Parasta kalapaikkaa valitessa voi tulla valinnanvaikeutta Suomessa. Kalaa tulee lähestulkoon jokaisesta järvestä ja joesta sekä merestä, mutta monet muutkin seikat vaikuttavat. Jotkut kalamiehet tai -naiset haluavat kalastaa yksin luonnon rauhassa, kun taas toisilla on koko perhe mukana. Joskus etäisyys ratkaisee tai se, pääseekö kalapaikan ääreen autolla. Jos kalareissuun halutaan yhdistää myös muita aktiviteetteja, saattaa kaupunkien läheisyydessä oleva kalapaikka olla paras vaihtoehto. Mikäli kuitenkin kalasaalis ratkaisee, on varminta suunnata pohjoiseen, sillä Lapin joista ja järvistä tulee monipuolisimmin ja runsaimmin kalaa. Upeita elämyksiä voi tuoda myös kalareissu Jäämeren rannalle meritaimenen maisemiin, minne on esimerkiksi Kilpisjärveltä enää lyhyt matka.
Majoitus kalareissulle
Kalaan lähtevälle on tarjolla runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja Suomessa. Valittavana on vuokrattavia mökkejä tai lomahuoneistoja vesistöjen lähellä tai palvelujen äärellä monenlaiseen tarpeeseen ja makuun sopien. Merikalastuksesta kiinnostuneille on lisäksi tarjolla kalamajoja saaristomerellä. Helpoin tapa löytää omaan tarpeeseen sopiva vuokramökki on selata
Mökit.fi:n majoitushakua.
Lappiin kalastamaan
Lapista löytyy kalastajalle puhtaat vesistöt sekä Suomen parhaat lohen ja harjuksen kalastuspaikat. Tunturimaisemissa voi kesällä kalastaa vaikka ympäri vuorokauden, eikä tilasta ole puutetta. Lapin kalareissun voi ajastaa myös parhaaseen ruska-aikaan syksylle tai pilkkimielessä talviaikaan, joka pohjoisimmassa Lapissa voi tarkoittaa "viimeistään juhannuksena". Keskitalvella pilkkijän on ensin kairattava ehkä metri jäätä, mutta pilkkiin tarttuva suuri harjus tai taimen palkitsee vaivan.
Vätsärin Kaldoaivin alueella viihtyy suuret yli kilonkin painoiset harjukset ja taimenet, mutta harjusta löytyy myös Tenojoelta, Inarijärvestä sekä Tornionjoen vesistöistä. Hyviä paikkoja taimenten narraamiselle on Inarijärvi ja Kuusamon joet. Vaikka suurimmat lohisaaliit löytynevätkin Euroopan parhaasta lohijoesta Tenojoesta, myös Tornionjoki, Simo- ja Näätämöjoet kannattaa katsastaa, koska joka vuosi joku saa sieltä 1525 kg painavan lohen. Mikäli toiveena on nieriää eli rautua, silloin on varminta asettua pyyntiin Inarijärven, Kilpisjärven tai Tunturi-Lapin pienvesillä.
Lapissa tuskin turhaa kalareissua tulee, sillä pyydykseen käy muitakin syötäviä kaloja, kuten siikaa, haukea ja ahventa. Siika on haastava kalastettava, ja saalista saattaa tulla vain perhovälineillä, mutta sitä kannattaa kuitenkin etsiä pikkujärvistä ja jokien suvantopaikoista, josta saattaa tietysti tulla myös harjus. Haukea jää pyytimeen parhaiten vaatimattomissa pikkulammissa sekä isoissa järvissä kuten Porttipahta, Kemijärvi sekä Kuusamon alueen järvet ja joet. Kitka-, Oulanka- ja Kuusinkijoista saa hauen lisäksi myös mm. siikaa ja taimenta. Jos mieli tekee suurta ahventa evääksi, kannattaa tehdä retki jollekin erämaajärvelle.
Lapin luonto
Kalastaminen on kokonaisvaltainen kokemus, johon ympäristö vaikuttaa suuresti. Mitä syvempi rauha luonnossa sen rennompi kalastaja, ja sitä paremmin nappaa myös kala. Sanotaan myös, että varsinkin taimen reagoi vuorovesiin ja on herkin käymään pyydykseen 2-3 tuntia ennen ja jälkeen laskuveden. Kuulaassa säässä saalista odotellessa kannattaa varsinkin Lapissa tähytä myös taivaalle, sillä esimerkiksi syyskuun iltoina siellä saattaa näkyä jo muutama revontulikin. Tulia näkyy n. 200 iltana talven mittaan, joten mikä tahansa muukin aika syys- ja huhtikuun välillä on hyvä aika.
