Avantoon uimaan ympäri Suomen

Talviuinti kasvattaa suosiotaan
Avantouinnissa ei tarvita laajaa varustearsenaalia
Talviuinti on helppo, edullinen ja yhä suositumpi harrastus Suomessa. Monet talviuimarit ovat saaneet viileistä vesistä terveydellistäkin hyötyä kuten paremman vastustuskyvyn flunssia vastaan ja apua stressin hallintaan. Välineitä ei avantoon juuri tarvita, mutta julkisella uintipaikalla uima-asu on ehdoton. Reiteillä ja portailla voi olla kiviä tai liukkautta, joten uimareille suositellaan myös jalkineita kuten neopren-tossuja tai vähintään villasukkia. Monet avantouimarit käyttävät lisäksi jotain päähinettä kuten pipoa sekä käsien suojaksi hansikkaita.

Majoitus


Hyvien löylyjen ja virkistävän avantouinnin jälkeen maistuu uni! Mikäli olet lähtenyt avantokiertueelle ympäri Suomen, vuokramökki voi olla luonnonläheisin ja käytännöllisin tapa löytää mukava sänky yötä varten. Mökki voi sijaita lähellä yleistä uimapaikkaa tai olla omalla rantasaunalla ja avannolla varustettu. Kullekin sopivat vuokrattavat mökit ja muut majoitukset löytyvät helpoimmin Mökit.fi:n mökkisivuja selaamalla.

Vinkkejä turvalliseen avantouintiin


Jotta uinnista jäisi mahdollisimman hyvä muisto, avanto ei sovi alkoholin kanssa, flunssaisena, kuumeisena tai muuten sairaana. Elimistö on kovilla suurissa lämpötilan vaihdoksissa, joten siiryttäessä kuumasta saunasta jäiseen avantoon ei kannata hoppuilla - tai vaihtoehtoisesti saunassa käynti kannattaa jättää kokonaan väliin. Aloittelijalle riittä jäisessä vedessä nopea kastautuminen, vaikka konkarit jäisivätkin sinne uimaan.

Kilpailut ja kurssit


Mikäli laji kiinnostaa, vinkkejä voi kysellä pidempään harrastaneilta, tai seuraamalla esimerkiksi avantouinnin SM- ja muita kilpailuja. Suomessa on uitu kilpaa jääkylmässä vedessä jo vuodesta 1989, ja seuraavat SM-kisat 25 m matkalla järjestetään Ähtärissä alkukeväällä 2018. Suomen Ladun jäsenyhdistykset järjestävät halukkaille myös talviuintikursseja. Lisää avantoja löytyy paikkakuntakohtaisella haulla sekä mm. osoitteesta suomenlatu.fi.

Turussa meriavantoon saunan yhteydestä


Turussa uidaan raikkaassa merivedessä mm. Ispoisten uimarannalla sekä Ruissalossa Spa Kylpylän saunan yhteydessä ja Saaronniemen luonnonsuojelualueella. Turun seudulla useimmilla avantouintipaikoilla voi hyötyä myös talviuintipassista ja tukena on Facebook-yhteisö. Saaronniemen kärjestä löytyvällä talviuintipaikalla ei merisää paljon avannossa tunnu, mutta Ruotsin laivojen aallot voivat joskus keinuttaa. Laivaväylälle on näkymä myös saunan lauteilta. Suositulla Ispoisten uimarannalla Turun itäpuolella eli tois pual jokkee pääsee Pitkäsalmen avantoon suoraan saunasta laituria pitkin. Saunarakennuksesta löytyy myös kahvila ja katettu iso terassi.

