Mökkivuokraus Satakunta

Länsi-Suomessa Selkämeren rannikkoseudulla sijaitseva Satakunta tarjoaa tekemistä ja käyntikohteita koko perheelle erityisesti kesällä. Mäntyluodon suunnalta löytyvässä Yyterissä on mm. 6 km hiekkadyyniä, ulkoilualueet lintutorneineen, golf-kenttä sekä v. 2017 avattu Seikkailupuisto Huikeen Köysirata. Porin Kirjurinluodolle Pelle Hermannin leikkipuistoon, uimarantaan sekä ulkoilureiteille on Porin keskustasta vain lyhyt kävelymatka. Kirjurissa voi kesäisin myös mm. pelata frisbeetä sekä nauttia kesäteatterista, jazzista ja muusta musiikista. Suosittu merellinen retkikohde on Selkämeren kansallispuisto linnake- ja majakkasaarineen, kun taasen sisämaassa retkeilijää odottavat monet kansallispuistot sekä harjujaksot. Satakunnassa on paljon kauniita vanhoja rakennuksia ja ympäristöjä, joista Unescon maailmanperintökohteiksi ovat päässeet mm. Vanha Rauma kujineen ja pitseineen sekä Sammallahdenmäen muinaisjäännösalue. Tarkemmat tiedot näistä ja monista muista Satakunnan kohteista löytyvät kuntien omilta nettisivuilta.

Majoitus ja vuokramökit Satakunta

Satakunnan rannikkoseutu on 140 km pitkä, joten majoitusvaihtoehdot ovat suurimmaksi osaksi merellisissä maisemissa. Maakunnan mökit voivat sijaita myös kauniilla harjujaksolla tai kalaisien järvien kuten Pyhäjärven rannalla sekä Kokemäenjoen varrella. Vuokrattavat mökit, kalastusmökit ja muut majoitukset ovat suosittuja erityisesti kesäisin, joten oma vuokramökki kannattaa varata ajoissa. Ympärivuotisesti vuokrattavat majoitusvaihtoehdot jatkavat kesäkautta sopien myös viikonloppujen ja juhlapyhien viettoon tai vaikkapa etätyöpaikaksi. Vapaa mökkitarjonta selviää helposti Mökit.fi- sivustoa paikannimellä tai karttahaulla selamalla.

Yyteri

Yyteri tarjoaa kauniin merelliset puitteet niin leppoisaan olemiseen kuin monipuoliseen tekemiseenkin. Kilometrien mittaisilla hiekkadyyneillä aika kuluu kuin siivillä lekotellen ja ranta-alueen harrasteissa tai kauniilla luontopoluilla ja retkeilyreiteillä Yyterissä ja ympäristössä. Merituuli viilentää mukavasti ja antaa myös vauhtia surffaajille, suppaajille sekä purje- ja leijalautailun harrastajille. Maisemista ja erityisesti linnuista pitävien retkikohteita ovat Yyterin monet lintutornit sekä 60 m korkea näkötorni, mistä näkyy kauas ulapalle. Kesäaikaan näkötornissa voi käväistä kahvilla ja tutustua samalla seinäkiipeily- ym. tapahtumiin. Luovuuden helmiä kuten satakuntalaista taidetta ja käsityötuotteita on esillä Yyterissä toimivassa Garage Gukkenhaimissa. Yyterin dyyneillä ja mäntymetsissä kiertää myös Yyteri Golfin 18-väyläinen rata vesiesteineen. Jokamiestasolle löytyy pelattavaksi Kalafornian golf- ja footgolf-kentät, joihin ei tarvita green cardia tai jäsenyyttä ja jonne välineetkin voi lainata. Footgolf-rata on 9-reikäinen pelialue, jossa pallon lyömisen sijasta pelataan potkimalla jalkapalloa hiukan isompiin reikiin.

Kulttuuria ja muita maakunnan tapahtumia

Pori liittyy perinteisesti ja vahvasti Jazziin. Kesäisten musiikki-festivaalien areena on pääasiassa Kirjurinluodolla, mutta jazzin tunnelmaan pääsee viikon aikana myös keskustan alueella. Jazz-viikolla tarjoillaan lisäksi yhteiskunnallista ja poliittista tunnelmaa totutusti SuomiAreenalla. Teatterin ystävät pääsevät kesällä tutustumaan Kirjurin kesäteatterin lisäksi vapaiden teatteriryhmien esityksiin, ja muualla maakunnassa Karvia kokoaa teatteriryhmät Willi Kansa- katselmukseen. Raumalla valitaan Blue Sea Film Festival-tapahtumassa paras lyhytelokuva. Satakunnassa koko perheelle sopivia markkinahenkisiä tapahtumia ovat mm. Rauman pitsiviikko, johon kuuluvat mm. Lasten oma Pitsiviikko sekä erilaisten kilpailuiden ja musiikki- ja teatteriesityksien ohella nypläyksen taidonnäytteitä. Markkinoiden kohokohta on Mustan pitsin yö, jolloin tapahtumia riittää illasta aamuun. Muinaisia kädentaitoja, tapoja ja ruokia esittelevät Euran Härkänummen muinaisaika-tapahtuma sekä Ulvilan Keskiaikaiset Hansamarkkinat. Kirkkohistoriasta kiinnostuneet kokooontuvat juhannuksen aikoihin Suomen kansallismaisemiin kuuluvan Köyliönjärven Kirkkokariin. Pohjoismaiden ainoalla roomalaiskatolisten pyhiinvaelluspaikalla Köyliön Pyhän Henrikin saarella järjestetään Ristisaattue ja Kirkkokarin katolinen messu talonpoika Lallin ja Piispa Henrikin v. 1156 kohtaloiden muistoksi.

