Mökkivuokraus Luosto

Puhtaan lumen Luosto löytyy Suomen Lapista, 30 km Sodankylästä kaakkoon. Luostotunturit sekä Luosto Ski hiihtokeskus sijaitsevat osittain Pyhä-Luoston kansallispuiston alueella. Varhaisen syksyn värikkään ruskan jälkeen voi jo syys-lokakuun tienoilla näkyä revontulia sekä ensilumen hiutaleita. Talvikausi jatkuu pitkälle kevääseen, ja vaikka kesä jää lyhyeksi, sen yöt ovat valoisat tarjoten hyvät mahdollisuudet mm. yöllä kalastukseen, melontaan taikka patikointiin. Mielenkiintoisia koko perheen käyntikohteita ovat mm. ympäri vuoden avoinna olevat Lampivaaran ametistikaivos, Tankavaaran kultakylä ja Kultamuseo, porotilat sekä Pyhä-Luoston lasi-iglut. Omalla autollaan Luostolle saapuville matkaa tulee Helsingin suunnalta vajaat 1000 km. Lähimmiltä Rovaniemen tai Kemijärven rautatieasemilta tai Rovaniemen lentokentältä on Luostolle bussiyhteys. Luoston alueen tunturikeskusten välillä kulkee oma tunturipikavuoro.

Majoitus ja vuokrattavat mökit Luosto

Luoston vuokrattavat lomamökit ja muut majoitukset sijaitsevat useimmiten upeissa maisemissa tuntureiden ja laskettelurinteiden lähistöllä tai vesistöjen tuntumassa. Lapin mökit ovat erityisen kysyttyjä sesonkiaikoina eli keskikesällä sekä syys-lokakuulta vähintään maaliskuulle, joten vuokramökki kannattaa varata ajoissa. Omalla autolla matkatessa majoitus voi sijaita myös lähempänä Sodankylän keskustaa, Pelkosenniemellä, Kemijärvellä tai jollain pienemmällä paikkakunnalla. Mökkitarjonta Luoston alueella on helpointa selvittää Mökit.fi-sivustoa joka karttahaulla tai paikannimellä selaamalla.

Tekemistä ja käyntikohteita koko perheelle

Saamelaista perua oleva sana ”luosto” tarkoittaa vaaleaa juovaa tai lautumaa poron kyljessä. Luoston alueella onkin useita porotiloja kuten Pyhä-Luoston tilat, joilla pääsee poroajelulle tai osallistumaan porojen hoitoon. Lisäksi seudulla järjestetään kaikenlaisia safareita, kuten poro-, moottorikelkka- sekä revontulisafareita. Muita suosittuja lapsiperheen käyntikohteita ympäri vuoden ovat mm. Kakslauttasen Iglukylä, Santa's Resort -joulumaailma sekä Revontulikota Pohjan Kruunu, jossa opas kertoo revontulista kuva- ja videoesityksien ohessa. Ulkoilusta pitäville perheille sopii mm. ympärivuotisesti kuljettava 3 km Pappilanniemen luontopolku. Jokia myötäilevän polun varrella sijaitsevalla grillikodalla voi pysähtyä vaikkapa lämmittämään retkieväitä tai vain hengähtää kauniiden maisemien äärellä. Pidempiä luontopolkuja ja vaellusreittejä löytyy Pyhä-Luoston kansallispuistosta ja tuntureilta.

Kultaa ja ametisteja etsimään vaikka ympäri vuoden

Luoston lähiseudulla on myös kultaa ja ametisteja, eikä löytäjälle ole ikärajaa. Tankavaaran kansainvälinen Kultamuseo sisä- ja ulkoalueineen on samalla sekä historiallinen että nykyhetken kokemuksia kartuttava tutustumiskohde. Tunnelmaan virittävät ulkomuseon vanhat rakennukset sekä professori Ensio Seppäsen Vaskaajapatsas. Näyttelyissä esitellään kultaryntäyksiä yli 20 maan kultahistoriassa Suomi mukaanlukien sekä yli 2500 näytteen kivi- ja mineraalikokoelma. Opastetulla huuhdontapaikalla voi kokea myös itse minimuotoisen kultaryntäyksen ja huuman tunteen oman kultalöydön myötä. Jos hippuset eivät riitä, lisää kultaa voi huuhtoa Tankavaaran Kultakylän kouruilla. Persoonallista korumateriaalia etsivälle voi myös Lampivaaran Ametistikaivokselta löytyä kaunis matkamuisto - oppaan ohjaamana mutta itse kaivamalla. Euroopan ainoa toimiva ametistikaivos sijaitsee näköalapaikalla Luoston lähellä metsien suojelualueella Pyhä-Luosto-tunturien välissä. Kaivokselle on useita reittivaihtoehtoja mm. patikoijalle, hiihtäjälle tai kelkkailijalle.