Helsingin saunalliset avantouintipaikat


Yleisesti kaikkien käytössä oleva sekasauna Sompasauna sijaitsee Helsingin Kalasatamassa. Tässä itsepalvelusaunassa saunojilta vaaditaan toisinaan hiukan oma-aloitteisuutta, mutta se voi toimia myös elämys-mielessä ja olla rauhoittava rituaali kiireisen arjen vastapainoksi. Löylyihin pääsee siis jahka saunan on lämmittänyt, mahdollisesti omilla puilla, ja jos on muistanut ottaa löylyvedet mukaan. Jos joku ei joku ole ehtinyt tehdä sitä ensin. Pienestä saunasta avautuu näkymä merelle ja pääsy talviavantoon, vaikka meri olisikin jo valmiiksi sula. Helsingin vanhin, Helsingin vanhin Lähteen sauna on peräisin 1880-luvulta. Lapinlahden sairaalan läheisyydestä löytyvästä saunasta pääsee avantoon vain sulan veden aikaan. Jäätön vesi saattaa tuntua konkareista liian lämpimältä, mutta kenties aloittelevalle avantouimarille juuri sopivalta. Kulttuurisauna lämpiää Hakaniemenrannassa puupelleteillä ympäri vuoden, ja talvisin uimapaikalla odottaa myös avanto.

Rannikon muita talviuintipaikkoja


Oulun seudun monilla talviuintipaikoilla uidaan ahkerasti sekä kohotetaan kisakuntoa. Avantouimareita tukee ja tsemppaa omat Facebook-sivut, joilla mm. muistellaan Oulussa v. 2015 järjestettyjä avantouinnin SM-kisoja ja suunnitellaan uusia. Raumalla avantouinnista pääsee nauttimaan Kisarannan, Meriristin, Kisa-Helistön ja Narvijärven rantasaunan lämmöstä.

Jäiseen järveen saunasta Tampereella


Rauhaniemen kansankylpylä on ollut Näsijärven rannalla jo vsta 1929. Suositusta Rauhainiemen sekasaunasta pääsee liukastelematta avantoon lämmitettyä mattoa pitkin. Tampereen Suomensaaren ulkoilualueella pääsee niin ikään sekä saunaan että avantoon, kuin myös tuulensuojaisessa Kaukajärven uimalassa. Kaupinojan sauna lämpiää sulan ja jäisen Näsijärven rannalla UKK-Instituutin tuntumassa lähes joka päivä ja toisinaan myös yöllä. Suositun Kaupinojan ison saunan yhteydessä on takkatupa sekä pieni sähköllä lämpiävä sauna. Vuonna 2010 remontoituja saunatiloja voi myös vuokrata yksityiskäyttöön.

Itä- ja keski-Suomen sekä Lapin talviuintisuosikkeja


Tykkimäen sauna Kouvolassa lämpiää pehmeästi ja modernisti biokaasulla. Löylyistä pulahdetaan kauniin Käyrälammen vesiin. Tykkimäen uudehkon yleisen saunan erikoisuuksia ovat saunalautta sekä saavisuihku, ja saunalla kävijöitä palvelee myös kahvio. Joensuun jääkarhujen avantouintikeskus löylyttää sekasaunassa Itä-Suomen Vehkalahdella Pyhäselän rannalla. Lyhyen laiturin päästä on helppo pulahtaa virkistävään veteen, ja lämpöä riittää lauteilla pitkin päivää ennen ja jälkeen uinnin. Jyväskylän seudun saunallisia talviuintipaikkoja löytyy mm. läheltä keskustaa Tuomijärven leirintäalueen rannasta, Köhniöjärveltä, Laajavuoren Vuorilammelta, Päijännenäkymistä Tikan uimarannalla sekä Vaajakosken Uimalanniemestä, Palokasta ja Muuramesta.
Kiilopään savusauna Saariselällä on avantouimarin sekä hiihtäjän unelma. Sauna löytyy keskeltä Lappia Urho Kekkosen kansallispuistosta! Mikäs onkaan sen mukavampaa kuin hiihdon jälkeen kiivetä savusaunan lauteille ja sieltä kaikessa rauhassa Kiilopuron avantoon virkistymään. Selkeällä säällä, kun revontulet värittää taivaan, pulahdus jäiseen veteen saa aivan uuden ulottuvuuden. Savusaunaa lämmitetään muutamana päivänä viikossa, ja sitä on myös mahdollista vuokrata tilauskäyttöön.