Selkämeren kansallispuisto on merellä viihtyvän kohde

Monen merellisestä ympäristöstä pitävän ykköskohde on Selkämeren kansallispuisto linnustoineen, majakka- ja linnakesaarineen sekä retkeilyreitteineen. Satakunnan ja Varsinais-Suomen rannikolla sijaitseva Selkämeren kansallispuisto ulottuu n. 160 km mittaisesti Kustavista Merikarvialle saakka sopien varsinkin veneileville lomailijoille. Puistoon mahtuu lukuisia rantautumiseen sopivia saaria, ja monissa saarissa on myös levähdys- ja tulentekopaikkoja sekä telttailuun sopivia alueita. Tunnetuimmissa suurimmissa saarissa on myös retkisatamat ja sopivasti erilaisuutta, kuten erikoiset lampaat Luvian Säpin vanhassa majakkasaaressa. Porin alueen perinteisestä kalastajien kohteesta, Munakarista löytyy retkisataman lisäksi vanhaan kalamajaan tehty päivätupa. Uinnista pitäville sopii Gummandooran saaristossa Natura-alueella sijaitseva Iso-Enskerin retkeilysaari ja marjastajille Ahlaisten saariston Seliskeri. Merikarvian Ouraluodossa voi yöpyä saunan rentouttavien löylyjen jälkeen vanhassa luotsilaitoksessa eli Ryssänkasarmissa. Historiasta kiinnostuneelle sopii käyntikohteeksi myös Rauman Kuuskajaskarin linnakesaari polkuineen.

Linnutkin viihtyvät Satakunnassa

Tuhansien merilintujen ja kahlaajien suosimia levähdys- ja pesimäalueita ovat mm. Kokemäenjokilaakson kosteikot, luotojen alue sekä Meri-Pori ja Selkämeren kansallispuisto. Puistoon osaksi kuuluvan Preiviikinlahden retkeilyreittien tuntumassa Yyterin dyynien eteläpuolella lintuja voi tarkkailla mm. Leveäkarin ja Huhtalan lintutorneista sekä Langouran luontolavalta. Monipuolisempaa lajistoa etsivälle sopivat mm. Ahvenuksen lintutorni sekä 18 m korkea Kärjenkallion lintutorni Puurijärvi-Isosuon kansallispuistossa - mikäli korkeus ei päätä huimaa. Suolinnuista kiinnostuneen kannattaa suunnata Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston erämaahan, jossa lintutornit sijaitsevat keskiaikaisen Kyrönkankaan kulkureitin varrella.

Satakunnan kaupunki- ja kansallispuistojen maisemissa

Piknikkipaikoiksi ja päiväretkistä pitäville sopivat Porin kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvat keskustan puistot, Kokemäenjoen rannan seutu nähtävyyksineen sekä Kirjurinluoto. Pidempiä retkeilyreittejä ja luontopolkuja löytyy yli 30 km matkalta Kokemäenjoen suiston sekä osittain Selkämeren kansallispuistoon kuuluvan Preiviikinlahden välissä sijaitsevalta Yyterinniemeltä. Leppoisia melontaretkiä tarjoaa Kokemäenjoen mutkat, ja pidemmät reitit ulottuvat Porin luotojen alueelta Polsaan, Raumanjuovalle, Ulvilaan sekä merelle saakka. Kokemäenjoen ja Ala-Kauvatsanjoen melontareittejä pitkin pääsee myös Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston retkeily- ja rengasreiteille Huittisten ja Kokemäen alueille. Lyhyehkö rengasreitti pitkospuineen kiertää erämaan rauhassa Kauhalammin ympäri Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa. Puiston valtakunnallinen polkupyöräreitti jatkuu Karvian Lauhanvuoren kansallispuistoon saakka, ja Karviallahan sijaitsee myös Häädetkeitaan luonnonpuisto. Muutoin tasaisessa Satakunnassa korkeuseroja tarjoaa mm. 185 m korkea Jämijärven Soininharju sekä Harjavallan, Kokemäen ja Säkylän harjut ja muut ulkoilualueet.

