Eläintarhat Suomessa

Asuupa eläinten ystävä sitten missä päin Suomea hyvänsä, löytyy melko läheltä pienempi tai suurempi ympärivuotisesti toimiva eläinpuisto, -tarha tai ainakin kotieläinpiha lomalla vierailtavaksi. Monien puistojen yhteydessä on myös leirintäalue tai mökki- ja muita majoitusmahdollisuuksia. Eläinpuistojen majoitukset voivat olla täynnä varsinkin lomasesonkeina, mutta lisää vaihtoehtoja löytyy lähiseudulta jokaiselle sopivalla tasolla ja budjetilla. Suomen suurimmat eläinpuistot ovat Korkeasaari, Sealife ja Tropicario (Helsinki), Ähtärin Eläinpuisto Zoo (Pohjanmaa), Ranua Zoo (Lappi) sekä Zoolandia (Varsinais-Suomi, Lieto). Kaikkiaan Suomessa on yli 60 eläintarhaa ja -näyttelyä, mukaan lukien kotieläintarhat ja eläinpihat.

Korkeasaari

Korkeasaaren teitä kävellessä voi missä vain tulla vastaan vapaana tepastelevia riikinkukkoja, mutta muuten Korkeasaaren eläintarhan 150 eri eläinlajia on jaettu eri maanosien mukaisiin alueisiin. Eläinlajien lisäksi vierailijat voivat tutustua myös esim. Afrikan ja Aasian eläinlajien lisäksi niiden kasvistoon ja muuhun elinympäristöön. Saaren museoidut kivilinnat ovat muistona eläinten asuinoloista yli 100 vuotta sitten. Korkeasaaressa kylmään tottuneita lajeja ovat mm. tunturipöllö, myskihärkä ja metsäpeura sekä Kissalaaksossa asuvat amurintiikerit, ilvekset ja leopardit. Eläintarhassa olevista eläimistä lähes kolmannes ja sadat kasvilajit ovat uhanalaisia. Korkeasaareen pääsee bussilla Rautatientorilta sekä vesibussilla kauppatorin ja Hakaniemen rannasta. Saaren kalliot ja rannat ovat myös suosittuja piknik-paikkoja. Korkeasaari.fi -sivuilta kannattaa tarkistaa ajankohtaiset tapahtumat päivittäin.


Sea Life ja Tropicario

Merimaailma Sea Life sijaitsee Helsingissä Linnanmäen huvipuiston yhteydessä. Eri vesistöjen asukkaat ja niiden luontaiset elinolot esittäytyvät n. 50 erikokoisessa akvaariossa. Merimaailman sivuilta visitsealife.com/helsinki/ voi mm. tarkistaa ajankohtaiset uutiset ja tapahtumat. Niin ikään Linnanmäen lähellä sijaitsee myös Pohjoismaiden suurin eläintalo Tropicario, joka valittiin Helsingissä vuoden 2008 parhaaksi perhekohteeksi. Eläintalon kookkaiden kuristajakäärmeiden, varaani-liskojen ynnä muiden matelijoiden näyttely kuuluu laajimpiin koko Euroopassa. Trooppisessa eläintarhassa voi turvallisten lasien takaa tutustua myös useisiin harvinaisiinkin lajeihin sekä tietysti krokotiileihin. Luonnonmukaisia elinoloja jäljittelevillä terraarioilla on esittelytauluissaan kuvaus lajeista, mutta myös oppaan mukana voi kiertää taloa. Eläintalossa tuetaan esteetöntä liikkumista hisseillä, ja leveille käytäville mahtuu isommatkin ryhmät. Päiväkoti- ja luokkaretkiryhmille Tropicariossa on lisäksi erillinen luokkahuone, jossa voi opiskella tai pitää evästauon. Tropicario tarjoaa myös juhlapalvelua, esim. lasten synttäreitä varten. Taloa esittelee tilauksesta Viidakko-opas, ja juhlien jatkot voi järjestää juhlatilassa tarjoiluineen. Matkailijaa palvelee pääkaupunkiseudun eritasoiset ja -hintaiset majoitusvaihtoehdot eläintalojen lähellä ja vähän kauempaakin. Julkisilla kulkuvälineillä, bussilla sekä useilla raitiovaunuilla pääsee aivan eläintarhojen lähelle.


