Ahvenanmaa - mökkivuokraus ja lomamökit merimaisemissa

Selkämeren eteläpuolella Suomen ja Ruotsin välissä sijaitseva Ahvenanmaan maakunta on monipuolinen koko perheen saaristo- ja aktiivilomakohde. Alava alue houkuttelee myös pyöräilemään, ja lauttayhteydet vie helposti myös lähisaarten maastoon. Suurinta korkeuseroa antavat Ahvenanmaan pohjoisosassa Saltvikin yli 130-metriset huiput sekä Getan vuoret. Lapsiperheidenkin päiväretkikohteeksi soveltuvan Getan rinteillä risteilee luontopolkuja kuten Trollstigen eli Peikkopolku, ja huipulta löytyvät ravintola sekä näkötorni. Golfaajille Ahvenanmaa tarjoaa pidemmän pelikauden sekä 3 kenttää, jotka sijaitsevat Kastelholman linnan lähistöllä sekä Eckerössä. Kun kiireettömämmät risteilevät Maarianhaminaan Turusta tai Helsingistä, pikaiseen viikonloppureissuun lähtijä varaa sinne lennon. Maarianhaminan kentältä on lyhyet etäisyydet kaupungin nähtävyyksille, ja vilkasta yöelämää löytyy mm. kasinolta sekä yökerhon tunnelmista.

Majoitus ja mökit Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla ja saaristossa lomaileville löytyy vuokrattava mökki jos toinenkin. Lähes 7000 saarta kattava alue houkuttaa erityisesti kalastuksesta, veneilystä, melonnasta, sukelluksesta sekä leijasurffauksesta kiinnostuneita lomailijoita. Vuokramökit ja muut majoitusvaihtoehdot ovat useimmiten merinäköalalla varustettuja, mutta vuokrattavia majoituksia löytyy myös maa-alueelta kattavampien palveluiden ääreltä. Yksin reissaavalle tai isommalle porukalle sopiva majoitusvaihtoehto on helppo etsiä Mökit.fi:n sivustosta paikannimellä tai karttahaulla.

Lapsiperheen Ahvenanmaa

Maarianhaminan keskustan tuntumassa Lilla Holmenin saarella voi seurailla Lintutalon asukkien touhuja tai antautua leikin vietäväksi merirosvolaivalla. Viikinkimarkkinat jatkaa teemaa heinäkussa, jolloin voi tutustua myös sen aikaiseen ruokakulttuuriin. Muita koko perheen tapahtumia ovat mm. syyskuussa järjestettävät Sadonkorjuujuhlat. Tapahtuman aikana kaikkiaan n. 30 ahvenanmaalaista tilaa esittelee toimintaansa, ja satotuotteista maittavimmat voi ostaa mukaan myyntikojuista. Tiloilla voi osallistua myös erilaisiin työpajoihin ja tavata eläimiä kuten hevosia ja lampaita. Eksoottisempiin savannin strutseihin ja villisikoihin pääsee tutustumaan turvallisesti Riistasafari-junan kyydistä.

Maarianhaminaan päiväkävelylle

Eri mittaisia patikoimiseen ja kävelyretkille sopivia luontopolkua löytyy runsaasti Ahvenanmaan 44 luonnonsuojelualueelta. Ahvenanmaalle tyypillisiä ovat erilaiset lehdot, joita löytyy mm. eteläisestä Maarianhaminasta Nåtön luonnonsuojelualueelta lyhyen luontopolun varrelta. Kävelyretken voi tehdä myös Lilla Holmenin uimarannan lähistölle Tullarns Äng -puistoon tai puistoesplanadille itä- ja länsisatamien väliin. Itäsataman eli Österhamnin puolelta löytyy lehmuksien varjostama tori myyntikojuineen, ja paljon kaunista nähtävää on lisäksi vanhoissa puukortteleissa ja hyvin hoidetuilla pihoilla. Keskustan kävelykadulla Torggatanilla tai kauppakeskus Sitkoff Galleriassa päivä jatkuu leppoisasti vaikka shoppaillen, ja mukaviin kahvihetkiin ja muuhun herkutteluun löytyy alueelta runsaasti vaihtoehtoja.