Lappiin kalastamaan perheen kanssa tai ilman
Suosituimpia teiden läheisyydessä sijaitsevia harjuspaikkoja löytyy mm. Iijoen keskiosasta, Torniojoelta, jossa viihtyvät myös lohi ja hauki sekä meritaimentakin kiinnostavalta Tenojoelta. Vikaköngäs sen sijaan tarjoaa pikaiseen koskikalastuskokemukseen hienot puitteet. Useimpien jokien varsilla on veneenlaskupaikkoja ja jokirannoilla voi myös majoittua. Kalastuksen välipäivänä voi tehdä pienen päiväretken vaikka laavuille metsäpolkuja pitkin.
Perheen kanssa matkustavalle hyviä kalapaikkoja ovat kaupungin aktiviteettien läheisyydessä sijaitsevat Oulujoki- ja Kemijokisuut. Saaliiksi siellä tulee istutettua taimenta tai lohta, palvelut ovat lähellä ja vuokraveneitä saatavilla. Kemin korkeudella Ranuan lähellä oleva Peurajärven virkistysalue sopii myös hyvin lapsiperheille. Alueella kalastajaa odottavat sekä istutetut että luonnon kalaisat saaliit. Hossassa Kittilän pohjoispuolella ja hiukan etelämpänä Kajaanin liepeillä Manamansalossa voi kalastaa monipuolisesti kirjolohta, taimenta, harjusta, siikaa, haukea ja ahventa vaikka vuokraveneestä, ja tekemistä välipäiville tarjoavat retkialueet pitkospuineen ja laavuineen.
Itä-Suomen kalakohteita
Kalastaville perheillekin sopivia lomakohteita Suomen itäisellä puolella ovat mm. Imatran Vuoksi, Ruunaan alue sekä kaunis Neitikoski, jossa pääsee kalastuksen makuun myös pyörätuolilla. Helposti lähestyttävä kalapaikka Tuomiojärvi löytyy Mikkelin ja Imatran puolivälistä. Kokeilun arvoisia ovat lisäksi Pohjois-Savossa uisteluun sopiva Suvasvesi sekä Äyskoski, missä lapsiperheet voivat kalastaa helposti pitkäheittolaiturilta. Äyskoskessa on lisäksi mahdollista uistella taimenta ja harjusta, mutta saalista ei saa pitää eli saadut kalat pitää vapauttaa takaisin veteen.
Eteläinen Savo sopii virtavesikalastuksesta kiinnostuneille. Virtaavuutta löytyy mm. Heinävedellä sijaitsevista Karvionkoskesta ja Kermankoskesta. Alueelta löytyvä Vihovuonne on lisäksi hyvien kulkuyhteyksien päässä. Puhtaan veden Puulavesi on erittäin suosittu kohde niin kalastaville kuin ulkoilevillekin perheille sekä Kermajärvi ja Kyyvesi.
Muita suosittuja järvikalastuspaikkoja ovat Joensuun pohjoispuolella sijaitsevat Höytiäinen ja Pielinen sekä lähellä Venäjän rajaa Ilomantsissa oleva Koitere. Helposti saavutettavissa oleviin ja parhaimpiin kalakohteisiin Kaakkois-Suomessa kuuluvat Kymijoen sekä Jyrängönvirran kalastuspaikat.
Keskelle Suomea kalaan
Perheen kalakohteeksi sopii myös Pohjanmaalla Seinäjoen korkeudella sijaitseva Kuortaneenjärvi, misssä viihtyy kuha sekä isot ahvenet, lahnat ja hauet. Kuortaneella on hyvät palvelut ja majoittua voi mm. Kuortaneen urheiluopistolla, josta voi myös lainata veneen. Niin ikään palveluiden lähellä on Keskisenkoski, josta saaliiksi voi tulla järvitaimenta, harjusta, siikaa, haukea ja ahventa. Jyväskylän liepeillä on hyviä kalapaikkoja paljon kuten Hankasalmella sekä suositulla Niemisjärvellä, ja majoitus- ym palveluitakin löytyy runsaasti.
Hyviä merikalastuskohteita
Merialueilla ja länsirannikolla kokonaisuudessaan on paljon hyvää kalastusvettä. Rannasta kalastaen saa lähinnä haukea ja ahventa, mutta omalla tai vuokraveneellä liikkuvalle myös saalis monipuolistuu. Merikalastuksesta pitävälle sopii mm. lounaassa Turun seudun saaristo sekä Salon lähistöllä sijaitseva Vuosnaisten merialue, josta löytyy monipuolisesti majoitusvaihtoehtoja sekä hyvät palvelut. Rannikon läheinen Merikarvianjoki on myös oivallinen kalastuspaikka. Ehdottomasti upea koko perheen kalapaikka on Unescon maailmanperintöluettelossa oleva Suomen ainoa luontokohde Raippaluodon saaristo Merenkurkussa, missä nousee haukea, ahventa ja isoja säynäitä. Pohjoisimmassa Suomessa kalastavan on helppo käydä testaamassa kalaonneaan vaikka Jäämeren rannoilla saakka.