Suomen viinitilat

Suomalaiset viinitilat kasvattavat suosiotaan kotimaan matkailun käyntikohteina
Suomessa, vähäisten viinirypäleiden maassa on tällä hetkellä (v.2016) yhteensä n. 25 viinitilaa, joista suuremmista näet tarkempaa tietoa edempänä tekstissä. Tuotevalikoima tiloilla on kaikenkaikkiaan laaja ja osittan myös erikoistunut. Kotimaisista marjoista ja hedelmistä valmistettavat viinit, liköörit, siiderit, kuohuviinit ja mehut ovat yleisimmät tuotteet, mutta erikoistuneimpien viinitilojen valikoimista löytyy lisäksi hilloja, hyytelöitä, marmeladia, salaatinkastikkeita sekä jopa sinappia ja pontikkaa. Useimmilla tiloilla on viinimyymälä, ja joidenkin tilojen tuotteita saa ostaa myös muualta.
Tilaviiniyrittäjät toimivat eri puolella Suomea, ja jotkut ovat avoinna ympäri vuodenkin, joten käyntikohteina ne ovat helposti yhdistettävissä mihin tahansa lomaan taikka koulutus-, Tyky- tai kokoustilatarpeeseen. Joillakin viinitiloilla on myös juhla-/ pitopalveluita sekä majoitusmahdollisuus pidempään oleskeleville.

Majoitus

Mikäli suunnittelet viinilomaa tai lähdet muuten reissuun, tarkistathan myös mökit.fi-sivun koko Suomen kattavat majoitusmahdollisuudet ja vuokramökkitarjonnan!

Aktiviteettaja viinitilalla

Viineihin tiiviisti liittyvien viininmaistatuksen ja viineihin sopivan ruokailun lisäksi useimmilla tiloilla pääsee tutustumaan myös viininvalmistuksen prosesseihin. Monilla tiloilla voi tehdä lisäksi retkiä luontoon ja puistoihin, lähteä risteilylle tai hevosajelulle, kokea savusaunaelämyksen, uida, kalastaa ym. Joillain tilaviinitiloilla on myös opastettuja ohjelmapalveluita sekä kesäisin varsinkin perheen pienimpiä kiinnostavia kotieläinpihoja.

Viinituotteiden valmistus

Vaikka Suomessa ei viinirypäleet oikein menesty kasvina, on pieniä määriä rypäleviiniäkin tehty kasvihuoneen rypäleistä, onnistuneesti. Jotkut rypälelajit voivat viihtyä avomaalla eteläisimmässä Suomessa, mikäli kasvuolosuhteet ovat kaikin puolin sopivat. Tilaviinituotteet valmistetaan useimmiten mustikasta, mansikasta, valkoisista-, mustista- ja viherviinimarjoista, karviaisista, mesimarjasta, lakasta, variksenmarjasta sekä koivunmahlasta, mutta myös puolukoista ja omenoista. Koska viinien valmistusainekset ovat Suomessa puhtaita on marjaviineissä tutkitusti enemmän flavonoideja ja vitamiineja kuin rypäleviineissä. Marjat kestävät myös pakastamista, joten tuotteita voidaan valmistaa Suomen viinitiloilla ympäri vuoden.
Marjaviini syntyy marjoista hiivakäymisprosessissa, joka kestää muutaman viikon. Seuraavan puolen vuoden aikana viini kypsyy, jolloin sakka laskeutuu pohjalle, ja sen jälkeen alkaa kirkastusvaihe. Marjaviini kannattaa nautiia nuorena, 2-3 vuotta pullotushetkestä, koska se ei rypäleviinin tavoin parane useinkaan vanhetessaan. Rypäleviineistä marjaviinit eroavat myös mm. siten, että niissä voi olla tuplasti happoisuutta mutta pitkiä makuja on harvoin.

