Puumala Vuokramökit

Puumala sijaitsee Etelä-Savon maakunnassa kantatie 62 varrella Puumalansalmen rannalla. Saimaan ja monen muunkin vesistön maisemissa oleva saaristokunta tarjoaa saarineen ja poukamineen loistavat puitteet erityisesti veneilystä, kalastuksesta, melonnasta ja uinnista pitäville. Mikäli omaa venettä tai kanoottia ei ole, sen voi vuokrata paikan päällä tai voi lähteä Saimaalle jonkin risteilyn taikka jonkun retkiä järjestävän mukana. Veneilijöitä Puumalassa palvelee ympäri kuntaa sijaitsevat vierasvenesatamat. Veneellä pääsee myös aivan keskelle kuntataajamaa Saimaan syväväylää pitkin ja Saimaan sillan alitse. Mukavia retkikohteita löytyy lisäksi maastosta sekä rantaviivalta, jota on Puumalan seudulla yhteensä 3000 km. Kesäaikaan suosituimpia tapahtumia ovat mm. Puumalan suurimman hiekkarannan, Pistohiekan sekä tanssilavan tapahtumat ja Siltakemmakat. Rauhaa tai häiden pitopaikkaa etsivän käyntikohteeksi sopii Johannes Kastajan kirkko, johon mahtuu 1200 henkeä.

Majoitus Puumala

Kauniin Saimaan rannalla sijaitseva Puumala on yksi Suomen merkittävimmistä vapaa-ajan asumisen kunnista. Puumalan seudun vuokrattavat mökit ja muut majoitusmahdollisuudet sijaitsevat moneen makuun sopien vesien äärellä, saaristossa, kauniissa metsämaisemissa tai aivan palveluiden äärellä. Mökkimajoitus Saimaan maisemissa onnistuu myös naapurikunnissa Juvalla, Ruokolahdella, Savitaipaleella, Sulkavalla ja Taipalsaarella sekä Mikkelissä, jonne pääsee myös junalla ja lentäen. Runsas mökki- ja muu majoitustarjonta sekä rautatieasema löytyy lisäksi Imatralta. Omaan makuun sopiva vuokramökki tai muu majoitus Saimaan maisemista on helppo etsiä Mökit.fi -sivustoa selaamalla joko paikannimellä tai karttahaulla.

Puumala on veneilijän ja melojan unelma

Useita kunniamainintoja saaneesta Puumalansalmen vierassatamasta tai mistä tahansa muusta Puumalan satamasta on helppo lähteä Saimaalle. Huolto pelaa niin veneelle kuin veneilijällekin, sillä satamista löytyy satoja laituri-, poiju- ja aisapaikkoja, hyvin varustellut huoltorakennukset sekä joistakin myös infopisteet, kuntolaitteita, sauna ja lasten tarpeisiin sopivat puistot. Pyörällä Puumalan seutua kiertävien matkaa helpottavat venekuljetukset lähtevät esimerkiksi Nestorinrannasta. Kauniit melontareitit Puumalan saarten ja luotojen lomassa löytyvät helpommin Veskansan reitit -vesiretkeilykartasta, jota on saatavilla mm. Puumalan matkailuneuvonnasta. Mittakaavalla 1:50 000 oleva kartta kattaa vesistöt Savonlinna-Mikkeli-Puumala alueella ja Ristiinassa sekä Puumalasta Suur-Saimaalle saakka. Puumalan alueella järjestetään myös erilaisia melontaretkiä ja -tapahtumia.

Kalaisat vedet sopivat myös uimiseen ja suppailuun

Puumalan seudulle kalastamaan lähteville on luvassa lähestulkoon varma saalis. Puumalan virkistyskalastusalue Saimaalla on nimittäin pinta-alaltaan n. 28 000 ha kokoinen. Veneen voi vuokrata paikan päältä esimerkiksi satamista, mutta vielä helpompaa on osallistua erilaisille kalastusmatkoille tai -retkille paikallisten yrittäjien kanssa. Puumalan vesillä ja rannoilla viihtyvät myös suppailijat sekä uinnin ystävät. Kirkonkylässä veteen voi pulahtaa Sappulan uimalassa sekä Kotiniemen kotisataman pienellä hiekkarannalla. Talviuimareillekin sopiva uimapaikka saunoineen palvelee mm. vierasvenesatama Veeran rannassa. Luonnonrauhaa ja -kauneutta arvostava uimari pääsee nauttimaan raikkaista vesistä lisäksi Puumalan saariston hiekkarannoilla esimerkiksi Rokansaaressa, Pistohiekalla ja Heinäsensaaren Laajahiekalla.

