Vuokramökit koko maan kattavasta valikoimasta

vuokramökki lähellä suosittua hiihtokeskusta
Vuokramökkejä löytyy myös suosittujen matkailukohteiden läheisyydestä.

Suomalaiset kaipaavat lomallaan ja vapaa-ajallaan luonnonrauhaa, sekä paikkaa jossa voi irtautua arjen kiireestä. Helpon ja edullisen vaihtoehdon lomaviettoon tarjoavat maamme lukuisat vuokramökit, joiden suosio on ollut tasaisessa kasvussa jo 1970-luvulta saakka. Mökkien, huviloiden ja vapaa-ajan asuntojen määrä kertoo myös selvästi kotimaan matkailun ja mökkeilyn tasaisesta ja kestävästä suosiosta. Suomessa sijaitsevien lomamökkien kokonaismäärä on noussut 1970-luvun noin 176.000 kappaleesta viime vuosien 496.000 kappaleeseen. Tämä 40 vuoden aikana tapahtunut huima kasvu kertoo selvästi mökkeilyn ja suomen matkailun suosiosta kaikissa ikäryhmissä.

Saariston kysytyt vuokramökit

Lähes Ahvenanmaalle asti yltävä Turun Saaristo on vuodesta toiseen mökkeilijöiden suosiossa. Tämä voidaan havaita kun katsotaan missä kunnassa on tihein mökkiverkosto. Eniten mökkejä löytyy Varsinais-Suomen maakunnasta, jossa on lähes 49.000 mökkiä. Parainen taas pitää kärkipaikkaa kunta tilastossa; kunnan alueella on noin 8.500 mökkiä, mikä on lähes puolet enemmän kuin seuraavana olevalla Mäntyharjulla. Myös mökkien suurin rakennustiheys löytyy Turun Saariston alueelta – tässä tilastossa kärkipaikkaa pitää Kustavi. Kustavissa oli keskimäärin 15-18 kesämökkiä neliökilometrillä. Hyvät kulkuyhteydet, alueen tunnettavuus ja meri- tai järvimaisemat ovat monesti kriteerejä, joiden perusteella etenkin pitempiaikaiseen käyttöön tuleva vuokramökki hankitaan.

Vuokramökki hiihtokeskuksen tuntumasta

Vuokramökit ovat tulleet monille tutuiksi juuri hiihto- ja laskettelumatkoilta, ei ihme sillä nopeimmin vuokramökkejä rakennetaan juuri hiihtokeskusten läheisyyteen. Esimerkiksi Kuusamoon ja Kittilään on viime vuosien aikana nousut noin 70 uutta mökkiä, joista suurin osa on majoituskäyttöön tarkoitettuja vuokramökkejä. Hiihtomatkalla oltaessa omassa käytössä oleva mökki tarjoaa monesti paremmat mahdollisuudet varusteiden säilyttämiseen, kuivaamiseen ja huoltoon kuin esimerkiksi rinnekeskuksessa sijaitseva hotelli. Myös hiihtokeskusten parantuneet palvelut ja tarjolla olevat aktiviteetit ja lisäpalvelut ovat nostaneet matkailijoiden kiinnostusta kotimaan hiihtokeskuksia kohtaan, joka näkyy myös vuokramökkien suosiossa.

Miksi valita vuokramökki?

Vuokrattavien mökkien suosion säilymiseen on olemassa kolme päällimmäistä syytä. Ensimmäinen syy liittyy helppouteen - vuokramökissä asiakkaan ei tarvitse uhrata aikaansa pihatöissä tai mökin kunnossapitoon, jolloin mökillä vietettävä aika voidaan käyttää täysin rentoutumiseen ja yhdessäoloon. Toinen syy liittyy monesti kustannuksiin - vaikka Suomessa onkin jo lähes 500.000 mökkiä, ei kaikilla ole mahdollisuuksia hankkia omaa mökkiä. Monesti myös ikääntyvät ihmiset tai uraa luovat nuoret eivät halua mökin ylläpidosta koituvaa ylimääräistä rasitetta ja kuluja niskoilleen - - näissä tilanteissa vuokramökit tarjoavat loistavan mahdollisuuden esimerkiksi pitkien viikonloppujen viettoon, ilman kiinteistön ylläpidosta koituvia rasitteita. Kolmas syy liittyy puolestaan vaihtelunhaluun – vuokramökki ei sido asiakasta yhteen kohteeseen ja paikkakuntaan - - voit lähteä talvella Lappiin hiihtämään, kesällä vaikkapa Kalajoelle, Hankoon, Saimaalle tai Päijänteelle - syksyllä voit puolestaan poiketa vaikka Tampereella, Ikaalisissa tai Hämeenlinnassa.

Mökkien sijainti ja varustelu

Kuten jo edellä mainittiin vuokramökit tarjoavat erinomaisen majoitusmuodon, etenkin vaihtelua ja yksityisyyttä kaipaavalle matkailijalle. Siinä missä maamme tunnetuimpien hotelliketjujen tarjonta palvelee lähinnä suurimpiin kaupunkeihin tai tunnetuimpiin lomakohteisiin suuntaavia matkailijoita, mahdollistavat vuokramökit majoittumisen myös rauhallisten ja luonnonkauniiden kohteiden välittömässä läheisyydessä. Tämä ei tarkoita, että matkailijan tulisi majoittua kauaksi kaupungin tai lomakohteen palveluista, sillä omiin tarpeisiin sopiva vuokramökki saattaa helposti löytyä vain lyhyen ajomatkan päästä suuremmastakin kaupungista.

Tänä päivänä vuokramökkejä löytyy takuulla jokaiseen makuun ja budjettiin. Aktiivisempaa lomaa viettävälle matkailijalle riittää monesti perusmukavuuksilla varustettu vuokramökki, joka sijaitsee keskeisellä paikalla hyvien kulkuyhteyksien varrella. Rentoutumista ja mukavuutta hakeva matkailija voi puolestaan valita tasokkaasti varustellun luxusmökin, jonka varustetaso ja koko ylittää helposti tasokkaammankin hotellin tarjonnan. Erityisesti rauhaa ja hiljaisuutta hakeville on tarjolla myös täysin sähköttömiä mökkejä, jotka usein myös sijaitsevat etäällä muusta asutuksesta.

Paikkakuntakohtaisen listauksen tarjolla olevista vuokramökeistä näet tästä.