Eteläisen Suomen viinitilat

- Alitalon omenaviinitila/ Ciderberg viinimyymälä Lohjalla Lohjansaaressa valmistaa omien omenapuiden hedelmistä viinejä, siideriä ja liköörejä sekä marjaviiniä ja -liköörejä. Tilalla palvelee ravintola ja viinimyymälä, ja tilalla voi järjestää myös yksityistilaisuuksia.
- Lepaan Viini- ja puutarhatila Hämeenlinnasta pohjoiseen valmistaa paikallisista marjoista ja hedelmistä viinejä sekä liköörejä. Tilalla on viini- ja puutarhamyymälä sekä kahvila-ravintola. Kesäisin tilalle pääsee myös laivalla.
- Mattilan Marjatilalla Huittisissa Kokemäenjoen rannalla valmistaa viiniä sekä alkoholittomia limonadeja ja mehuja oman tilan marjoista, joita riittää myös vierailijoiden poimittavaksi. Tilalla on kahvila, ja myymälästä voi ostaa viinien lisäksi myös lähihunajaa ja -kananmunia. Tilakierroksia ja ruokailuja järjestetään tilauksesta ryhmille.
- Tammiluodon Viinitila Lielahdessa Turunmaan saaristossa valmistaa paikallisista omenoista ja marjoista viiniä, siideriä ja likööriä. Rannalla sijaitsevan tilan viinitupa, ravintola ja tilaussauna on saavutettavissa myös meritietä.
- Teiskon Viini Kämmenniemessä Tampereelta pohjoiseen tuottaa tilaviinejä, kuohuviinejä ja liköörejä sekä erikoisviinejä myös asiakkaan omista materiaaleista, erikoisetiketeillä. Viinejä voi maistella tai ostaa mukaan viinikioskista. Tilalla voi järjestää myös kokouksia ja yksityistilaisuuksia.
- Rönnvikin Viinitila Laitikkalan kylässä Valkeakosken seudulla on yksi Suomen suurimmista viinitiloista. Tilan pensasherukoista valmistuu liköörejä, pontikkaa ja väkeviä viinejä, joita voi ostaa viinipuodista. Rönnvikissä toimii myös olutpanimo ja leipomo sekä kesäisin tallikahvila. Tilalta löytyy lisäksi juhla- ja kokoustilat.
- Viini- ja puutarhatila Pihamaa Heinolan liepeillä Kalkkisen maalaiskylässä valmistaa tilaviinejä pääasiassa tilan omista omenoista ja marjoista. Marjaviinejä, -limonadeja, kuohuviinejä ja siideriä voi ostaa tilapuotista tai Lähiruokatorin viinimyymälästä.
- Viiniverlan tilalla Kouvolan liepeillä Repoveden kansallispuiston ja Verlan tehdasmuseon lähistöllä valmistetaan viinimarjoista pöytäviinejä, kuohuviiniä ja luomutäysmehuja. Kesällä pääsee tilauksesta ruukkikylän alueella sijaitseviin viinipuotiin ja viinitupaan kierrokselle, johon kuuluu myös viininmaistelua ja ruokailua. Talvella viinipuoti palvelee viinitilalla sopimuksen mukaan.
- Mustila Viini toimii Elimäellä Kouvolan eteläpuolella Arboretum Mustilan eli Suomen suurimman puulajipuiston vieressä. Tilalla palvelee Viinipuoti ja Viinitupa, joissa marjoista valmistettuja viinejä, liköörejä, mehuja, hilloja ja hyytelöitä on tarjolla. Viinitilaesittely maistiaisineen järjestyy tilauksesta.