Luoston kesäkausi vesillä ja tuntureilla

Pyhäjärven, Pyhäjoen tai Kitisen vesillä kalastetaan joko omatoimisesti tai kalastusretkillä, ja siellä viihtyvät myös melojat. Pyhä-Luoston kansallispuistossa on merkittyjä kävely- ja patikointireittejä lyhyistä lenkeistä koko päivän retkiin yhteensä runsas 100 km. Syksymmällä puistoon ja tuntureille voi lähteä opastetulle retkelle esimerkiksi marjastamaan tai ruskaa ihailemaan. Luontokeskus Naava auttaa reittivalinnoissa ja kaikissa muissakin luontoon liittyvissä asioissa niin kalastajaa, melojaa kuin patikoijaakin.

Luosto talvella

Maamme pohjoisimpiin ja varmalumisimpiin hiihtokeskuksiin kuuluvalla Ski Luostolla on yhteensä 10 rinnettä, joista pisin on 1500-metrinen. Luostotuntureilla korkeimmalle kurottaa yli 500-metrinen Ukko-Luosto. Luostolla on 3 hissiä, välinevuokraamo, suksihuolto, hiihtokoulu, Werneri-kurssit, rinneravintola ja kahvio. Ski Luoston lisäksi Pyhä-Luostolla on vielä Pyhän hiihtokeskus ja Perhe-Luosto, joissa on kummassakin omat rinnepalvelunsa. Luosto kutsuu myös hiihtomatkailijaa puhtaan lumen laduille, joita on kansallispuiston maisemissa kaikkiaan yli 150 km. Hiihtoretki voi kulkea Ukko-Luoston ympäri tai vaikka Luostolta Pyhälle saakka, josta pääsee takaisin Luostolle myös SkiBussin kyydillä. Tunturialueella on lisäksi runsaasti umpihankea, jonne hiihtämään tai lumikenkäilemään kannattaa lähteä oppaan mukana. Avantouinnista pitäville sopivia tutustumiskohteita ovat Pyhä-Luostolla Kairosmajan tunturikeskuksen läheisyydessä sijaitseva rantasauna avantoineen, taikka Perhe-Luoston avanto, jonne pääsee savusaunasta. Luoston alueen pilkkiretkistä voi kysyä esimerkiksi Luontokeskus Naavasta.

Luosto
Lappi
14 Vuodepaikkaa
Viikko: 1112 eur

Hiihtokeskukseen: 0.5 km
Lemmikkieläimet sallittu
Luosto
Lappi
4 Vuodepaikkaa
Viikko: 360 eur

Hiihtokeskukseen: 1 km

Luosto
Lappi
10 Vuodepaikkaa
Viikko: 1070 eur

Hiihtokeskukseen: 2.5 km
Lemmikkieläimet sallittu
Luosto
Lappi
12 Vuodepaikkaa
Viikko: 1112 eur

Hiihtokeskukseen: 1 km
Lemmikkieläimet sallittu
Luosto
Lappi
8 Vuodepaikkaa
Viikko: 630 eur

Hiihtokeskukseen: 1.5 km

Luosto
Lappi
4 Vuodepaikkaa
Viikko: 435 eur

Hiihtokeskukseen: 2 km

Luosto
Lappi
6 Vuodepaikkaa
Viikko: 695 eur

Hiihtokeskukseen: 2.5 km

Luosto
Lappi
4 Vuodepaikkaa
Viikko: 550 eur

Hiihtokeskukseen: 0.5 km

Luosto
Lappi
8 Vuodepaikkaa
Viikko: 650 eur

Hiihtokeskukseen: 2 km

Luosto
Lappi
8 Vuodepaikkaa
Viikko: 550 eur

Hiihtokeskukseen: 0.6 km
Lemmikkieläimet sallittu