Fiskarsin ruukki

Fiskars on mielenkiintoinen käyntikohde ympäri vuoden. Raaseporissa Uudellamaalla, jokilaaksossa entisen Pohjan kunnan alueella sijaitsee v. 1649 perustettu rautaruukki Fiskarsin ruukki. Tänä päivänä historiaa vahvasti henkivällä alueella sijaitsee monien taiteilijoiden, käsityöläisten ja muotoilijoiden työpaikka. Fiskarsin ruukissa toimii mm. keramiikka- ja puusepänverstaita sekä lasistudioita, joissa järjestetään lasinpuhalluksen työnäytöksiä. Fiskarsissa kiinnostavat myös museot ja näyttelyt sekä artesaaniolutta valmistava Fiskarsin Ruukin panimo, käsityöläistislaamo ja artesaanijuustola. Alueella on lisäksi paljon erilaisia kesäaktiviteetteja ja kaunis luonto luonnonsuojelualueineen. Kohde sopii myös linnuista kiinnostuneille, sillä Ruukin läpi kulkevan Fiskarsinjoen rannoilla ja upeiden lehtometsien oksistoissa kaikuu monipuoliset laulukonsertit.

Majoitus Fiskarsin lähialueella

Vapaat vuokramökit ja muut majoitusvaihtoehdot Fiskarsin lähiseudulla löytyvät helpoimmin mökit.fi sivustoa selailemalla.

Aktiviteetit Fiskarsissa

Fiskarsin ruukin kesässä voi mm. skeittailla ja maastopyöräillä. Vuonna 2015 avatussa koko perheen Skeittipuistossa voi pelata myös katukorista, ja 2016 avatut eri tasoiset pyöräilyreitit kulkevat keskustasta Rövarbergetin suuntaan. Maastoon voi lähteä lisäksi patikoimaan järvenrantareiteille sekä ratsastamaan. Ratsastusretkille tulee tarvittaessa mukaan myös taluttaja, ja pidemmät retket sisältävät taukoja esimerkiksi laavulla eräjärven rannalla. Luomutilalla käydessään voi hevosten lisäksi tutustua myös muihin asukkaisiin kuten lampaisiin ja kanoihin. Vesistössä mielellään liikkuville järjestetään melontakursseja ja -retkiä esim. Fiskarsjokea pitkin Borgbynjärvelle ja Pohjanpitäjänlahteen. Opastetulle kalastusretkelle pääsee Tammisaaren saaristoon, mutta kalaisia ja rapurikkaita ovat myös Määrjärvi, Orijärvi, Seljänalainen ja Degersjö. Aalloilla voi lisäksi SUP-lautailla. Tähän lajiin annetaan opastus paikan päällä eikä aikaisempaa kokemusta tarvita.

Fiskarsissa on paljon tekemistä lapsille

Fiskarsin ruukki on oiva käyntipaikka myös lapsiperheille ja koululaisille. Ruukin alueella löytyy monenmoista ja mielenkiintoista kuten leikkipuiston seikkailulaiva, jonne pääsee kiipeämään ja tähystämään ympäristöä. Koululaisille järjestetään lisäksi työnäytöksiä sekä oppitunteja esimerkiksi lasinpuhaltajan ja sepän ammateissa. Museoissa on pysyviä näyttelyitä Fiskarsin elämästä ja asukkaista menneinä vuosina niin aikuisille kuin lapsillekin sekä vaihtuvia näyttelyitä ja opastettuja kierroksia erityisesti lapsia ja koululaisia kiinnostavalla tavalla.

Fiskarsin luontopolut ja linnut

Fiskars on maisemaltaan hieman keskieurooppalainen, ja kasvusto harvinaisine lajeineen sekä eläinkunta ovat monipuoliset. Lehdoissa viihtyvät monenlaiset laulajat, kuten satakieli, pajulintu ja erilaiset peipot sekä varpuset. Haikaroiden ja muiden lintujen lisäksi Fiskarinjoella on nähty mandariinisorsakin. Jyrkillä rinteillä kasvavien jalopuiden lisäksi parin kilometrin mittaisella puulajipolulla on tunnistettavissa n. 23 eri puulajia. Polku kulkee Ruukin keskustan lähellä osaksi metsikössä nousten välillä n. 70 m korkealle Lippukalliolle. Polulle on saatavilla karttoja kuvauksineen, ja siihen voi yhdistää myös reitit Risslan eripituisille metsäpoluille.

Fiskarsin arkkitehtuuri ja rakennushistoria

Fiskarsin alueella on säilytetty paljon historiallisia rakennuksia vaikka toiminta niissä on muuttunut. Vierailijan reitille saattaa osua kaikenlaisia talous- ja kasarmirakennuksia sekä navettoja, joista yksi on luultavasti Lars Sonckin suunnittelema. Alueella on myös valimo- ja konepajarakennuksia sekä museon käytössä oleva slagitiilistä tehty ja rapattu "Slaggbyggnaden", joka rakennettiin tehtaan ruokalaksi v. 1842. Tornikellorakennuksen katolla oleva aito Könnin kello on soinut ajallaan jo vuodesta 1842. Osa Fiskarsin alueen rakennuksista on nykyään erilaisten yritysten kuten verstaiden, putiikkien, kahviloiden, ravintoloiden ja myymälöiden käytössä, ja osa on korjattu asuinkäyttöön. Vanhalta paloasemalta löytyy Ruukin kesäteatteri sekä vanhalta pajalta kokouskeskus ja hotelli. Viljamakasiini edustaa jyhkeää uusrenessanssia ja se toimii Fiskarsin näyttelytiloina. Eräästä Fiskarsin vanhasta rakennuksesta löytyy käsintehtyä suklaata myyvä kauppa.

Omatoimisesti tai oppaan mukana Fiskarsissa

Firkarsiin voi tutustua omatoimisesti taikka Fiskarsin Ruukin Matkailuneuvonnan avulla. Matkailuoppaan kiertoajelu tai -kävely järjestyy tilauksesta milloin vain ympäri vuoden, ja teema sekä reitti on räätälöitävissä.