Mökkivuokraus ja lomamökit Vaasasta

Pohjanmaan maakunnassa Pohjanlahden rannikolla Merenkurkun kapeimmassa kohdassa sijaitsee Vaasa. Merenkurkussa on paitsi upea saaristo ja rikas linnusto myöskin Suomen ainoa luonnonperintökohde Unescon maailmanperintöluettelossa luonto- ja sotahistoriallisine nähtävyyksineen. Alueelle pääsee maailmanperintöristeilyillä, veneellä tai meloen, ja mahtavat näköaäat Unescon kohteelle kivikkoiseen saaristoon on myös mm. Björköbyn näkötornista. Merenkurkun alueella ja majakkasaarilla kulkee myös merkittyjä lyhyitä tai koko päivänkin patikointiin sopivia helppokulkuisia luontopolkuja. Tarkempia tietoja perintökohteesta ja retkeilyreiteistä löytyy mm. Merenkurkun luontokeskuksesta Terranovasta. Merkittävänä suomenruotsalaisen kulttuurin keskuksena ja yliopistokaupunkina tunnettu Vaasa on koko perheen lomakohde, josta löytyy nähtävää ja koettavaa myös mantereelta esimerkiksi lukuisista kansallispuistoista sekä Tropiclandiasta.

Majoitus ja vuokramökit Vaasa

Varsinkin kesäaikaan Vaasan alueelle mökkeilemään tulevat löytävät saaristosta parhaimmilla näköaloilla olevat vuokrattavat kalamajat ja isommatkin mökit. Lisää vuokrattavia majoitusvaihtoehtoja tarjoavat mantereen puolella myös Vaasan lähialueet sekä naapurikunnat Isokyrö, Laihia, Maalahti, Mustasaari, Vöyri ja Korsnäs. Vuokramökit ja muut sopivat majoitukset on helpointa etsiä Mökit.fi-sivustosta joko paikan nimellä taikka karttahaulla. Saariston vaellusreitit ja muut aktiviteetit sekä Vaasan seudun kansallispuistot Vaasan saariston luontokohteisiin ja nähtävyyksille voi lähteä tutustumaan omatoimisesti tai oppaan mukana. Aktiiviteetteja saaristo tarjoaa niin luonto- ja melontaretkistä, purjehduksesta, kalastuksesta kuin merilintujen elämästäkin kiinnostuneille. Saaristossa 1-10 km mittaisilla vaellus- ja rengasreiteillä sekä luontopoluilla saaristoluonto avautuu upeasti patikoijan ympärillä. Joillaikin maisemareiteillä on myös pyörätuolilla kuljettavia pätkiä. Rengasreiteiksi sopivat mm. Bodvattnetin 4 km kierto sekä Öjenin ja Sommarön luontopolut, joihin voi tutustua pätkissä taikka rengasreittinä. Reittien varsilta löytyy tulentekopaikkoja ja kuivakäymälöitä sekä vuokratupia, joiden käyttöajat kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen retkeä. Klobbskatin sataman vierestä löytyy lisäksi kahvila. Mantereen puolella Vaasan seudulla tarjoavat Kauhanevan-Pohjankankaan, Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistot sekä Levanevan luonnonsuojelualue luonnossa viihtyvälle tutkittavaa ja nähtävää kasvien ja lintujen parissa sekä runsaasti upeiden metsäalueiden rauhaa.

Käyntikohteita ja nähtävyyksiä saaristossa

Mielenkiintoisia luontokohteita Vaasan alueella ovat myös mm. jääkaudella syntyneet umpeen kasvaneet fladat ja kluuvijärvet. Saaristossa on lisksi perinteisten saaristokylien ohella useita historiallista käyntikohteita sekä majakoita, joista osa on vipupookeja eli Pohjoismaiden vanhaa majakkatyyppiä olevia vipumajakoita.

Maailmanperintöalueen majakat

Suomen ja Vaasan historiasta kiinnostuneille veneilijöille ja melojille sopivat hyvin linnake- ja majakkakohteet, joista joillekin järjestetään myös opastettuja veneretkiä. Moikipäältä lyhyen luontopolun varrelta löytyvä v. 1668 rakennettu Moikipään vipupooki oli mahdollisesti ensimmäinen laatuaan Pohjanlahdella. Suomen viimeinen miehitetty majakka on 21 m korkea Norrskäretin majakka. Fäliskäretillä sijaitseva yli 20 m korkea punainen Rönnskäretin pooki rakennettiin v. 1784. Ilman valoa oleva tunnusmajakka on Suomen vanhin säilynyt puinen merimerkki. Fäliskäretillä saarella on lisäksi 1800-luvulla rakennettuja luotsinvartijan rakennuksia tähystysikkunoineen. Valomajakaksi sittemmin muutettu toinen puinen tunnusmajakka rakennettiin myös Raippaluodon koillispuolelle Ritgrundiin v.1863. Valassaarten luontopolun varrelta löytyy vielä Pariisin Eiffel-tornia muistuttava 36 m korkea Valassaaeren rautamajakka. Saman polun varrella on lisäksi iso kivimuistomerkki v. 1809 Suomen sodan loppuvaiheen kunniaksi.