Pandoja ja takineja Ähtäri Zoossa

Keskellä Suomea sijaitseva Ähtärin eläinpuisto on ensimmäinen luonnonmukainen eläinpuisto maassamme. Vaihtelevien maastojen puistoon muutti v. 1973 sen ensimmäinen asukas, Köpi-hirvi, mutta tunnetuimmat asukkaat ovat kuitenkin olleet Santeri- ja Santra -karhut. Nykyään eläinpuistossa elää yli 60 eri eläinlajia, ja puiston uusimpia asukkaita ovat lumileopardiveljekset Topi ja Väinö, sekä kesäkuussa 2015 puistoon saapuneet suloiset pikkupandat. Pandat syövät bambua, jota joudutaan tuomaan toistaiseksi ulkomailta. Kesäkuun 2015 pienokaisista mainittakoon terhakka takini-uroskili, joka syntyi kallioisen rinteen tarhaan aivan pikkupandojen naapuriin. Vaikka paksukarvaiset takinit eli härkägemssit elävät Himalajan vuoriston bambumetsissä, ne syövät lähinnä lehtiä, nuppuja ja ruohoa. Ähtärissä niiden herkkua ovat männyn rungot. Näitä vuohieläimiä voi nähdä Suomessa ainoastaan Ähtäri Zoo Eläintarhassa. Vaihtelevasta metsämaastosta löytyy myös Flowpark, ja lisää aktiviteetteja sekä ajankohtaisia uutisia mm. eläinvauvoista löytyy ahtarizoo.fi -sivustolta. Kauempaa tulevat vierailijat voivat majoittua mm. aivan eläinpuiston viereen leirintäalueelle, Hotelli Mesikämmeneen tai eritasoisiin lähiseudun majoituksiin. Eläinpuisto-Zoon omalta rautatieseisakkeelta pääsee taajamajunan kyytiin päivittäin Seinäjoen, Jyväskylän sekä Tampereen suuntaan.


Zoolandia on eläintarha, huvipuisto sekä vesipuisto

Varsinais-Suomessa Turun kupeessa sijaitsee Liedon Zoolandia, joka pitää sisällään eläintarhan, huvipuiston sekä vesipuiston. Zoolandiaa asuttaa n. 60 eläinlajia, joista tuoreimmat tulijat ovat alpakat ja davidinhirvet. Suomen suurin papukaijatalo löytyy vanhasta norsutallista ja matelijatalossa pääsee seurailemaan alligaattoreitten, kaimaanien, kuristajakäärmeiden ja myrkkykalkkaroiden elämää. Liskolajeja edustavat iguaanit, skinkit ja kattava määrä muitakin liskoja. Zoolandiassa elää myös lukuisia kilpikonnalajeja, emuja sekä monia muita mielenkiintoisia eläintuttavuuksia. Lisää eläinuutisia ja aktiviteetteja löytyy Zoolandia.fi -sivustolta. Tampereentien varrella olevaan Lietoon pääsee kätevästi bussilla suoraan Turun torilta Eläntarhantielle puolessa tunnissa. Matkailijaa palvelee Zoolandian oma hostel ja leirintäalue sekä koko Turun alueen lomamökit ja muut majoitusvaihtoehdot.


Jääkarhuja villieläin- ja kotieläinpuisto RanuaZoo:ssa

Lapissa Rovaniemen lähellä sijaitseva RanuaZoo on hyvin suosittu perhekohde, ja majoitusmahdollisuuksia löytyy aivan eläinpuiston yhteydestä tai vähän kauempaa. RanuaZoossa voi tavata n. 50 erilaista villieläinlajia, ja alueella toimii kesäisin myös kotieläinpuisto. Uusimpia tulokkaita ovat eläintarhaan kesäkuussa 2015 saapuneet kolme dholea eli vuorisutta. Perheen pienimmille on lisäksi tarjolla seikkailua Satupuistossa, ja mahdollisuus tavata eläinpuiston maskotti, Jonne Jääkarhu. RanuaZoossa voi osallistua myös eläinten ruokintanäytöksiin. Koko perheelle sopivia muita aktiviteetteja ovat mm. autoilu miniautoradalla, ratsastus- ja muut retket luontoon sekä paikalliselle rekikoiratilalle. RanuaZoo.com -sivuilta, blogista ja facebookista voi käydä katsomassa eläinvideoita ja kuvia mm. jääkarhunpennuista ja muista tulokkaista sekä ajankohtaisista tapahtumista.


KiteeZoon jakit ja alpakat

KiteeZoo Eläinpuisto sijaitsee Karjalan Pyhäjärven maisemissa, ja siellä asuu yhteensä yli 50 erilaista pääosin Suomen luonnon lintua ja nisäkäslajia. Eksoottisimpia asukkaita ovat Suomen ainoat jakit ja seuralliset alpakat. Puiston aitauksissa puuhailee mm. Riku-karhu, Hermanni-hirvi sekä villasiat, kanit ja lampaat. Pieneläintalosta löytyy monen moista pikkujyrsijää. Lintuväkeä edustavat mm. pöllöt, emut, nandut ja erilaiset vesilinnut. Kiteezoo.fi -sivuilta löytyy lisää tietoa eläimistä ja muista ajankohtaisista asioista. KiteeZoo on osa matkailukeskus Pajarinhovia, joka tarjoaa majoituspalveluita hotellissa ja mökeissä, 400 m2 tanssipaviljongin sekä kylpylän vesipuistoineen ja liukumäkineen. Matkailijaa palvelee myös kauniin järviseudun mökit ja muut majoitusvaihtoehdot.


