Etelä-Suomen vaelluskohteet ja patikointireitit

Puhdas luonto, kansallispuistot ja erämaa-alueet kutsuvat vaeltajaa ja patikoijaa myös eteläisessä Suomessa. Uudellamaalla alle 10 km vaellusreittejä ovat mm. Hangosta Tulliniemen luontopolku, Sipoossa Kalkkiruukinpolku, Lohjalla Karnaistenkorven luontopolku, Espoossa Korpinkierros ja Porvoossa vähän pidempi n. 20 km Virvikin kierros. Muita suosittuja eteläisen Suomen retkeilyalueita ja vaellusreittejä löytyy Hämeen järviylängöltä Hämeenlinnan seudulta, joilla kulkevia palvelee Hämeen luontokeskus. Etelä-Suomessa on myös 10 kaunista kansallispuistoa, joista monet ovat ottaneet liikuntaesteisetkin huomioon järjestämällä mm. leveämpiä pitkospuita ja esteettömämpiä reittejä.

Majoitus

Varatako vuokramökki vai yöpyäkö eräkämpässä? Etelä-Suomessa myös ilman telttaa vaeltavalle löytyy paljon majoitusvaihtoehtoja, kuten vuokrattavat mökit, erämajat ja muut majoitukset. Ne löytyvät helpoimmin Mökit.fi -sivustoa selailemalla.

Hämeen järviylängön reitit

Hämeen järviylängön reitit ovat osa yli 200 km pituista Hämeen Ilvesreitistöä. Evon retkeilyalue sijaitsee Savijärven maisemissa Hämeenlinnan ja Padasjoen alueella ollen etelästä vain 1 h matkan päässä. Ympärivuotinen kohde sopii kaiken ikäisille ja kaikenkuntoisille, osittain myöskin liikuntaesteisille. Alueella on yhteensä n. 70 km merkittyjä ja osaksi helppoja reittejä sekä luontopolkuja, mutta kovakuntoisimmat voivat jatkaa Asikkalaan ja Padasjoelle saakka. Reittien varsilta löytyy paikkoja tauoille sekä yöpymiseen omassa teltassa tai vuokrakämpässä. Evo sopii mm. kalliokiipeilijöille, maastoratsastuksesta innostuneille sekä kalastajille ja melojille, jotka saattavat nähdä majaviakin järvellä. Evokeskus palvelee retkeilijää tarvittaessa. Ruostejärven-Liesjärven reitti on toinen Hämeen järviylängön n. 30 km reitistö, joka sijaitsee Tammelan ja Lopen seudulla mm. Kyynäränharjun sekä Kaksvetisen maisemissa. Liesjärven kansallispuiston vanhimmasta osasta löytyy kulttuurihistoriallisesti arvokas Korteniemen metsänvartijatila ja uudemmasta osasta Tervalamminsuon soidensuojelualue ja Onkimaanjärvi. Muita suosittuja Hämeen järviylängön retkeilykohteita ovat Torronsuon kansallispuisto sekä Pääjärven virkistysalue. Ruostejärvi-Saari -reitti kulkee pääosin metsässä Niinimäen suojelualueen kautta osin metsäauto-, kylä- ja paikallisteitä pitkin. Vaihtelevuutta tuovat harjurinteet, luonnontilaiset lammet, mutkitteleva rantaviiva ja hiekkaranta. Yöpyä voi Ruostejärven virkistysalueella, Saaren kansanpuiston laavupaikoilla tai vuokrakämpissä. Osittain Komion luonnonsuojelualueella Lopen harjualueella kulkee myös 30 km Poronpolku. Polulta on reittiyhteydet Räyskälän lentokeskuksen ja Melkuttimien suuntaan sekä Lopen kirkonkylään. Reitti koostuu lyhyistä päiväretkillekin sopivista lenkeistä kuten 3,5 km Pikku-Samo. Talvisin Komion alueella ja sen ympäristössä hiihdetään perinteisen tyylin Samoladuilla.

Etelä-Suomen kansallispuistoja ja maailmanperintökohteita

Evon Tarusjärvelle pääsee myös n. 12 km Päijänne-Ilves-yhdysreittiä Padasjoen laivarannasta. Matkan varrella on laavuja, joissa voi yöpyä tarvittaessa. Hämeen luontokeskus Tammelassa vastailee lisäksi Päijänteen kansallispuistoon lähtevän retkeilijän kysymyksiin, mutta kesäisin on mahdollisuus tutustua luontoaiheisiin näyttelyihin myös Päijännetalolla Asikkalassa.

Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot

Tammelan ympäristöön sekä Karkkilan ja Someronkin alueille ulottuvat Liesjärven ja Torronsuon kansallispuisto. Liesjärven kansallispuistoon pääsee kätevästi myös julkisilla kulkuvälineillä, ja puisto sopii osittain myös liikuntaesteisille avustajan kanssa. Kansallispuiston alle 5 km merkityt reitit liittyvät yli 200 km:n mittaiseen Hämeen Ilvesreitistöön, joten haasteellisempaankin vaellukseen on hyviä mahdollisuuksia. Aktiiviloman vaihtoehtona voi vierailla Korteniemen perinnetilalla, jossa järjestetään kesällä erilaisia tapahtuma. Tilalta saa myös luonto-opastusta, mutta laajemmin luontoasioissa neuvoo Hämeen luontokeskus. Torronsuon kansallispuisto sopii hyvin päiväretkeilijöille. Myös liikuntaesteiset ovat Torronsuolle tervetulleita, sillä alueella on levennettyjä pitkospuita ja näköalatasanne, joihin pääsee mm. pyörätuolilla. Torronsuo ja Kiljamon luontotorni sopivat hyvin lintujen tarkkailusta kiinnostuneiden käyntikohteeksi, sillä alueella on Etelä-Suomen suurin keidassuo jossa erityisesti kurjet ja hanhet viihtyvät.

Päijänteen kansallispuisto luontopolkuineen löytyy eteläiseltä Päijänteeltä Asikkalaan ja Sysmään saakka ulottuvista järvimaisemista ja rantautumispaikkoja riittää. Pääosin saarista ja luodoista koostuvassa puistossa useimmat saaret ovat vain lyhyen vesimatkan päässä mantereelta. Lukuisat hiekkarannat rauhaisine laguuneineen ja kalliorannat sopivat niin retkeilijöille kuin myös kiipeily- ja laitesukellusharrastajille, ja talvella sään niin salliessa alue on retkiluistelijoiden, purjekelkkailijoiden ja hiihtäjien suosiossa. Kansallispuistoon kuuluu saaria myös Etelä-Päijänteen itäosista Päijätsaloon saakka sekä harjusaarista muodostunut Pulkkilanharju. Harju on erityisen suosittu lintujen muuton seurantapaikka, mutta luontotorni löytyy myös Päijätsalosta.

Tammisaaren saariston kansallispuisto

Uudellamaalla Raaseporissa sijaitsevaan Tammisaaren saariston kansallispuistoon on meriteitse matkaa n. 18 km (10 merimailia) Tammisaaren keskustasta. Puistoon pääsee vain joko omalla tai taksiveneellä, mutta toki saarille voi meloakin, jos merimelonnasta on aiempaa kokemusta. Kansallispuiston alueella sekä Tammisaaressa, Jussarössä ja Rödjanissa on runsaasti rantautumispaikkoja veneilijöille sekä yöpymisvaihtoehtoja, kesäkahvila, sauna ym. palveluita. Merellinen kansallispuisto sopii hyvin laitesukeltajille sekä lintujen tarkkailijoille ja patikoijia odottaa lyhyehköt mutta kauniit luontopolut mm. Modermaganissa, Älgössä ja Jussarössä.

Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuisto löytyy Kymenlaakson ja Etelä-Savon alueelta Kouvolan ja Mäntyharjun mäkisistä järvi- ja metsämaisemista. Repovedelle pääsee autolla, veneellä ja julkisilla kulkuneuvoilla, ja se soveltuu kaiken ikäisille kävijöille, osin myös liikuntaesteisille. Lintujen tarkkailijoille hyvä käyntikohde on Mustalamminvuoren näkötorni, josta voi seurata vaikkapa kaakkurin elämää. Kansallispuistossa on yhteensä n. 45 km merkittyjä reittejä, kuten alle 10 km Korpin Kierros sekä Ketunlenkki riippusiltoineen ja losseineen sekä n. 25 km mittainen Kaakkurin kierros. Kevättalvella puiston alueella toimii myös mainio latuverkosto, ja reittien varsilta löytyy tauko- ja yöpymispaikkoja. Sulan veden aikaan järjestetään myös melontaretkiä mm. Mäntyharjulle.

Sipoonkorven kansallispuisto

Sipoonkorven helposti saavutettava kansallispuisto rajoittuu Uudellamaalla Sipoon ja Helsingin alueille. Korpimetsät ja jyrkät kalliot kutsuvat kiipeilemään ja patikoimaan, mutta maasto soveltuu myös pyöräilyyn ja maastoratsastukseen. Lintujen ja eläinten tarkkailijoille voivat näyttäytyä erämaassa mm. metso, ilves ja huuhkaja. Tasaisesta maastosta löytyy lyhyitä alle 10 km merkittyjä reittejä ja helppo Ponun Perinnepostia -luontopolku. Noin 5 km Kalkinpolttajan reitti kulkee vaativassa maastossa. Puistosta löytyy tulentekopaikkoja, joista yksi myöskin esteetön, ja Ängesbölessä on telttailualue sekä Kalkinpolttajan reitillä laavu. Talviaikaan hiihdetään hoidetuilla laduilla perinteisesti sekä retkiladuilla. Hämeen luontokeskuksessa neuvoo tarvittaessa puistoasioissa.

Valkmusan kansallispuisto

Kymenlaaksossa Kotkan ja Pyhtään alueilla sijaitseva Valkmusa on autolla sekä julkisilla kulkuvälineillä saavutettavissa, ja se sopii hyvin päiväretkikohteeksi. Luonnontilaisella suoalueella kulkee merkitty 2,5 km rengasreitti, joka on osin pitkospuita pitkin kuljettava. Reitin varrella on Moronvuoren päivätupa sekä luontotorni, josta voi tarkkailla mm. erilaisia suoperhosia ja lintuja. Talvella puistossa risteilee retki- ja kuntohiihtolatuja.

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

Kymenlaaksossa Pyhtään, Kotkan, Haminan ja Virolahden alueella ulkomerellä sijaitsee Itäisen Suomenlahden kansallispuisto. Ulko-Tammiosta löytyy mm. lyhyehkö luontopolku ja jatkosodan linnake, ja sinne pääsee kesällä joinakin päivinä myöskin yhteysaluksella Haminasta. Puisto sopii hyvin mm. laitesukeltajille sekä lintujen ja hylkeiden tarkkailijoille, ja rantautumispaikkoja veneilijöille löytyy runsaasti. Kesäkaudella osalle reiteistä voi saada oppaan mukaan, sillä maasto on Ulko-Tammiossa ja Mustaviirin kulttuuriluontopolulla enimmäkseen vaikeakulkuista. Kansallispuistosta löytyy kattavasti hyvin varusteltuja taukopaikkoja, telttailualueita sekä autio- ja luontotupia. Hyvä käyntikohde on myös meren elämästä kertova Kotkan Maretarium.

Nuuksion kansallispuisto

Uudellamaalla Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueille rajoittuu helposti saavutettavissa oleva Nuuksion kansallispuisto. Koko perheen kohteessa Haukkalammen, Kattilan ja Haltian alueet sopivat myös pyörätuolilla kulkeville. Päivä- tai viikonloppuretkillä Nuuksion metsäinen puisto järvineen, laaksoineen ja kallioineen tarjoaa monipuolista liikuntamaastoa, jossa voi kohdata myös liito-oravan. Alueella on reittejä pyöräilijöille 30 km ja yli 20 km maastoratsastajille sekä patikointiin tasoltaan vaihtelevia 1,5-20 km luontopolkuja ja reittejä. Hyviä retkikohteita ovat mm. järviylänkö ja Mustalampi sekä Suomen luontokeskus Haltia, jossa voi tutustua koko Suomen luontoon. Nuuksiossa retkeilyreittien varsilla on runsaasti taukopaikkoja sekä telttailualueita ja vuokratupia, ja alueelta voi vuokrata myös kokous- ja saunatiloja.

Teijon kansallispuisto

Varsinais-Suomessa Salossa sijaitsee pienehkö mutta monipuolinen Teijon kansallispuisto, jonne pääsee autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla. Puistossa voi retkeillä lyhyemmistä poluista ja reiteistä koostuvalla yhteensä n. 50 km merkityllä reitistöllä taukopaikkoineen ja liikuntaesteisille sopivia reittejä on yhteensä 3 km. Osin metsäinen ja kallioinen alue sijaitsee meren äärellä, mutta pitää sisällään myös järvi- ja lehtomaisemaa, soita sekä lähdepuroja. Teijon puisto sopii hyvin päivä- tai viikonloppukohteeksi erityisesti patikoijille, kalastajille ja melojille, mutta tarjoaa lisäksi Kirjakkalan ruukkikylän historiaa ja käsityöperinteitä. Retkeilijää neuvoo Teijon luontokeskus, jossa on jatkuvan näyttelyn lisäksi kahvila ja välinevuokrauspiste. Keskus järjestää myös opastettuja maastoretkiä eri ikäluokat huomioiden sekä vuokraa majoitus- ja kokoustiloja. Puiston alueelta löytyy leirialue matkailuvaunupaikkoineen, mutta yöpyminen on mahdollista myös ruukkikylässä.