunnasta ajetaan Turun ohitustietä pitkin Raisioon päin. Kustaviin pääsee myös bussilla naapurikuntien kautta sekä saaristolautoilla Ahvenanmaan suunnasta. Lähin rautatieasema ja lentokenttä ovat Turussa runsaan 1,5 h ajomatkan päässä.