Maretariumissa kalojen sukellusruokintanäytös joka päivä

Kotkassa toimiva Maretarium on suomalaisten kalojen luonnonmukainen akvaario. Eri kalalajeja on n. 60 vaihdellen vähän vuodenaikojen mukaan. Kalojen lisäksi altaissa asustaa mm. rapuja, sammakoita ja vesiliskoja. Maretariumin Luontokoulu Halissa opitaan luonnon kunnioittamista ja ympäristövastuullisuutta. Meriteatteri on oiva paikka seurata kalojen sukellusruokintaa Itämeri-altaalla. Päivittäin vajaat puolisen tuntia kestävä näytös sopii koko perheelle. Sukelluksen alussa opas kertoo lisää mm. kaloista ja siitä, mitä ne syövät mieluiten. Maretariumin maskotti, halailusta pitävä Hanna Hauki on tavattavissa varmimmin heinäkuussa. Maretarium.fi -sivuilta löytyy tarkemmat tiedot akvaariokierroksista ja ajankohtaisista asioista.

Kotieläintila ja issikkatalli Tahko Farmi

Tahko Farmi on ympärivuotinen toiminnallinen kotieläintila ja issikkatalli Kuopion pohjoispuolella aivan Tahkon matkailualueen keskellä. Alueelta löytyy lisäksi Puustila Golf & Ski majoituspalvelut. Varaamalla kokonaisen viikon Puustilan majoituksessa voit tulla Tahko Farmille "lammaspaimeneksi" ja viettää eläinten seurassa aikaa niin paljon kuin vain haluat. Farmilla asustaa maaseudun tuttuja eläimiä, kuten erirotuisia lehmiä, islanninhevosia, poneja, lampaita, possuja, vuohia, alpakoita, ankkoja, pupuja, sekä kaikenkarvaisia lemmikkieläimiä. Eläinpihalla voi tehdä opastetun tai omatoimisen farmikierroksen, jolla on mahdollisuus myös hoivata ja ruokkia eläinasukkaita ja ratsastaa ponilla. Farmilla toimii myös islanninhevostalli jonka ihanilla hevosilla ratsastetaan "Lastensafareita" ja kokeneemmille ratsastajille 1-6 tunnin vaelluksia Tahkon upeissa maisemissa. Tahko Farmilla järjestetään lisäksi lasten-, nuorten- ja perheleirejä sekä kotieläinkerhotoimintaa. Koulu- ja päiväkoti- sekä erityisryhmät ovat tervetulleita Farmille vuoden jokaisena päivänä. Suuressa ladossa voi järjestää isotkin perhejuhlat, tapahtuman tai yritystilaisuuden. Kesäkahviosta saa virvokkeita ja jäätelöä. Tallipuoti tarjoaa lisää koettavaa, maisteltavaa ja kotiinkin vietävää.


Veijari- puuhapuisto Saarijärvellä

Käymisen arvoinen eläintarha on myös v. 2015 uusittu Puuhapuisto Veijari Saarijärvellä Keski-Suomessa. Veijarin kierroksella voi tutustua eläimiin eläintalossa, jota asuttaa matelijat sekä akvaariotalossa, pieneläintalossa tai Peukalopurossa majavien puuhia seuraten. Uusia eläinpuiston asukkaita kotieläinpihalla ovat mm. porot, riikinkukot sekä kalkkunat. Muuta seikkalua ja jännitystä pienimmille tarjoaa Pompputorilta löytyvä jättiliukumäki. Veijarista n. 15 km päästä löytyy leirintäalue Ahvenlampi Camping, missä on myös lammen päälle rakennettu kalastajakylä perho- ja onkikalastusmahdollisuuksineen. Lisää tietoa ajanviettomahdollisuuksista löytyy veijari.net -sivustolta.


Delfinaario ja Koiramäki sijaitsevat Särkänniemessä

Tampereen Särkänniemen huvi- ja teemapuistoalueelta löytyy Suomen ainut Delfinaario sekä erityisesti lapsiperheitä palveleva Koirapuisto. Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjojen teemalla löytyy alueelta Koiramäen kaupunki, maatila, talli ja Drakkulan linna sekä kaupat. Alueella asustelee noin 30 eri eläinlajia, kuten mm. ponit, alpakat, villasiat, erilaiset kanit, kilpikonnat, possut linnut ym. nelijalkaisia.


Lomamäen Lemmikkipuisto ja Kuusamon suurpetokeskus

Lomamäen Lemmikkipuisto löytyy Degerbystä Helsinki-Hanko-tien varrelta, sekä Koillis-Suomessa sijaitsevassa Kuusamon Suurpetokeskuksessa voi tavata turvallisesti karhuja, ahmoja ym petoeläimiä.