Itäisen Suomen viinitilat

- Alahovin Viinitila Kuopion liepeillä Kortejoella Vaajasalon saaressa valmistaa tilaviinejä, liköörejä, väkeviä viinejä, oluita, siidereitä ja mehuja, joita voi myös maistella. Tilalta löytyy ravintola, viinimyymälä, juhla- ja kokoustilat sekä kesäisin myös kotieläinpihan elämyksiä.
- Hermannin Viinitila Ilomantsissa on Suomen vanhin viinitila. Esittely- ja maistelukierrokselle pääsee tilauksesta, ja lähialueen marjoista valmistettavia kuohuviinejä, viinejä ja liköörejä voi ostaa mukaan viinimyymälästä. Kesäisin palveleva viinibaari löytyy vesitornin huipulla.
- Ollinmäen viinitila Anttolassa Saimaan rannalla valmistaa viinejä, kuohuviiniä ja siideriä, tervapontikkasinappia ja viinipohjaisia hyytelöitä. Tuotteita voi myös maistella ja ostaa mukaan viini- ja tuliaismyymälästä. Tilalla voi tutustua tuotteiden valmistukseen, ja tilan ravintolassa voi pitää yksityistilaisuuksia. Majoitus järjestyy tarvittaessa pihapiirin aitassa tai luksushuvilassa järven rannalla.
- Temolan viinitila sijaitsee Puumalan Niinisaaressa Saimaan rannalla. Tilalla valmistetaan viinejä, kuohuviinejä, siideriä sekä liköörejä, ja kesäkaudella tuotteita voi maistella tilan viinituvassa tai puutarhassa. Tuotteita voi ostaa mukaan myymälästä. Pidempään vierailevat voivat yöpyä saaren lomakylässä, jossa on myös ravintola.
- Tyryn Viini Mäntyharjulla valmistaa mietoja viinejä ja liköörejä sekä viinihyytelöä ja pontikkasinappia, joita voi ostaa tilan myymälästä mukaan. Vain tilauksesta avoinna olevan viinitilan isossa viinituvassa voi järjestää yksityistilaisuuksia ja ruokailuja ryhmille.
- Valamon Viiniherman sijaitsee luostarin yhteydessä Heinävedellä. Viinitila valmistaa luostariviinejä, kuten marjaviinejä, kuohuviinejä ja liköörejä, joita voi myös ostaa ympäri vuoden avoinna olevasta luostarin viinimyymälästä. Luostarin alueella on myös ravintola.

Pohjanmaalla ja keski-Suomessa sijaitsevat viinitilat

- Jussin Viinin tilalla valmistuu kotimaisista raaka-aineista mietoja viinejä, joita voi ostaa viinimyymälästä. Ryhmille järjestetään kierroksia niin viinitilalla kuin tilalla sijaitsevassa Kellovalimo Sompissa, missä valetaan pronssikelloja. Tilausravintolassa voi järjestää yksityistilaisuuksia.
- Punaisen tuvan Viinitila Alajärvellä valmistaa kotimaisista marjoista puna-, valko- ja kuohuviinejä sekä liköörejä. Viinitilaesittelyjä, maistajaisia ja ruokailuja järjestetään ryhmille tilauksesta isossa tilausravintolassa. Pitopalvelun lisäksi tila tarjoaa teatteripaketteja.
- Uusi-Yijälän Tila Jämsässä Himoksen hiihtokeskuksen lähellä tuottaa marjaviinejä erityisesti herukoista. Tilaviinejä voi ostaa mukaan viinipuodista, ja tilalla palvelee myös ravintola.

Pohjoisen Suomen viinitilat

- Pohjanrannan Viinitila sijaitsee Kemin ulkopuolella Pohjanrannan kylpylähotellin, tanssikeskuksen ja ravintolan läheisyydessä. Tilaviinien marjat poimitaan omista musta-, viherherukka- ja karviaispensaista. Tilan viinejä tarjoillaan Pohjanrannan ravintoloissa, ja viinejä voi ostaa mukaan kylpylähotellin viinimyymälästä.
- Ranua-Revontuli Oy Viini ja Marjat Ranualla valmistaa viinejä, liköörejä, mehuja, glögiä ja hyytelöitä mm. puolukoista, mansikoista ja raparperista. Tilan tuotteita voi ostaa Ranuan eläinpuiston tilaviinimyymälästä.
- Vuokatin Viini Oy Kainuun Vuokatissa tuottaa viinejä, hilloja ja mehuja oman tilan omenoista ja luonnon marjoista. Tilan juomia voi maistella viinimyymälän anniskelunurkkauksessa Vuokatinhovissa, mutta omenatarhaan ja viinitilaan pääsee tutustumaan vain tilauksesta.