Puumalan golf- ja pyöräilymahdollisuudet

Puumalan keskustasta n. 20 km päässä sijaitsee sekä autolla että veneellä saavutettavissa oleva 9-väyläinen Puumalan Viljakansaaren golf-kenttä. Puumala Golf on "pay and play -kenttä" eli pelaamiseen ei tarvita Green Cardia. Kentän vieraslaituri löytyy Puumalan-Savonlinna laivareitin varrelta. Puumalan seudulla pääsee pelaamaan myös minigolfia vaikkapa koko perheen voimalla mm. Virta Golfin 18 väylän radalla. Pyöräileville matkailijoille löytyy Puumalan seudulta useitakin kauniilta pyöräreittejä, kuten v. 2017 kesällä avattu 60 km saaristoreitti. Muut poljettavat reitit löytyvät kätevästi esimerkiksi Pyöräillen Puumalassa -kartalta, joita on saatavilla mm. Puumalan matkailuneuvonnasta.

Puumalan saaristo sopii myös koko perheen retkikohteeksi

Puumalan saariston alle 5 km mittaiset luonto- ja hyvinvointipolut sopivat vaikka koko perheelle. Lyhyehkön Niinisaaren Metso-hyvinvointipolun sekä Niinisalossa sijaitsevan Nestorinrannan polkujen rentouttavan vaikutuksen vastapainoksi taukopaikat tarjoavat toiminnallisuutta. Pidemmistä retkeilypoluista suosituin lienee Norppapolku, joka kiemurtelee rengasreittinä 13 km matkan Kitulanniemen ja Kotkatsaaren rannoilla sekä Kataalahden jyrkillä kallioilla. Kiipeäminen kannattaa, sillä kallioilla sijaitsevalta näköalapaikalta on upeat näkymät Saimaan maisemiin. Norppareitille kannattaa varata myös uimapuku mukaan, sillä matkan varrelle osuvat itäisen Kotkatsaaren hiekkaranta sekä länsirannan retkisataman uimapaikka. Retkisataman nuotipaikalta löytyy lisäksi nuotiopaikka, laituri ja tunnelmallinen puusee, jota käymäläksikin kutsutaan. Pitempään patikointiin sopivat mm. Elsa Heporaudan 22 km polku ja Kukkeistenpolun patikointireitti, jonka varrella on laavu tauon paikaksi. Puumalan luontokohteista kuten luolista ja siirtolohkareista löytyy lisätietoa sekä koordinaatit esimerkiksi Retkipaikka.fi -sivustolta. Kohteet löytyvät myös Puumalan sivuilta, josta saat vinkit niin ikään Puumalan geokätköille ja suunnistusalueille.

Talvisen Puumalan mahdollisuudet

Kun on riittävästi pakkasta ja lunta, Puumalassa on loistavat hiihto- ja luistelumahdollisuudet. Kirkonkylällä ja Hurissalossa hiihdettäväksi tarjoutuu eri mittaiset alle 10 km valaistut kuntoradat ja hiihtoladut. Jääladut kulkevat mm. kirkonkylän bunkkerin rannassa sekä n. 10 km hiihtomatkalla Sahanlahteen. Puumalasta lähtee myös useita 10-40 km mittaisia patikointi- ja laturetkireittejä Viljakansaareen, Lintusaloon sekä Rokansaloon. Sään niin salliessa mm. Sahanlahdella on lisäksi luistelun ystäville epävirallinen retkiluisteluväylä. Mikäli järvi ei jäädy tarpeeksi, tarjoutuu mukava rentoutumispaikka sen sijaan mm. Veeran rannan uintipaikalla.

Puumala
Etelä-Savo
5+1 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Hiihtokeskukseen: 30.0 km
Uimarantaan: 0.02 km
Lemmikkieläimet sallittu
Puumala
Etelä-Savo
2+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur


Puumala
Etelä-Savo
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.015 km
Lemmikkieläimet sallittu
Puumala
Etelä-Savo
4+1 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur


Puumala
Etelä-Savo
3+1 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur


Puumala
Etelä-Savo
2+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.035 km
Lemmikkieläimet sallittu
Puumala
Etelä-Savo
5+1 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.03 km
Lemmikkieläimet sallittu
Puumala
Etelä-Savo
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.035 km
Lemmikkieläimet sallittu
Puumala
Etelä-Savo
4+1 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur


Puumala
Etelä-Savo
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.02 km
Lemmikkieläimet sallittu