Maakunnan suosituimpia nähtävyyksiä ja historiaa

Kirjurinluodon ja Yyterin lisäksi Porin alueelta löytyy lukuisa määrä arkkitehtuurisia nähtävyyksiä. Museovirasto on luokitellut valtakunnallisesti merkittäviksi rakennetuiksi kulttuuriympäristöiksi Satakunnassa Alvar Aallon suunnittelemat Villa Mairean ja Terassitalon sekä Johan Carl Ludvig Engelin suunnittelemat empiretyyliset Porin raatihuoneen, Vuojoen kartanon Eurajoella ja Kankaanpään puukirkon. Engelin käsialaa on myös Villilän kartano Nakkilassa, missä on kuvattu mm. Risto Räppääjä-elokuvia. Museoviraston listalla ovat lisäksi Porin postmodernistinen Kauppakeskus BePop, maauimala hyppytorneineen ja vesiliukumäkineen ja Etelärannan korttelit kokonaisuudessaan sekä ruukkialueet Leineperissä, Noormarkussa ja Kauttualla ja Rauman pääkirjasto. Muita tunnettuja nähtävyyksiä Porissa ovat kaupunkipuistossa sijaitseva uusgoottilainen Juséliuksen mausoleumi, Junneliuksen palatsinakin tunnettu venetsialaistyylinen kaupungintalo sekä vanha olut-tehdas Kokemäenjoen rannan tuntumassa. Unescon maailmanperintökohteitten listalle ovat Satakunnassa päässeet idyllinen pienistä putiikeistä ja pitseistä tunnettu Vanha Rauma, jossa keskiaikainen kaupunkirakenne näkyy mm. kapeina kujina ja tiiviinä rakentamisena. Toinen Unescon kohde Rauman suunnalla on pronssikauden muinaisjäännösalue Sammallahdenmäellä. Muita suosittuja nähtävyyksiä Raumalla ovat Pyhän Ristin kirkko ja Vanhan Rauman kupeessa virtaava kaunis Raumanjoki kanaaleineen.

Pohjois-Porin käyntikohteet Ahlaisissa, Mäntyluodossa ja Reposaarella

Porin pohjoispuolen rannikolla sijaitsevat Ahlainen, Mähtyluoto ja Reposaari kuuluvat Poriin. Luonnonkauniit ja monipuoliset kunnat kuuluvat lähiliikenteen alueeseen ollen helposti saavutettavia päiväretki- ja luontokohteita. Poikeljärven Paviljongin tanssilavastakin tunnettuun Ahlaisiin pääsee ajamalla myös kaunista Pohjanlahden Rantatie-matkailutietä, joka alkaa Torniosta Suomen ja Ruotsin rajalta. Ahlaisten keskustan harjulta löytyy osia Noormarkun suuntaan kulkevasta keskiaikaisesta postitiestä, ja Ahlaistentien varren puutalot kuuluvat valtakunnallisesti merkittäviin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin. Ahlaistenjoen suisto on Natura-alueella ja osaksi Selkämeren kansallispuistoa. Reposaari on saavutettavissa kesäisin niin tietä kuin M/S Charlottallakin Kokemäenjokea pitkin. Reposaaren nähtävyyksiin kuuluvat mm. Takarannan kallioiset maisemat, Junnilan leirikeskus sekä Takarannan tuntumasta löytyvä kunnostettu ja opastauluin varustettu linnakepuisto juoksuhautoineen, bunkkereineen ja näkötorneineen. Vanhimmillaan yli satavuotiaita merenkävijöiden kaivertamia nimikirjaimia ja kalliopiirroksia on löydettävissä Reposaaren Siikarannan kalliorannoilta. Reposaaren Pengertien varrella sijaitsevan Porin Merituulipuiston opastuskeskuksen piha-alueelta löytyy korkeampaa perspektiiviä etsiville myös lintutorni. Reposaaressa voi majoittua mm. Siikaranta Camping-alueella. Tyrskyjen ystäville sopii käyntikohteeksi myös Mäntyluodon Kallon eli Mäntykallon alueen sileät kalliot ja majakkasaari aavan meren äärellä vain kävelymatkan päässä kauniista Uniluodon kylästä. Kallossa toimii myös mm. Suomen vanhin urheiluseura, purjehdusseura Segelfödreningen i Björneborg. Mäntyluodossa voi majoittua mm. 1900-luvun alussa tehdyssä hotellissa.


Rauma
Satakunta
2+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.02 km
Lemmikkieläimet sallittu
Rauma
Satakunta
5+1 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.03 km
Lemmikkieläimet sallittu
Ulvila
Satakunta
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.01 km

Pori
Satakunta
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 9.0 km
Lemmikkieläimet sallittu
Pori
Satakunta
12+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.1 km
Lemmikkieläimet sallittu
Eurajoki
Satakunta
8+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.025 km
Lemmikkieläimet sallittu
Pori
Satakunta
6+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.015 km

Säkylä
Satakunta
2+4 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur


Säkylä
Satakunta
4+4 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur


Rauma
Satakunta
2+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu