Turun Ruissalo matkakohteena

Majoitus Ruissalossa onnistuu Ruissalo Campingin alueella tai muissa alueella sijaitsevissa majoitusliikkeissä.
Ruissalon saari sijaitsee Varsinais-Suomessa, vain lyhyen ajomatkan päässä Turun keskustasta. Se on tuttu saari jokaiselle, joka on matkustanut Turusta länteen matkustajalautalla, purjeveneellä tai muulla vesikulkuneuvolla. Laivaväylä kulkee nimittäin aivan saaren ohitse.

Saarelle saatiin kiinteä yhteys mantereelta Turusta vuonna 1852. Matkailija voi hypätä bussiin Turun kauppatorilta, tai polkea pyörätietä pitkin vaikka saaren toiselle puolelle asti. Autoileville vierailijoille on kansanpuiston laidassa tilava parkkialue, ja sieltä on yhteys myös luontopoluille.

Päiväretken tai piknikin teemalla kansanpuistoon tai Saaronniemeen suuntaavan kannattaa varata mukaan eväät sekä viltti, sillä varsinkin luonnossa viihtyvälle on nähtävää paljon. Saaressa on 20 km luontopolkureitistöjä, joilla kulkiessa matkailija voi rentoutua kalloilla merta katsellessa tai jalopuiden ja niittykasvillisuuden kauneudessa. Ruissalo kuuluu Natura 2000 -suojelualueisiin.

Majoitus Ruissalossa

Turun seudulla on runsaasti ja monipuolisesti mökkitarjontaa sekä muita majoitusyrityksiä myös Ruissalossa matkaileville. Ruissalon saarelta löytyvät mm. leirintäalue sekä huoneita vuokraavat Ruissalo Spa kylpylähotelli ja pienehkö Villa Rauhala. Heinäkuussa Ruissaloon matkaaville vinkiksi, että majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin.

Ruissalo Spa kylpylähotelli

Ruissalo Spa tarjoaa hotelli- ja kylpyläpalveluiden lisäksi vierailleen omat pelikentät kylpylän pihalla, jossa on myös iso laavu. Veneilijöitä palvelee vierasvenesatama, ja vuokrattavissa on soutuveneitä sekä kajakkeja. Talvella kylpylän pihasta pääsee suoraan lumikenkäilyreiteille ja laduille. Golf-kenttä sijaitsee kylpylästä noin 1 km päässä.

Ruissalo Camping Saaronniemessä

Ruissalon saaren uloimmasta kärjestä löytyy hyvin varustettu Camping-asuntovaunualue ja 1,5 km uimaranta, jolla on uudehko hiekkapohja. Leirintäalueen saunan lauteilta on upeat Airisto-näkymät.
Saaronniemessä matkailijalle aktiviteetteja tarjoavat mm. minigolf-, lento-, sulka- sekä koripallokentät ja ulkoilureitit. Rannassa on leikkialueet lapsille sekä koirille oma puisto ja pulikointipaikka.
Lisäksi Saaronniemessä opettaa purjelautailua Turun Windsurfer clubilaiset, ja Turun Pursiseura järjestää junioreille optimistijolla-kursseja.

Muuta majoitusta

Hieman erilaisen majoituksen tarjoaa esimerkiksi Turun Aurajokirannassa luvanvaraisesti oleva laivahostelli. Hostellista on Turun linnaan matkaa 500 m, keskustaan n. 2 km ja Ruissaloon alle 10 km. Turun lisäksi mm. Kaarinan, Raision ja Naantalin sekä muiden lähikuntien alueilta löytyy valtaisa määrä erilaisia majoituspaikkoja.

Kasvitieteellinen puutarha ja muuta kasvillisuutta luonnonsuojelualueella

Turun Yliopiston Kasvitieteellinen puutarha tarjoaa Ruissalossa nähtäväksi yli 5000 lajia ja lajiketta, ulko- ja sisäpuutarhassa sekä 3 keinolampea. Puutarhassa järjestetään myös opastettuja kierroksia, ja sisääntuloaulasta löytyy pienimuotoista siemen- ja taimimyyntiä sekä kahvila. Puutarhassa voi liikkua myös pyörätuolilla avustajan kanssa.
Ruissalo kuuluu tammimetsävyöhykkeeseen, vaikkakin siellä on tunnistettu yhteensä 80 eri puulajia. Saari on pinta-alaan suhteutettuna Suomen kasvirikkaimpia alueita myös muilta osin. Ruissalon luonnonsuojelualueeseen luetaan mm. Marjaniemen alue sekä lehdot, jotka kuuluvat kansalliseen lehtojen suojeluohjelmaan. Luontokeskus Tammenterho vuokraa polkupyöriä ja opastaa matkailijaa muutenkin mm. opastetuilla luontoretkillä.

Rantapromenadia pitkin kansanpuistoon

Ruissalon saaren virkistyskäytön sanotaan alkaneen noin 1500-luvulla, ja vanhalta nimeltään Yleinen käytävä eli Ruissalon kansanpuisto on hyvin suosittu virkistysalue edelleen. Suosittuja ajanviettotapoja puistossa ovat piknikit sekä päiväkävelyt pitsihuviloiden reunustamaa rantapromenadia pitkin. Vanhimmat huvilat ovat empire-tyylisiä, kuten kahvila-ravintola Villa Saaro. Museovirasto onkin määritellyt Ruissalon huvila-alueen yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.
Huvilakierroksiin ja rakennuksiin voi tutustua Ruissalon luontopoluista kertovalla sivulla, tai vaihtoehtoisesti osallistumalla Turku Touringin järjestämälle opastetulle kierrokselle. Retkien teemoja voivat olla Ruissalon huvilaelämää, Ruissalon uimahuoneet, Ruissalon luonto, Saaristotarinat ja pirtutarinat yms.

Ruisrockia ja muita maratoneja

Kesällä Ruissalon kansanpuistossa järjestetään Ruisrock, joka on Pohjoismaiden vanhin ja Suomen suurimpiin festivaaleihin kuuluva. Useamman päivän kestävillä musiikkijuhlilla käy vuosittain kymmeniä tuhansia musiikin ystäviä kuuntelemassa maailmankuuluja esiintyjiä.
Urheilijoille menovinkiksi, että Ruissalon läpi juostaan kesällä Paavo Nurmi Marathon ja syksyllä puolimaratonin mittainen Ruisrääkki sekä 10 km mittainen Ruisriikki. Kiinnostuneet voivat katsoa lisätietoja Ruissalojuoksujen sivuilta.

Golffia ja kalastusta


Ikivanhojen tammilehtojen keskellä Ruissalossa sijaitseva Aura Golfin 18-reikäinen golfkenttä on rankattu Suomen toiseksi parhaaksi kentäksi. Aura Golf järjestää kilpailuja sekä kursseja alan harrastajille.
Kalamiehille tiedoksi, että Ruissalon Airiston puoleinen alue on verrattavissa ulkosaaristoon, joten lähes kaikki 50 saaristomeren kalalajia viihtyy niissä vesissä. Kalanhoidollisia toimenpiteitä Ruissalossa ovat mm. alueiden rauhoitukset, ja eräs jo vuosia rauhoitettuna olleista alueista on Krottilanlahti. Jokamiehen oikeudella saa kalastaa esiemerkiksi Kuuvan tai Saaronniemen rannoilla, mutta kalastuslupa tarvitaan heittokalastukseen.

Bongattavia lintuja, lepakoita ja perhosia

Ruissalon linnusto on runsas, sillä saaressa on rantaviivan suomien pesimäpaikkojen ja ravinnon lisäksi tervaleppälehtoja, ruovikkoja, rantaniittyjä ja peltoja. Ruissalossa on tavattu kaikkiaan 259 eri lintulajia. Muualla Suomessa harvinaisia mutta Ruissalossa yleisiä lajeja ovat muun muassa nokkavarpunen, kultarinta, lehtopöllö, uuttukyyhky ja harmaapäätikka. Turun kaupungin lintupaikkoja esitteleviltä sivuilta löytyy kartta Ruissalon lintutorneista, sillä niitä on useita.
Erikoisempia bongattavia Ruissalossa ovat erilaiset lepakot, joista runsaslukuisimpina esiintyvät Pohjanlepakko sekä Viiksi- ja Isoviiksisiipat. Suomen tasolla ainutlaatuiseksi voidaan sanoa myös Ruissalon perhoslajistoa, sillä saaressa näyttäytyneitä lajeja on yhteensä lähes 600, joista yli 50 lajia elää vanhoissa tammissa.

Liikenneyhteydet Ruissaloon

Turun keskustasta Ruissaloon tiensä löytää seuraamalla Ruissalo Campingin liikenneopasteita. Paikallisbussit lähtevät Turun torilta ja M/S Ruissalo Turun Aurajokirannasta Martinsillan kupeesta. Ruissalo on keskustan palveluista sekä rautatie- ja linja-autoasemasta runsaan vartin ajomatkan päässä, ja lentokentälle sieltä ajaa noin puolessa tunnissa.

Lähialueiden vuokramökkeihin tutustut helposti Mökit.fi:n karttahaulla.