Muita nähtävyyksiä maailmanperintöalueella

Suomen pisin, 1045 m mittainen Raippaluodon silta on portti Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen pohjoisosiin. Vuonna 1997 valmistunut silta yhdistää Raippaluodon mantereeseen. Björkö-Panike-vaellusreitin ja Bodvattnetin luontopolun varrella sijaitsevasta vähän yli 20 m korkuisesta Saltkaret-näkötornista on upeat näkymät pyykkilautamoreeneille eli De Geer -moreeneista muodostuneeseen kivikkoiseen saaristoon. Tornista voi seurata myös merilintujen kuten silkkiuikkujen, tukkasotkien, kalalokkien sekä merikotkien päivittäistä toimintaa. Svedjehamnin kalasatamasta n. 800 m päässä sijaitseva tervattu näkötorni on osittain esteetön, joten alatasanteelle pääsevät ramppia pitkin myös liikuntaesteiset ja lastenvaunujen kanssa liikkuvat kävijät. Postisoudun muistomerkille Bodbackin vanhan kalasataman kupeeseen pääsee mm. Bodvattnetin luontopolkua pitkin. Muistomerkin kohdalla säilytettiin postisoutuvenettä, jolla björköläiset kuljettivat postia ja valtion virkamiehiä Ruotsiin Merenkurkun yli 1500-luvulta vuoteen 1809 asti. Vaasan meriliikennettä turvattiin v. 1939–1987 Sommarön linnakealueelta Södra Vallgrundissa Suomen rannikkotykistön voimin. Vartiotuvan lähellä sijaitsevan tykkiaseman päälllä olevan muistomerkin pystyttivät sotaveteraanit v. 2001. Muistomerkille pääsee niin veneellä kuin kätevästi autollakin, sillä Vartiotuvan pihalla on pysäköintialue.

Vaasan keskustan historiaa ja nähtävyyksiä

Nykyinen Vanha Vaasa on ollut Mustasaaren kirkonkylän kauppa- ja satamapaikka, johon Kaarle IX perusti Mustasaaren kaupungin v. 1606. Vaasa paloi v. 1852, mutta vanhasta keskustasta on säilynyt vielä joitakin virastorakennuksia. Vaasasta löytyy myös Suomen vanhin käytössä oleva v. 1915 rakennettu jugend-tyylinen vesitorni. Toisen maailmansodan aikana 49 metriä korkea vesitorni palveli ilmatähystyspaikkana ja huipulla oli ilmatorjuntayksikkö. Vaasan keskustassa oleva goottilaistyylinen kauppahalli on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja kaavasuojeltu kohde. Kauppahalli on rakennettu kahdessa osassa; alahalli valmistui v. 1902 ja ylähalli v. 1927. Sopiva retkikohde esimerkiksi tähtitieteistä ja planetaarisista asioista kiinnostuneille on Vaasan keskustasta etelään n. 10 km päässä sijaitseva Söderfjärdenin törmäyskraatteri.

Öjberget, historiallinen hiihtokeskus

Vaasan Sundomin kylässä sijaitseva Öjbergetin pieni 3 rinteen hiihtokeskus on rakennettu mäelle, joka on n. 4000 vuotta sitten ollut saari. Öjbergetiin oli silloin matkaa n. 30 km rannikosta, mutta nyt mantereeseen kuuluvana korkeuseroa on 45 m ja mäet pituudeltaan 325 m, 250 m ja 200 m. Öjberget sopii myös hiihtäjille, sillä siellä risteilee 3 huollettua ja valaistua hiihtolatua pisimmillään 5 km mittaisina. Pidempiä lenkkejä kiertää mm. Söderfjärdenin ympäri.

Tropiclandia

Rennompaa lomaa etsiville sopii Tropiclandian kylpylä, missä uidaan kesäisin myös ulkoaltaissa sekä sisäaltaissa vaikka koko kylpylän mitalta. Rentoa fiilistä voi lisäksi hakea kylmästä vedestä, porealtaasta tai muista kylpylän palveluista. Lasten hauskanpitoon löytyy kaksi liukumakeä sisältä sekä kesäaikaan myös ulkovesipuistosta, jossa on lisäksi iso leikkiallas.


  • Sivu:
  • 1
Vaasa
Pohjanmaa
6 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 0.7 km


  • Sivu:
  • 1