Saariston rengastie - virallinen matkailutie sekä Pikku Rengastie

Turun saaristo on kaunis. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Saaria yhdistää Saariston Rengastie, jolla on mm. 12 siltaa, kun saaria on kaikkiaan noin 20 000. Maantielauttoja, losseja sekä yhteysaluksia käyttäen voi Rengastietä kulkeva matkailijakin siirtyä saarelta saarelle. Oli reissuun lähtenyt sitten autolla, moottori- tai polkupyörällä, varsinkin vesireiteillä silmä sekä sielu lepää kauniissa maisemissa, ja venesatamissa voi lauttaa odotellessa tehdä ostoksia tai nauttia kesästä paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa.

Majoitus saaristossa

Kaikkia saariston mahdollisuuksia ei tarvitse kokea päivässä, sillä Saariston Rengastie kulkee Turun, Kaarinan, Paraisten, Nauvon, Korppoon, Houtskärin, Iniön, Taivassalon, Maskun, Naantalin, Velkuan sekä Rymättylän alueilla. Matkailija voi valita yösijansa mökeistä, tuvista ja majoista hotellihuoneisiin eli moneen makuun ja sopivassa hintaluokassa. Yöpyä voi myös vaikkapa Bengtskärin majakassa taikka Örön tai Pensarin saarissa, jonne tehdään veneretkiä. Vuokra- ja lomamökkejä saaristossa välittää yksityiset mökinomistajat sekä Saaristomeren kansallispuiston yhteistyötahot ja muut paikalliset yrittäjät. Leirintäalueita saaristossa on useita, ja monissa löytyy myös mökkejä. Kansallispuistossa on autiotupia sekä mahdollisuus telttailuun, mutta ainoastaan siihen osoitetuissa saarissa. Ainutlaatuisempaa kokemusta etsivä voi yöpyä veneessä luvallisten saarten rannassa.

Majoitus Saariston rengastiellä

Västergård sijaitsee Rengastien varrella Paraisilla. Rengastien varrella Nauvossa sijaitsevat romanttinen Majatalo Martta sekä Pensar Syd, joka tarjoaa majatalohuoneita, huviloita, retkeilymajoja ja rantamökkejä Nauvon Pensarin saaren kärjessä. Majatalo Backaron löytää Nötön saarelta Saaristomeren kansallispuistossa. Hotellimajoitusta tarjoaa Nauvossa Grännäs Storgård sekä Strandbo Group, joka tarjoaa myös elämyksiä, retkiä ym. Hotel Nestor sijaitsee Korppoon saaressa.

Oma opas mukaan Rengastielle

Rengastielle kertyy pituutta melkein 250 km, ja se alkaa Turun tuomiokirkolta. Matka jatkuu 110 -tietä pitkin kulkien Kaarinan kautta Paraisille ja sieltä Nauvoon jne. Matkan voi tehdä parissa päivässäkin, mutta mikäli matkailija haluaa tutustua matkan varrella oleviin lukuisiin nähtävyyksiin ja kohteisiin tarkemmin, kannattaa varata vähän enemmän aikaa. Lomaansa etukäteen suunnittelevalle matkailijalle hyvä työkalu on Omatoimimatkailijan opas Saariston Rengastielle ja Pikku Rengastielle. Päivitetty opas esitellään Paraisten kaupungin matkailusivuilla vuosittain kevät-kesästä, ja Parainen suosittelee hankkimaan oman oppaan hyvissä ajoin ennen lomaa. Omatoimimatkailijan oppaasta löytyy mm. lauttojen kesäaikataulut maksuineen, vaikkakin Rengastien pääreitillä vesikyydit ovat pääsääntöisesti ilmaisia. Lossille ajettaessa matkailijan kannattaa huomioida mahdolliset paikallisen väestön etuajo-oikeudet ja -käytännöt. Paraisten matkailusivustolla löytyy myös melko yksityiskohtaiset reittikuvaukset nähtävyyksineen ja palveluineen erityisesti pyörämatkailijoitten avuksi.

Rengastielle kesällä, entä Pikkurengastie?

Periaatteessa Saariston Rengastiet ovat matkailijan käytössä ympärivuotisesti, aina ei vain vesikyytiin ole mahdollisuutta. Pidempää reittiä voi kulkea sen koko pituudelta ainoastaan kesä-elokuussa, mutta lyhyempää reittiä Pikkurengastietä jo toukokuusta elokuuhun. Pikkurengastie kulkee Turusta Paraisten kautta Nauvoon ja sieltä Rymättylän sekä Naantalin kautta takaisin.

