Vaelluskohteet Keski-Suomessa

Tutustu Suomen monipuolisiin vaelluskohteisiin
Keski-Suomi tunnetaan mäkisestä maastosta, aarniometsistä sekä kauniista järvistä ja kanavista kuten Päijänne ja Keitele, Keurusselkä ja Keitele-Päijänne -kanavareitti. Erilaisia polkuja sekä kävely- ja retkeilyreittejä kulkee myös palkitsevien vaelluskohteitten kuten kalaisten Viitasaaren Huopanankosken ja Konneveden koskien lähistöllä ja rannoilla. Laulavan Mörön polku ja retkeilyreitti mutkittelee Äänekoskella ja lisäksi kansallispuistoja löytyy Keski-Suomen alueelta peräti 5 kpl patikkapolkuineen ja nuotiopaikkoineen. Kansallispuistoja ovat Isojärvi Kuhmoisissa, Leivonmäki Joutsassa, Salamajärvi Kinnulassa sekä Etelä-Konneveden kansallispuisto, joka on uusin. Pyhä-Häkin alueella Saarijärvellä kulkee myös Keski-Suomen Maakuntaura-reitistö.

Majoittuminen

Mikäli sopivaa erämökkiä ei löydy vaellusreittisi varrella, Mökit.fi-sivustolta löytyy helposti selaamalla runsaasti vaihtoehtoja mökkimajoitukseen Keski-Suomen alueella. Vuokrattavat mökit sijaitsevat luonnon läheisyydessaä vesistöjen äärellä tai jopa erämaassa.

Maakuntaurat

Luontopoluille tai latupohjiin syntynyttä sinisin maalipilkuin merkittyä vaellusreittiä, Keski-Suomen Maakuntauraa on Keski-Suomessa n. 400 km. Pyhä-Häkin kansallispuistonkin alueella kulkevan uran seuraaminen voi vaatia tosin vaeltajalta hyviä suunnistustaitoja ja karttoja, sillä sitä ei enää ylläpidetä. Joitakin Pyhä-Häkki - Kannonkoski välin siltoja on kunnostettu, mutta reitin merkintä on osin puutteellinen. Jyväskylän ja Peurungan välisellä Metso-reitillä ja muiden Jyväskylän, Laukaan ja Saarijärven alueella olevien reittien varsilla olevia tulipaikkoja, katoksia, laavuja tai ulkohuusseja huolletaan pääasiassa vapaaehtoistoimin. Helpoin osuus lienee 27 km Saarijärven Heramäen kuntoradalta Pyhä-Häkkiin jatkuen Kannonkoskelle Haarajärven ja Ilomäentien risteykseen, jonne on matkaa yhteensä 30 km. Sopiva lähtöpaikka Maakuntauralle on myös Haarajärven risteys, jossa voi pysäköidä tien varteen.

Keski-Suomen korkeimmat kohdat

Korkeuseroja normivaellukseen antavat lumettomaan aikaan myös Keski-Suomen lukuisat rinteet ja mäet, kun niissä ei ole muita aktiviteetteja kuten laskettelua tai kesätoimintaa. Päivävaellukseenkin sopivat korkeimmat kohdat ja upeimmat näköalat löytyvät mm. Jyväskylän Laajavuoresta, Jämsän Himokselta, Muuramen Riihivuorelta sekä Häkärinteiltä Hankasalmella, Paavonrinteiltä Saarijärvellä, Savivuoresta Viitasaarella ja Äänemäeltä Äänekoskella.

Kansallispuistot ja rengasreitit

Merkittyyn yli 20 km polku- ja vaellusreitistöön pääsee helpoimmin Pyhä-Häkin kansallispuiston opastuspisteeltä Saarijärvi - Viitasaari tien varresta. Suosittuja rengasreittejä ovat alle 5 km mittaiset Riihinevan ja Mastomäen polut Aarniometsässä sekä Kotajärven runsaan 5 km mittainen polku, jonka varrelta löytyy myös keittokatos ja kaivo. Osittain samaa Kotajärven reittiä kulkee myös 17 km mittainen Tulijärven polku, jolle voi lähteä vaikka yliyön vaellukseen. Yöpyä voi Tulijärven laavulla tai Poika-ahon vuokratuvassa.

Talvella vaelletaan hiihtämällä

Perinteiseen hiihtoon ja hiihtovaellukseen sopivia huollettuja mutta valaisemattomia retkilatuja löytyy Kansallispuiston alueella Saarijärvellä ja Kannonkoskella. Laduille pääsee kansallispuiston pysäköintialueelta. Pidemmille hiihtoretkille puiston ulkopuolelle kuten Saarijärven Heramäen kuntoradalle kertyy matkaa n. 25 km Kotajärven keittokatoksen kautta, ja katokselta voi lähteä myös Kannonkosken suuntaan, jonne on kaikkiaan n. 30 km.