Ahvenanmaan paikallisia ja perinteisiä herkkuja

Grelsbyn kylässä sijaitsevan Stallhagenin panimon alue kuului aikoinaan Kustaa Vaasan omistamaan Grelsbyn kuninkaankartanoon. Aikuiseen makuun sopiva tutustumiskohde valmistaa mm. olutta 1800-luvun reseptillä. Tutustumiskierroksen jälkeen voi menneen ajan aromeja testailla vaikkapa panimoravintolasssa. Paikallista omenaviinaa ja likööreitä valmistuu Kastelholman linnan lähellä ravintola Smakbyn tislaamossa, ja joidenkin omenamaatilojen kahvilasta saa tuorepuristettua omenamehua tai omenasiideriä. Paikallisia välipala- ja aamiaisherkkuja ovat mm. ahvenanmaalainen mustaleipä, erilaiset juustot ja tyrnijogurtti, perinteinen paksu pannukakku, joka valmistetaan manna- tai riisipuurosta sekä monet muut maittavat vaihtoehdot.

Ahvenanmaan kirkot ja pyhäköt

Ahvenanmaan kirkoista monet on rakennettu jo keskiajalla. Kirkko- ja rakennushistoriasta kiinnostuneille löytyy runsaasti nähtävää esimerkiksi Jomalan kirkonkylästä, joka on kuuluista vanhoista rakennuksistaan. Siellä sijaitseva Jättböle on eräs Pohjoismaiden kuuluisimmista kivikauden asuinpaikoista. Rauta-aikainen kalmisto löytyy Suomen vanhimpiin keskiaikaisiin pyhäkköihin kuuluvan Jomalan kirkon yhteydestä. Hyvänä maamerkkinä toimii sen 52-metrinen torni. Kirkko on valmistunut todennäköisesti jo 1200 -luvulla, ja se on omistettu Ahvenanmaan suojeluspyhimykselle Pyhälle Olaville. Geta-vuorten eteläpuolelta löytyvä keskiaikainen torniton pyhäkkö, Getan kirkko on omistettu Pyhälle Yrjölle. Helpommin saavutettavissa oleva kirkollinen nähtävyys, Lars Sonckin suunnittelema kolmilaivainen pyhäkkö vuodelta 1927 löytyy aivan Maarianhaminan keskeltä.

Ahvenanmaan historialliset nähtävyydet

Maailman ainoa alkuperäisessä muodossaan oleva nelimastoinen rahtipurjelaiva on nimeltään Pommern, joka on nähtävissä Ahvenanmaan laivamuseossa. Laiva purjehti vuosina 1903-57. Sotahistoriasta kiinnostunut löytää Ahvenanmaalta myös useita sodan aikaisia linnoituksia kuten Sundissa sijaitsevan reatauroidun Kastelholman linnan. Linnassa vietetään vuosittain mm. Kustaa Vaasan päiviä, ja siellä järjestetään myös tutustumiskierroksia. Kierrosta voi halutessa jatkaa linnan ympäristöön vankila- ja valokuvausmuseoihin. Kastelholma tarjoaa virikkeitä lisäksi makuhermoille, sillä lähistöllä sijaitseva Smakbyn tarjoaa lähiruokaa Strömsö-kokki Michael Björklundin tyyliin.


Föglö
Ahvenanmaa
2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Eckerö
Ahvenanmaa
2-4 Vuodepaikkaa
Viikko: 336 eur

Lumparland
Ahvenanmaa
2-4 Vuodepaikkaa
Viikko: 315 eur

Saltvik
Ahvenanmaa
6 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Geta
Ahvenanmaa
4-6 Vuodepaikkaa
Viikko: 1120 eur

Finström
Ahvenanmaa
2-4 Vuodepaikkaa
Viikko: 630 eur

Lumparland
Ahvenanmaa
6 Vuodepaikkaa
Viikko: 1260 eur

Vårdö
Ahvenanmaa
2 Vuodepaikkaa
Viikko: 490 eur

Maarianhamina
Ahvenanmaa
2-4 Vuodepaikkaa
Viikko: 350 eur

Saltvik
Ahvenanmaa
4 Vuodepaikkaa
Viikko: 630 eur