Elämyksiä ja kokemuksia sekä merkittäviä nähtävyyksiä

Useimmiten Saariston Rengastielle lähdetään Turusta, ja hyvä paikka merihenkisen matkan alkuun onkin Forum Marinum Turun Aurajoen läntisellä rannalla. Muita merihenkisiä museoita ym. kohteita on Nauvossa, Korppoossa Utön majakka ja Houtskarissa saaristomuseo. Mm. kirkollisia kohteita sekä saaristosta ja sen omaleimaisesta kulttuurista kertovia näyttelyitä löytyy Iniöstä ja Askaisista. Kesäkuukausina järjestetään Rengastien varrella niin merellä kuin mantereella myös erilaisia markkinoita, saaristolaistansseja ym. musiikkijuhlia ja -tapahtumia. Suurimpiin tapahtumiin saaristomerellä kuuluu muinaistulien yö, joka järjestetään kaikkialla saaristossa elokuun lopulla. Merkittäviksi nähtävyyksiksi luokitellaan muun muassa Seilin saari Nauvossa, jonne aikoinaan karkotettiin spitaaliset, Louhisaaren kartanolinna Maskussa sekä Kuusiston piispanlinnan rauniot. Kuusistossa on myös Kuusistonsalmeen laskeva rotkolaakso, jossa on erikoinen kasvisto ja linnusto.

Saaristomeren kansallispuisto ja purjehdusta

Saaristomeren kansallispuistossa opastukset ja luontopolut tutustuttavat matkailijan saariston luontoon ja ainutlaatuiseen historiaan. Luontokeskus Sinisimpukasta voi kysyä retkisatamista, tulentekopaikoista, telttailualueista ym. retkeilyasiaa. Luonto ja vuodenaikojen vaihtelu on erilaista merellä kuin mantereella. Vuotta rytmittää jää, jonka tulo muuttaa koko elämän saaristossa. Keväällä jäiden lähtö verkkaisesti suurina lauttoina on samalla iloinen ja surullinen tapahtuma, mutta joka kerta erilainen ja syvästi vaikuttava. Purjehduksesta pitäville järjestetään yleisöpurjehduksia perinnepurjelaivalla tai esimerkiksi klassisella Swan 43 kilpapurjeveneellä. Syksyllä järjestetään ryhmille myös ruskapurjehduksia saariin. Purjehduskokemusta ei satunnainen matkailija näillä retkillä tarvitse.

Sotahistoriaa sekä kansallispuistoja Örön ja Pensarin saarilla

Suomen sotahistoriasta kiinnostuneille oivallisia kohteita ovat mm. Velkualla Palvan meritaistelun kanuuna sekä Örön saari. Örö on entinen puolustusvoimien linnakesaari. Saari on sittemmin liitetty Saaristomeren kansallispuistoon, sillä sen luonto on erityisen monimuotoista. Osaksi opastettuja retkireittejä Örössä on jopa 20 km luonnossa ja mm. saaristotykistölinnakkeille -ja kasarmeille tsaarinaikaisia mukulakiviteitä pitkin. Venesatamasta löytyy venepalvelut sekä kahvila ja ravintola. Pensarin saarelle lähdetään Paraisilta. Saarella on luontopolun varrella historiallisia rakennelmia, kuten bunkkereita, joille pääsee oppaan johdolla Ruutikävelyllä. Pensar Syd oli suojeluskuntalaisten ja pikkulottien koulutuspaikka. Molemmilla saarilla on mahdollisuus yöpyä.

Saaristoaktiviteetteja

Yrttikursseja, linturetkiä, melontaa sekä hylkysukellusta

Erilaiset Rengastien varrella järjestettävät luontoon, kalastukseen tai vaikkapa melontaan liittyvät retket ja -kurssit sopivat mainiosti TYKY-päivän tai harrasteporukan ohjelmaksi. Luonnon omaa superfoodia kasvaa saariston rannoilla, metsissä ja niityillä monipuolisesti villiyrtteinä,-versoina ja -vihanneksina, ja erilaisilla yrittikursseilla niitä voi oppia käyttämään leipomisessa sekä ruoanlaitossa. Jäiden lähdön tietämillä saapuvat myös ensimmäiset muuttolintuparvet, joten kevätmatkailijan kannattaa pitää vähintään kiikari mukana. Saariston melonta- tai kajakkiretkillä on mahdollisuus päästä melko lähelle muuttajia silti niitä häiritsemättä. Rengastien varrella löytyy paljon myös näkötorneja lintubongailuun sekä luontopolkuja esimerkiksi Lenholmin luonnonsuojelualueella, Saaristomeren kansallispuistossa ja monilla saarilla. Sukellusharrastajille sopii Korppoon ja Saaristomeren kansallispuiston alue, sillä meren pohjassa lepää paljon laivojen hylkyjä. Hylkysukelluksesta kannattaa kysellä mm. Luontokeskus Sinisimpukasta tai paikallisilta yrittäjiltä.

