Majoitus ja vuokramökit Turun Saaristo

Maailman suurimmassa saaristossa ja Euroopan suurimmalla merialueella Saaristomerellä on lähes 40 000 saarta. Merialue rajoittuu Itämereen, Selkämereen, lounaisrannikkoon ja Ahvenanmerelle. Kansallismaisemaksi luokitellulla alueella sijaitsee myös Saaristomeren kansallispuisto. Luontokeskus Sinisimpukka palvelee lounais-Suomessa Kemiönsaarella kansallispuiston asioissa, ja sieltä voi kysyä retkisatamista, luontopoluista, telttailualueista, opastuksista sekä saariston luontoon liittyvistä asioista. Vaikka hyviä saaristokohteita löytyy koko Suomen rannikolta Helsingin, Hangon ja Kotkan saaristoista Oulun Hailuotoon - joka myöskin on kansallismaiseman luokituksen saanut - Turun saaristo on erityinen. Turun saaristomerellä saarelta saarelle kulkee Saariston Rengastie, jolta alueeseen on helppo tutustua.

Mökkivuokraus ja majoitus Turun Saaristo

Turun saaristo on urheilukalastajan paratiisi, sillä alueella on kaikkien saarten lisäksi satoja tuhansia pikkuluotoja. Suuremmat saaliit tulevat tosin ulkomereltä, jolloin yöpymispaikkakin saattaa olla tarpeen. Saariston vuokrattavat kalastus- ym. mökit sekä muut majoitusvaihtoehdot löytyvät helpoimmin selaamalla mökit.fi -sivustoa.

Rengastie

Helpoin tapa löytää saaristomeren nähtävyyksiä on lähteä Saariston Rengastielle. Rengastie kulkee Turun, Kaarinan, Paraisten, Nauvon, Korppoon, Houtskärin, Iniön, Taivassalon, Maskun ja Naantalin, Velkuan sekä Rymättylän alueilla ja osin Airistolla eli Turun saaristomerellä. Rengastiellä matka etenee saaresta saareen joko yhteysaluksilla, lautoilla ja muutaman kauniin sillan avulla. Matkaa voi tehdä auton kanssa tai vaikkapa polkupyöräretkeen yhdistäen, jolloin voi kokeilla myös Rengastien lyhyempää versiota. Nähtävää täyspitkän 250 km mittaisen reitin varrella riittää vanhoista linnakkeista, majakoista, viikinkikeskuksista hylkyihin ja moneen muuhun mielenkiintoiseen elämykseen. Nauvosta löytyy lisäksi keskiaikainen, läpimitaltaan 8 m kokoinen jatulintarha, joka on kivistä koottu labyrinttikuvio eli kiertokäytävä. Merkittäviksi nähtävyyksiksi luokitellaan Nauvon alueella sijaitseva Seilin saari, jonne aikoinaan karkotettiin spitaaliset sekä Louhisaaren kartanolinna Maskussa, Kuusiston Piispanlinnan rauniot ja Kuusistonsalmeen laskeva rotkolaakso. Suurimpiin tapahtumiin saaristomerellä kuuluu muinaistulien yö, joka järjestetään kaikkialla saaristossa elokuun lopulla.

Bengtskärin majakka ja Örön linnakkeet

Bengtskärin majakka valaisee puuttomalla kalliosaarella, jonne pääsee mm. Rengastien yhteydestä tai Kemiönsaaren Taalintehtaan rannasta. Suomen upeimpiin ja korkeimpiin kuuluvan majakan huoneisiin kiivetään kierreportaita, mutta näkymät palkitsevat vaivan. Majakan tiloja voi vuokrata esimerkiksi kokouskäyttöön ja yöpymisiin. Puolustusvoimien linnakesaari Örö, jolta osallistuttiin Bengtskärin taisteluun jatkosodassa, avautui yleisön nähtäväksi vasta v. 2015. Osa saaresta on edelleen armeijan käytössä ja suljettu yleisöltä, mutta saaristokasarmeihin sekä -tykistölinnakkeisiin pääsee tutustumaan. Saaristomeren kansallispuistoon nykyään kuuluvassa Örössä risteilee osaksi opastettuja retkireittejä yhteensä n. 20 km. Reitit kulkevat luonnossa mm. saaren pohjoisosaan sekä eteläkärkeen, mistä avautuu upea näkymä Bengtskäriin. Linnakesaarella palvelee venesatama kahviloineen ja ravintoloineen sekä hotelli, hostelli ja vuokramökkejä. Saarella voi yöpyä myös omassa teltassa.

Historialliset Palvan kanuuna sekä Pensarin saari

Suomen sotahistoriasta kiinnostuneille oivallisia kohteita ovat myös mm. Velkualla Palvan meritaistelun kanuuna sekä saari nimeltä Pensar Syd, joka on toiminut suojeluskuntalaisten ja pikkulottien koulutuspaikkana. Luontopolun sekä opastetun Ruutikävely-reitin varrella ajasta on muistuttamassa mm. bunkkereita. Pensarin saarella on mahdollisuus yöpyä, ja kätevimmin sinne pääsee nykyään Paraisilta.

Kemiönsaari

Isolla Kemiönsaarella suosittuja nähtävyyksiä ovat muun muassa Amos Andersenin kesähuvila/ kotimuseo yksityisine uimarantoineen sekä Taalintehtaan ruukkialue. Merkittäväksi kulttuuriympäristöksi luokitellussa Sagalundin ulkomuseossa pääsee tutustumaan mm. saariston vanhoihin torppiin, talonpoikaistaloihin sekä käräjätaloon. Koko perheen käyntikohteita ovat mm. Högsåran saari, jolta löytyy kotieläinpuisto, uimaranta ja polkupyöriä vuokraava kesäkahvila sekä Rosalan saaressa oleva Viikinkikeskus. Turun saariston viikinkiaikaisesta historiasta kertovassa rekonstruoidussa viikinkikylässä toimii museokaupan ja ravintolan lisäksi juhlava Viikinkikeskus, jota voi vuokrata vaikkapa häitä varten. Viikinkipäällikön halli, joka on myös yksi museorakennuksista, sopii myös yöpymiseen.

Muita nähtävyyksiä Rengastien varrelta

Useimmiten Saariston Rengastielle lähdetään Turusta, Aurajoen läntiseltä rannalta Forum Marinumin luota. Muita merihenkisiä käyntikohteita Rengastien varrella ovat Korppoossa Utön majakka ja Houtskarissa saaristomuseo. Airisto on vilkas meritie, jossa purjehtii niin pienemmät purjeveneet, matkustajalaivat kuin kansainvälisen Tall Ships Race:n laivatkin. Suuret purjelaivat ovat käyneet Turussa vuosina 1996, 2003 ja -09, jolloin niitä on päässyt myös vastaan Airistolle järjestetyillä risteilyillä. Laivat purjehtivat mereltä kulkueena Aurajokeen ja sitä pitkin aivan kaupungin keskustaan.


Parainen
Varsinais-Suomi
6+7 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur


Parainen
Varsinais-Suomi
2+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Parainen
Varsinais-Suomi
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Parainen
Varsinais-Suomi
2+3 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Parainen
Varsinais-Suomi
2+3 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Parainen
Varsinais-Suomi
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Parainen
Varsinais-Suomi
4+2 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Parainen
Varsinais-Suomi
2+3 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Lemmikkieläimet sallittu
Parainen
Varsinais-Suomi
4+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.015 km
Lemmikkieläimet sallittu
Kustavi
Varsinais-Suomi
15+0 Vuodepaikkaa
Viikko: 0 eur

Uimarantaan: 0.04 km