Luonto- ja leirikouluja sekä viikinkitapoja myös aikuisille

Viikinkikulttuuri sekä alati muuttuva luonto ja meri voivat olla monelle kaupungissa asuvalle lapselle melko vieraita. Luonto- tai leirikoulussa lapsilla on mahdollisuus luoda kontakti luontoon mm. seikkailu- tai elämyspainotteisesti. Saaristo sopii kaksikielisyytensä tähden myös kielikylpyluokalle. Aikuisille järjestetään oppaan johdolla myös eräleirejä, joilla voi oppia erätaitojen lisäksi tunnistamaan syötävät kasvit sekä luonnossa kokkaamisen perusasiat ym. Viikinkikeskuksessa Rosalassa on mahdollisuus tutustua ruokiin ja ruokatapoihin juhlavasti viikinkipidoissa. Viikinkiajan katsotaan päättyneen vuoden 1050 tietämillä.

Urheilu- ja verkkokalastusta sekä hyljesafareita

Turun saaristosta löytyy kaikkien saarien lisäksi satojatuhansia pikkuluotoja eli lyhyesti sanottuna se on kalastajan paratiisi. Yleisin kalalajeista on hauki, mutta halutuin on meritaimen. Urheilukalastajalle voi heittää haasteen myös ahven, sillä meressä se voi kasvaa jopa yli 2 kg painoiseksi. Uistiin voi käydä lisäksi silakka ja kampela, kuhaa saa sisäsaaristossa sekä madetta talvikautena. Urheilukalastajan suurin haaste lienee luonto, sillä kalan liikkumiseen vaikuttavat tuuli, virtaukset ja veden lämpötilakerrokset. Kalastusoppailta voi kysyä vinkkejä hyvien apajien lisäksi tekniikoista sekä mitä pitää ottaa huomioon saariston luonnossa kulkiessa. Nauvon kunnassa sijaitseva Stenskärin kylä on ulkomerellä Gullkronan selän pohjoispuolella ja Saaristomeren kansallispuiston yhteistoiminta-alueella. Kalaretkillä on mahdollisuus mm. käydä nostamassa kalaverkkoja paikallisen kalastajan ja luonto-oppaan kanssa. Retkistä ja kalastusviikonlopuista voi kysyä lähemmin mm. paikallisilta kalastajilta taikka taksivene- tai majoitusyrittäjiltä. Saaristomerellä on myös merimetsojen ja harmaahylkeiden lepopaikkoja, joita pääsee katsomaan esimerkiksi taksiveneellä. Hyljesafarille voi lähteä Aurajoen rannasta Turusta nopean, jopa 50 solmua tunnissa kukevan RIB-veneen kyydissä. Safareita järjestetään myös asiakkaan valitsemiin kohteisiin.

Käsityöperinnettä ja ruokaa saaristosta

Saariston Rengastien varrella on lukuisia pieniä putiikkeja, myymälöitä, toreja ja markkinoita, joilta voi löytää saaristolaistyylisiä käsitöitä luonnon materiaaleista. Puusta, kankaista, villasta, nahasta, metallista, lasista ja savesta muotoutuu muun muassa Turunmaan taidekäsityöläisten käsissä käyttö- ja koriste-esineitä perinteisiä tapoja uuteen luovasti yhdistämällä. Muun muassa Kustavissa löytyy keramiikka-, hopea-, savi- ja kynttiläpajoja, ja lapset voivat kokeilla myös dreijausta. Erityistä saaristolaisleipää ja muuta lähiruokaa kalasta ja muista luonnon antimista, sekä nauvolaisen parsatilan satoa myydään toreilla ja tilamyymälöissä. Korppoon keskustassa on lisäksi pieni ostoskeskus myymälöineen ja itsepalvelukojuineen, ja vierassatamista löytyy useita pieniä erikoismyymälöitä, joissa on myynnissä mm. merkkivaatteita.